Grădiniţa din Mazepa II se mută. De la parter de bloc, în casa parohială

Grădiniţa din Mazepa II se mută. De la parter de bloc, în casa parohială
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

După ce a oferit spaţiu pentru un nou centru de permanenţă medicală, Parohia "Sfinţii Trei Ierarhi" pune la dispoziţia comunităţii şi casa parohială şi curtea din jurul acesteia, situate în Mazepa II, pe strada Ovidiu nr. 10, pentru relocarea Grădiniţei cu Program Normal Nr. 6, care funcţionează fără autorizaţie sanitară în două apartamente, la parter de bloc.

"Cunoscând că strategia educaţională a Primăriei municipiului Galaţi se bazează pe principiul asigurării unui învăţământ de înaltă calitate, în condiţii corecte de studiu pentru copii şi tineri, considerăm că o formă nobilă de a da utilitate acestei case parohiale şi curţii din jur poate fi înfiinţarea a unei grădiniţe", se arată în scrisoarea de intenţie semnată de preoţii slujitori Lucian Petroaia şi Ionel Rotaru şi de membrii Consiliului Parohial de la Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi".

Proiect experimental

În documentul care a ajuns pe mesele aleşilor locali se arată că, în ultimele două ierni (2015 şi 2016), în casa parohială s-a organizat, experimental, o grădiniţă de duminică, prin implicarea unor educatoare voluntare din parohie, iar proiectul a avut succes şi a fost apreciat. "La momentul de faţă, casa parohială este nelocuită şi se află într-o stare fizică acceptabilă" (…) în vreme ce "Grădiniţa Nr. 6 "Sfinţii Trei Ierarhi" funcţionează în două apartamente de bloc, în condiţii total nepotrivite pentru actul educaţional la această vârstă sensibilă a copilului".

Fără autorizaţie sanitară de funcţionare

Tot pe mesele aleşilor a ajuns şi memoriul semnat de prof. Simona Delia Boroşenescu, directorul Grădiniţei cu Program Normal Nr. 6, care funcţionează la parterul blocului E1, de pe strada Română nr. 10, în două apartamente. De la 110 preşcolari, cât avea în anul 2013-2014, grădiniţa a ajuns la acum la doar 50 de preşcolari, pentru că părinţii copiilor nu optează pentru o grădiniţă la parter de bloc, chiar dacă este în apropierea domiciliului lor. Sălile, fiind de mici dimensiuni, nu asigură un climat educaţional potrivit cerinţelor procesului instructiv-educativ. În plus, instituţia nu a avut niciodată autorizaţie sanitară de funcţionare, pentru că nu beneficiază de spaţiu de joacă şi are intrarea comună cu locatarii blocului. "Casa parohială dispune de mai multe camere ce pot fi amenajate corespunzător, are intrare separată şi dispune de un spaţiu de joacă de jur-împrejur", se arată în memoriu.

Decizia

În aceste condiţii, aleşii au aprobat asocierea municipiului Galaţi cu Parohia "Sfinţii Trei Ierarhi" şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, în vederea realizării în comun a proiectului de interes public local privind Grădiniţa cu Program Normal Nr. 6 din Galaţi.

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, sunt necesare mici îmbunătăţiri în curte şi clădire, iar din toamnă preşcolarii ar putea învăţa în fosta casă parohială, transformată în grădiniţă.

Citit 7808 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.