Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
24 comentarii

Pentru că la dosarul cu documente originale nu exista depus un tabel care apărea în dosarul copie, dar şi pentru că numerotarea paginilor nu coincidea între dosarul original şi dosarul copie, Galaţiul a ratat şansa de a obţine o finanţare nerambursabilă din Fondul pentru Mediu, pentru achiziţia a 50 de autobuze noi electrice hibrid.

 Primăria municipiului Galaţi nu renunţă, însă, la ideea înnoirii parcului auto al Transurb. Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, după ce contestaţia i-a fost respinsă de către Administraţia Fondului pentru Mediu, municipalitatea gălăţeană s-a adresat instanţei. Ba mai mult, a făcut demersuri ca, până la soluţionarea cauzei, să fie blocată distribuirea banilor către primăriile declarate câştigătoare, Bucureşti şi Braşov.  
„Galaţiul, în competiţie pentru 50 de autobuze noi”, scriam în ediţia din 3 noiembrie 2018 a cotidianului „Viaţa liberă”, anunţând că Primăria municipiului Galaţi încearcă să obţină finanţare nerambursabilă din Fondul pentru Mediu, pentru achiziţia a 50 de autobuze noi electrice hibrid. Din păcate, cererea de finanţare şi documentaţia, depuse pe 1 noiembrie 2018, au fost respinse. Ce-i drept, încă din start autorităţile locale s-au arătat rezervate faţă de şansele de reuşită ale acestui demers. Însă motivele pentru care cererea Galaţiului a fost respinsă încă din etapa analizei conformităţii modului de depunere a cererii de finanţare şi a documentelor aferente, frizează absurdul.
„S-a ivit o oportunitate în ceea ce priveşte achiziţia autobuzelor pe fonduri de mediu. Din informaţiile pe care noi le avem, sincer să fiu, vom încerca marea cu degetul prin acest proiect pe fondurile de Mediu. Noi intrăm în competiţie cu toate celelalte municipii din România, şi vom vedea cine va avea de câştigat, pentru că suma e limitată. Vom fi o surpriză pentru cei de la Bucureşti, pentru că nu ştiu dacă ne era şi nouă adresat”, declara, la momentul depunerii cererii de finanţare, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Cu cine am concurat

Potrivit datelor publicate pe portalul Administraţiei Fondului pentru Mediu, au depus proiecte de finanţare pentru mijloace de transport în comun electrice primăriile din Galaţi, Brăila, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, Satu Mare, Piteşti, Ploieşti, Braşov şi Bucureşti. Galaţiul, alături de Timişoara, Iaşi, Piteşti, Satu Mare şi Constanţa se regăsesc pe lista solicitanţilor respinşi în urma verificării conformităţii modului de depunere a cererii de finanţare şi a documentelor aferente. Iată şi motivaţia în cazul nostru: „La dosarul cu documente originale nu există depus tabelul 11.1, plan de măsuri privind atingerea valorilor limită pt. Nox/NO2 privind calitatea aerului în perioada 2016-2021 în Municipiul Galaţi, document depus în dosarul copie. Numerotarea paginilor nu coincide între dosarul original şi dosarul copie. La dosarul copie nu există pag. 75”, se arată în document.
Primăria Galaţi a făcut contestaţie, dar nu i-a folosit la nimic. „În urma verificării motivelor de respingere şi a documentelor din dosarul de finanţare se constată următoarele: Din dosarul original lipseşte prima pagină  din tabelul 11.1 - Plan de măsuri privind atingerea valorilor limită  pentru NOx/NO2 privind calitatea aerului în perioada 2016-2021 în municipiul Galaţi, care face parte din Studiul privind calitatea aerului în municipiul Galaţi. Numerotarea paginilor nu coincide între dosarul original şi dosarul copie. La dosarul copie nu există  pag.75”, se arată în documentul publicat pe portalul autorităţii. Conform prevederilor Ghidului de finanţare aferent Programului privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane, “Atrag respingerea dosarului de finanţare:  a) documentele depuse de solicitant care nu sunt legate/îndosariate, numerotate şi opisate; b) documentele care conţin ştersături, precum şi cele ilizibile, incomplete, neconforme cu realitatea sau care nu sunt depuse sub forma solicitată de ghid sau în perioada de valabilitate ......”. În consecinţă a fost menţinută soluţia de respingere propusă de Comisia de analiză şi avizată în Comitetul Director al Administraţiei Fondului pentru Mediu.
În etapa a doua de analiză, cererile depuse de Cluj-Napoca, Ploieşti şi Brăila au fost respinse pe motiv că nu exista dovada că Planul de calitate a aerului a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local. În final, au primit finanţare Primăria Generală a Capitalei - 340.000.000 de lei şi Primăria Braşov – 109.600.000 de lei.

