Unde, când şi cum puteţi vota la Referendumul pentru modificarea Constituţiei

Unde, când şi cum puteţi vota la Referendumul pentru modificarea Constituţiei
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

"Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", aceasta este întrebarea la care gălăţenii, alături de ceilalţi cetăţeni ai României, sunt aşteptaţi să răspundă cu "Da" sau "Nu", la referendumul care va avea loc în zilele de 6 şi 7 octombrie, între orele 7,00 şi 21,00.

În judeţul Galaţi, au fost organizate, în total, 436 de secţii de votare, din care 176 în municipiul Galaţi şi 33 în municipiul Tecuci. Sunt pregătite circa 574.000 de buletine de vot şi 2.180 de ştampile cu menţiunea "VOTAT". În această dimineaţă, buletinele de vot și materialele necesare votării vor fi predate președinților secțiilor de votare din județ, prin intermediul primarilor, iar după-amiază vor fi predate președinților secțiilor de votare din municipiul Galați, la secții, întreaga activitate urmând să se deruleze sub pază militară.

Cine poate vota

Potrivit legii, la Referendum pot participa toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Cei care se află în localitatea de domiciliu, vor vota la secţia unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Cei care se află în altă localitate, îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie, urmând a fi înscrişi pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate. Acestea sunt singurele documente pe baza cărora se poate vota la referendum.

Participanţii la referendum îşi exprimă voinţa în mod individual, într-o cabină închisă, aplicând ştampila "Votat" numai în unul dintre cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opţiunii. Apoi vor îndoi buletinul de vot şi îl vor introduce în urnă.

Infracţiuni

Fapta persoanei care votează de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot, precum şi oferirea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării cetăţeanului să voteze într-un anumit fel se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Condiţii

Potrivit legii, pentru ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30 la sută dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25 la sută din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 de persoane.

Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a constituţiei, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

Citit 7378 ori Ultima modificare Joi, 04 Octombrie 2018 17:37

9 comentarii

 • postat de merlot
  Vineri, 05 Octombrie 2018 23:21
  109.102.130.***
  „Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral este de 18.950.674, din care: 18.278.496 cu domiciliul sau reşedinţa în ţară,.................................................. a transmis Autoritatea Electorală Permanentă, într-un comunicat de presă
  0
  0
  Raportează
 • postat de Manciu Emil Gheorghe
  Vineri, 05 Octombrie 2018 23:06
  92.80.176.***
  În 2009, atunci când s-a propus reducerea numărului de parlamentari Referendumul a fost doar CONSULTATIV, rezultatul lui trebuind mai apoi aprobat de parlament, lucru care nu s-a întamplat. DE ACEEA atunci formularea întrebarii era explicită, dacă suntem sau nu de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300, deoarece în prealabil parlamentul nu adoptase nicio lege în acest sens.

  La Referendumul DECIZIONAL se procedează invers, adică mai întâi parlamentul adoptă legea și mai apoi aceasta intră în întrebarea referendumului.

  Asadar nu este niciun mister cu întrebarea, dar masinăria adversă de propagandă va face tot posibilul să deruteze lumea ventilând zvonul că nu se stie ce votăm, că nu se stie despre ce lege e vorba.

  Se stie însă bine de tot, despre ce este vorba.
  Este vorba despre Căsătoria între un bărbat și o femeie!

  Odată aprobată, avizată de Curtea Constituțională și publicată în Monitorul Oficial nr. 798 din 18 septembrie 2018, propunerea de revizuire a Constituției nu poate fi modificată/completată, astfel încât nu există riscul ca la Referendum să fie votate și alte modificări despre care nu s-a știut.

  Cetățenii României vor vota doar ca art. 48 din Constituția României să aibă forma „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

