Cufundată în beznă şi fără spaţiu verde. Cum arată, după trei ani, parcarea cu loc de joacă din Micro 19 (FOTO)

Cufundată în beznă şi fără spaţiu verde. Cum arată, după trei ani, parcarea cu loc de joacă din Micro 19 (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Cufundată în întuneric, aşa ne-a întâmpinat, sâmbătă seara, la ora 19,00, parcarea cu loc de joacă din Micro 19. În părculeţ, câţiva copii însoţiţi de părinţi, se dădeau în leagăn, povestindu-şi întâmplări de la şcoală, profitând de vremea încă plăcută, dar şi de faptul că, în acel loc, bătea lumina becurilor aprinse în curtea Colegiului Economic şi farurile maşinilor care parcau. Din păcate, nici ziua zona nu arată mai bine!

Parcarea cu un mic părculeţ şi loc de joacă din Micro 19, inaugurată pe 19 iunie 2015, a fost primul proiect major de restructurare urbană într-un Galaţi sufocat de construcţii parazitare. Nu mai puţin de 144 de garaje de toate neamurile şi dimensiunile au fost demolate de pe terenul generos cuprins între Şcolile Generale 29, 17, Biserica "Sf. Ana" şi Colegiul Economic "Virgil Madgearu", pentru a face loc unei parcări civilizate. La momentul inaugurării, primarul Galaţiului de la acea vreme, Marius Stan, promitea că trei fântâni arteziene vor completa spaţiul de relaxare şi că, dacă se va dovedi, în urma unei monitorizări, că nu toate cele 234 locuri de parcare sunt absolut necesare, una dintre alveole va fi transformată în pistă pentru role.

Praf şi buruieni

Au trecut trei ani şi patru luni de la acel moment, parcarea a rezistat, mai mult sau mai puţin folosită, dar nu şi zona de relaxare. Nici măcar un fir de iarbă nu mai există din covorul de gazon. Doar praf, buruieni şi copăcei uscaţi. Din micile bazine ale fântânilor arteziene n-a rămas decât urma, imprimată pe pământul uscat. Covorul elastic de tartan e rupt pe alocuri, iar groapa de nisip pentru cei mici e istorie. Periculoasă ni s-a părut, în zona locului de joacă, o gură de aerisire în care poate intra piciorul unui adult, darămite cel al unui copil! Toaleta e închisă cu lacăt şi miroase urât!

Locurile de parcare - unde am remarcat două rulote, microbuze, ba chiar şi dubiţe - nu sunt ocupate în totalitate, indiferent de oră sau de zi. În schimb, locul de joacă se dovedeşte prea mic! Toboganul e suprasolicitat, la fel şi leagănele, copiii joacă fotbal pe locurile de parcare sau pe aleile rutiere, se plimbă cu bicicletele şi rolele, iar adolescenţii stau la poveşti cu fundul pe bordură sau sprijiniţi de maşini. Acest fapt o deranjează pe Elena Tănasă, o cititoare a ziarului "Viaţa liberă", care ne-a scris: "Colegiul ar trebui să ia masuri pentru elevi, să le facă un loc în curtea liceului pentru recreere în pauze. La poarta colegiului este o mare de gunoi în zona parcării - pahare de cafea, sticle de plastic - iar elevii stau stau sprijiniţi de maşinile din parcare sau la scările blocurilor din împrejurimi. Primăria ar putea veni în sprijinul lor, să pună bănci şi tomberoane". Sâmbătă seară, doar un bec şi jumătate funcţionau din numeroşii stâlpi de iluminat din zona parcării. Noroc de felinarele aprinse în jur, în curtea Colegiului Economic, a Şcolii Nr. 29 şi a Bisericii "Sf. Ana"! La fel era situaţia şi joi, la ora 19,30, când am trecut pe acolo, deci e greu de spus de când trenează această situaţie!

Investiţia, în cifre

Transformarea maidanului cu garaje din Micro 19 într-o parcare civilizată nu a însemnat o singură investiţie, ci două. Parcarea cu loc de joacă şi spaţii verzi din Micro 19 a costat 2,3 milioane de lei. La asta s-a adaugat proiectul, în valoare de 1,2 milioane de lei, prin care au fost amenajate aleile de acces. Totul a fost executat de Tancrad.

Înainte, garajele şi aleile dintre ele ocupau 9.325 mp, iar spaţiile verzi doar 451 mp. În prezent, carosabilul şi parcajele ocupă 5.175,24 metri pătraţi, trotuarele asfaltate - 325,8 metri pătraţi, iar trotuarele pavate - 1.001,50 metri pătraţi. Aleile pietonale şi locul de joacă ocupă 252,57 metri pătraţi, suprafaţă locului de joacă amenajat cu tartan fiind de 230,60 metri pătraţi.

Trebuie spus că, în studiul de fezabilitate realizat de arhitectul Sergiu Porumboiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială "Dunărea de Jos", împreună cu dr. arh. Liliana Buhociu, dr. arh. Dragoş Buhociu şi dr. peisagist Roxana Negrea, propunerile erau altele: parcajele şi aleile ocupau 7.086 mp, spaţiul verde - 2.482 mp, iar locul de joacă 904 mp! Şi erau prevăzute doar 216 locuri de parcare…

Foto: Anca Melinte şi Iulia Kelt

Citit 8676 ori Ultima modificare Marți, 23 Octombrie 2018 11:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.