Omagiu lui Brâncuşi urcă, din tufişuri, pe soclu
Foto: Iulia Kelt

Omagiu lui Brâncuşi urcă, din tufişuri, pe soclu
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

După mai bine de 27 de ani de când rugineşte abandonată în buruieni pe Faleză, lângă Trecere Bac, impozanta sculptură "Omagiu lui Brâncuşi", a cunoscutului artist german Ewerdt Hilgemann, ar putea fi expusă aşa cum merită. Pe masa aleşilor locali au ajuns, spre aprobare, studiul de fezabilitate şi costurile necesare punerii în valoare a operei de artă.

"La presiunea opiniei publice, manifestată în presa locală, Primăria a hotărât amplasarea sculpturii în zonele în care mai sunt montate şi alte opere de artă din metal", se arată în studiul de fezabilitate realizat de firma ATU Consulting SRL, pentru care Primăria Galaţi a plătit 47.481 de lei cu TVA. Documentul va fi supus dezbaterii şi aprobării consilierilor locali la şedinţa ordinară de joi, 30 august. Surprinzător, pe prima pagină, documentul plătit de Primărie nu este ilustrat cu "Omagiul" din Galaţi, ci cu lucrarea "Double", expusă în New Jersey, SUA!

Presiunea publică a început pe 18 mai 2016, când ziarul "Viaţa liberă" semnala: "Lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, în timp ce municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a acestuia" - lucrarea "Omagiu lui Brâncuşi".

Potrivit studiului de fezabilitate, opera a fost realizată în anul 1991, când Galaţiul a găzduit cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal, în cadrul căreia a fost invitat şi Hilgemann. Acesta a realizat o sculptură de mari dimensiuni, dedicată lui Constantin Brâncuşi. Lucrarea, în oţel pe bază de implozie, cu o înălţime de 12 metri, care înfăţişează o coloană turtită formată din paralelipipede vidate, nu a fost expusă până la această dată "din cauze necunoscute" şi se găseşte "depozitată" în zona Trecere Bac. "Fără minime măsuri de conservare, în prezent suprafeţe mari sunt corodate, una dintre feţe prezintă o porţiune străpunsă de rugină", se arată în documentaţie.

Proiectul supus votului consilierilor vizează: restaurarea sculpturii şi montarea ei pe Faleza Inferioară, la intrarea dinspre parcarea Trecere Bac. Pentru asta va fi necesară realizarea unei fundaţii din beton armat, placată cu plăci de granit, iluminarea întregului ansamblu cu refectoare şi amenajarea verticală a zonei de amplasare a sculpturii. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 196.732 de lei cu TVA, de la bugetul local, iar durata de realizare este de cinci luni.

"Prin expunerea operei artistului german, Galaţiul va intra în rândul oraşelor europene/americane care găzduiesc o operă a acestui artist", se arată în document.

Citit 5036 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2018 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.