Unde, când şi cum puteţi vota la Referendumul pentru modificarea Constituţiei

Unde, când şi cum puteţi vota la Referendumul pentru modificarea Constituţiei
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

"Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", aceasta este întrebarea la care gălăţenii, alături de ceilalţi cetăţeni ai României, sunt aşteptaţi să răspundă cu "Da" sau "Nu", la referendumul care va avea loc în zilele de 6 şi 7 octombrie, între orele 7,00 şi 21,00.

În judeţul Galaţi, au fost organizate, în total, 436 de secţii de votare, din care 176 în municipiul Galaţi şi 33 în municipiul Tecuci. Sunt pregătite circa 574.000 de buletine de vot şi 2.180 de ştampile cu menţiunea "VOTAT". În această dimineaţă, buletinele de vot și materialele necesare votării vor fi predate președinților secțiilor de votare din județ, prin intermediul primarilor, iar după-amiază vor fi predate președinților secțiilor de votare din municipiul Galați, la secții, întreaga activitate urmând să se deruleze sub pază militară.

Cine poate vota

Potrivit legii, la Referendum pot participa toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Cei care se află în localitatea de domiciliu, vor vota la secţia unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Cei care se află în altă localitate, îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie, urmând a fi înscrişi pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate. Acestea sunt singurele documente pe baza cărora se poate vota la referendum.

Participanţii la referendum îşi exprimă voinţa în mod individual, într-o cabină închisă, aplicând ştampila "Votat" numai în unul dintre cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opţiunii. Apoi vor îndoi buletinul de vot şi îl vor introduce în urnă.

Infracţiuni

Fapta persoanei care votează de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot, precum şi oferirea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării cetăţeanului să voteze într-un anumit fel se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Condiţii

Potrivit legii, pentru ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30 la sută dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25 la sută din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 de persoane.

Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a constituţiei, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

Citit 7528 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.