  Nimeni nu mai poate adăuga ceva la legea de revizuire a Constituţiei. Ea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 798 din 18 septembrie 2018, împreună cu avizul CCR.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Votez DA
  Vineri, 05 Octombrie 2018 14:07
  5.13.176.***
  Un drept al omului care este împotriva legilor lui Dumnezeu, împotriva firii şi a raţiunii sănătoase care afectează sănătatea fizică, psihică, spirituală şi morală a omului, nu se numeşte drept al omului, ci păcat al omului.
  Paradoxal, prin lege, se condamnă bigamia şi poligamia, dar se încearcă ridicarea sodomiei la rang de virtute după modelul unor ţări cu principii spirituale îndoielnice, care au legiferat căsătoria între doi bărbaţi sau între două femei, dându-le chiar şi dreptul ca ei să poată înfia copii. Mai urmează, mâine-poimâine, căsătoria unui „soţ cu mai mulţi soţi”, a unui bărbat cu mai multe femei, a unei femei cu mai mulţi bărbaţi, a unui grup de bărbaţi cu un grup de femei şi chiar incestul, reînviind blestematele cetăţi ale Sodomei şi Gomorei. Diavolul nu doarme!
  Nici o lege potrivnică Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos şi contrară crezului nostru nu ne poate lăsa indiferenţi. Nu discriminăm nici o persoană şi nici o minoritate ieşind pentru vot la referendum şi votând normalitatea.
  3
  4
  Raportează
 • postat de Un referendum, ca să iasă. Motivul este ascuns, vor modificare în Constituție în punctele esențiale.
  Vineri, 05 Octombrie 2018 12:08
  213.233.101.***
  Eu zic că-i un referendum este ''de probă'', să vadă și Dragnea cu șleahta lui, cât mai sunt susținători PSD-iști, motivul referendumului fiind aiurea, ca să fie. Dacă le iese referendumul PSD-știlor, se vor pune cu burta pe Constituție și o vor modifica prin referendumuri, până o să le iasă, pe ''costumul'' lui Dragnea și acoliților lui ''croitori''.
  4
  6
  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL
  Vineri, 05 Octombrie 2018 11:18
  81.12.149.***
  Golănie pe faţă, marca PSD!
  Cum poţi tu să modifici cvorumul acum la 30% când până acum a fost de 50%+1!
  În plus mai vii şi cu 2 zile de referendum ca să forţezi nota.
  Ca să nu mai spunem şi implicarea vădită a Bisericii Ortodoxe în această campanie.
  GOLĂNIE, GOLĂNIE, GOLĂNIE... tip Dragnea, pentru a ieşi din UE!
  13
  18
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 05 Octombrie 2018 06:05
  5.13.241.***
  Nu am sa merg la vot fiindca sunt usor confuz ,ce votez ,modificarea Constitutiei conform legii adoptate de parlament ,care lege ,din ce an ?Nu am sa merg la vot pentru ca acest referendum cerut de cca trei milioane de romani ,a fost confiscat de Dragnea si PSD,, prea a fost anuntat aprope tot anul si se face cand vor muschii lui( da ai lui Dragnea ,parlamentarii PSD sunt niste marionete manevrate de el ) . Am mai votat odata ,prin 2009 ,la un referendum ca numarul de parlamentari sa fie de 300 ,referendumul a fost validat iar numarul de parlamentari (in bataie de joc )este aproape dublul lui 300 , aia nu a fost vointa poporului .clamata de coalitia la guvernare ? O sa traim si o sa vedem pana la urma adevaratul scop al acestui costisitor si inutil referendum , ceva,ceva presupun ... un pic de oxigen pentru PSD si Dragnea ca prea au facut in ultimul timp masochism politic ( 10 august ,cu ceea ce a urmat ,un exemplu + acum, iesirea aiuritoare primministrului de la PE+ aplauzele dn guvern ca pe timpul lui Ceausescu ). Oare nu cumva referendumul acesta este o tatonare a electoratului pentru o lucrare viitoare a PSD-ului ,lucrare care sa ne lase cu gura cascata ?Om trai si om vedea , daca nu doresc sa schimbe punctele cardinale ,ale orientarii si aliantelor Romaniei ,la 180 de grade....
  11
  16
  Raportează
 • postat de Damian
  Vineri, 05 Octombrie 2018 03:23
  5.13.243.***
  Cel mai sigur, la Ecosal intre mormanele de gunoi menajer si fecalele PSD-istilor. De unde si provine acest referendum inutil de spalat creiere si bani publici.
  11
  16
  Raportează
 • postat de bona de la doi
  Vineri, 05 Octombrie 2018 01:24
  89.136.2.***
  intrebarea e tot atat de vaga si evaziva ca si cei care au creat-o , care vor o oportunitate de a modifica orice in constitutie nu numai un articol amarat despre familie.
  Ar putea sa modifice si dreptul la a protesta liber sau dreptul la informare si romanii sa nu poata face nimic pentru ca au votat asta, si ei sa se trezeasca in fata faptului implinit de catre ciuma rosie si pentru asta nu ma duc la vot , decat sa imi fie votul falsificat sau constitutia modificata in fel si chip, mai bine nu ma duc.
  Intrebarea trebuia sa fie clara si la subiect, sa se specifice ce articol se modifica, plus ca s-a facut o propaganda meschina si pentru asta penalizez prin lipsa la vot..
  13
  16
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 05 Octombrie 2018 01:06
  89.136.76.***
  DECI In sfarsit se recunoaste ceea ce deja stia toata lumea. Refrerendumul nu e pentru familie ci pentru modificarea constitutiei asa cum vrea muschii lui Dragnea. Iar chestiunea cu familia e doar o minciuna si manipulare.
  12
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.