Ce face Primăria Galaţi

În momentul în care au depus cererea de finanţare pentru fonduri de mediu, autorităţile gălăţene nu au renunţat la creditul avut în vedere pentru modernizarea transportului local: „S-a ivit o oportunitate în ceea ce priveşte achiziţia autobuzelor pe fonduri de mediu, şi, fiind un concurs de proiecte, nu avem garanţia că vom fi declaraţi câştigători. Nu renunţăm la credit, dar momentan încercăm să profităm de această oportunitate şi vom vedea dacă vom avea sorţi de izbândă. Dacă nu, vom încerca în continuare, pe o formă de creditare pentru a moderniza transportul în comun”, declara primarul.

Ce spune acum primarul Galaţiului

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că Primăria municipiului Galaţi s-a adresat instanţei, făcându-se demersuri pentru blocarea banilor aferenţi proiectului până la soluţionarea cauzei. „Imediat ce ne-a fost transmis oficial răspunsul de la Administraţia Fondului pentru Mediu am depus o contestaţie în instanţă, la Bucureşti, dar am făcut şi un demers de suspendare până la judecarea cauzei noastre a întregului proiect, mai precis a distribuirii banilor. Pentru ca nu cumva să ne fie admisă contestaţia, dar, între timp, să se fi epuizat fondurile. Deocamdată nu avem un răspuns din partea instanţei. Vom lupta până la capăt pentru că am întrunit toate condiţiile. Surprinzător sau nu, nu întrunim o singură condiţie: Galaţiul, prin toate măsurile luate de agenţii economici dar şi de Primărie, nu este în situaţia de infringement pe calitatea aerului cum ar fi Bucureştiul, Braşovul sau Iaşiul. Noi mergem mai departe cu demersurile de înnoire a parcului auto al Transurb”, ne-a declarat edilul-şef.  Potrivit lui Ionuţ Pucheanu, Primăria a trimis deja, acum mai bine de o lună, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, caietele de sarcini ale licitaţiilor privind achiziţia de autobuze noi. Licitaţia ar putea fi monitorizată de Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice, cum s-a întâmplat anul trecut cu achiziţia de tramvaie noi şi deszăpezirea oraşului.

 

Citit 10809 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 17:30

24 comentarii

 • postat de costel Luni, 14 Ianuarie 2019 09:45 109.166.136.*** Link la comentariu
  1
  14

  Era bine daca functionarii isi faceau treaba bine de la inceput dar probabil ca s-a mers pe vorba romaneasca,lasa ca merge si asa .

  Raportează
 • postat de HAHAHA Luni, 14 Ianuarie 2019 09:12 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  7

  Cei f tineri sa-si aduca aminte : peste 50 de ani - Colonia Romina !!!

  Raportează
 • postat de Piratul Duminică, 13 Ianuarie 2019 19:19 188.24.199.*** Link la comentariu
  4
  27

  A cata oara cind primaria da cu bata in balta, vezi privatzarea plajei Dunarea , bate apa-n piu cu modernizarea desi stie destul de bine ca nu poate inghiti Transurbul ca se transporta aer comprimat , de ce ar trebui autobuze noi daca se transporta aer comprimat intreb si eu ca cetatean platitor de biruri inutile.

  Raportează
 • postat de VALENTIN Duminică, 13 Ianuarie 2019 17:57 109.103.134.*** Link la comentariu
  5
  26

  si asa trec cei 4 ani,,,,,si banii au intrat in cont cu varf si indesat,,cea mai tare afacere,,,primar s-au preot

  Raportează
 • postat de De la vt pentru toti postacii Duminică, 13 Ianuarie 2019 16:58 89.137.137.*** Link la comentariu
  5
  28

  Catre toti comentatorii: Nu a fost lipsa de incompetenta! Chiar nu v-ati prins?! S-a gresit intentionat ca sa nu se aduca autobuze din fonduri nerambursabile pentru ca altfel nu iesea nimic la afacere.

  Raportează
 • postat de furculision Duminică, 13 Ianuarie 2019 15:37 5.13.207.*** Link la comentariu
  2
  14

  @Pentru comentqatori

  Daca imi poti garanta ca ma pui Primar, iti promit ca maine ma prezint la post!!!

  Tot INDEPENDENT!!! Si mai aduc si o armata de oameni competenti, tot INDEPENDENTI!!!

  Ai grija ce-ti doresti! S-ar putea ca in curand sa vedeti primaria doar pe afara!!!

  Raportează
 • postat de furculision Duminică, 13 Ianuarie 2019 15:28 5.13.207.*** Link la comentariu
  1
  23

  Pentru @ Dani
  Cititi cu atentie.

  ..."Dacă nu, vom încerca în continuare, pe ...O FORMA DE CREDITARE...pentru a moderniza transportul în comun”, declara primarul.

  Si "forma " asta sa fie un imprumut de la o banca autohtona, cu tot cu dobanda, platita tot de contribuabili...

  Ca si banca trebuie sa "traiasca" din ceva... Si el primarul bineinteles!

  Si o intrebare: cei care au "incurcat" paginile suporta ceva consecinte, sau tot pe acolo, lipiti de scaune pana la urmatorul contract?!?

  Raportează
 • postat de John Duminică, 13 Ianuarie 2019 11:15 82.137.11.*** Link la comentariu
  1
  40

  Persoanele care se ocupa de fondurile europene in primarie, au salarii de pana la 7000 lei lunar net. Au spor de 75%. Sunt cca 7-8 oameni. Acestia nu-s in stare sa faca un dosar, insa ii platim cu aceste sume? Primarul trebuie sa raspunda in primul rans ca accept astfel de oameni si apoi cel care a gresit.

  Raportează
 • postat de Pentru comentqatori Duminică, 13 Ianuarie 2019 09:21 109.103.173.*** Link la comentariu
  34
  3

  Imi doresc ca macar unul din cei care comenteaza sa fie la conducere. Nu numai la nivelul judetului....
  Sunt independent

  Raportează
 • postat de galateanca nemultumita Duminică, 13 Ianuarie 2019 09:18 5.13.201.*** Link la comentariu
  2
  34

  Cand Primarul va anunta public masurile luate impotriva celor care au gresit, cand ne va spune care din incompetenti au fost dati afara, atunci poate o sa-l mai credem. Se stia ca va fi concurenta intre orase asa ca documentatia trebuia sa fie fara cusur, verificata si rasverificata. Auzi, sa te impiedici de-un ciot (numerotarea paginilor...) ? Trist ca sa nu zic mai mult...

  Raportează
 • postat de IC Duminică, 13 Ianuarie 2019 08:38 86.124.206.*** Link la comentariu
  5
  21

  Avand in vedere ca au catigat tocmai orasele "care trebuie " cred ca nu ar fi fost nici o problema ca cineva "bine intentionat " sa fi ciupit cate o pagina din dosarul original si din cel copie , intrebare : la predarea dosarelor s-a verificat daca sunt complete( moment in care se putea face respingerea) daca nu ,de ce ?Avand in vedere ca sunt pagini diferite si ca utilizand originalul si copia se poate analiza dosarul ,este pana la urma o chestiune de bunavointa a comisiei ... oare sa nu fie un sabotaj de aici sau de la Bucuresti ?Numai cine nu a participat la astfel de actiuni nu stie cate manarii se pot face....

  Raportează
 • postat de Nae Duminică, 13 Ianuarie 2019 05:53 188.24.240.*** Link la comentariu
  2
  22

  Incopetenta, incopetemta pe salarii umflate in primarie , iar se tergiverseaza vreo catva ani deacum incolo si promisiunea ,,vedeti ca achizitionam ceva bun pentru locuitorii orasului ,, se vor duce pe apa sambetei , Oricum dati bine la TV privind promisiunile ca nu doare gurita in a promite ceva si pina se va realiza ceva mai trec cincinale.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 20:48 5.13.139.*** Link la comentariu
  4
  59

  Pai cine s-a ocupat de dosar sau cei care... sa fie dati afara pentru incompetenta! Daca era vorba de un transplant si murea omul? Nu va calcau parintii in picioare1??? Cat de tembel poti sa fii... incat sa nu gandesti in a-ti face treaba CORECT! De asta mi-e sila , nu mila de oamenii din tara asta! Pacat de tara... nu ne-o meritam si o pot afirma de 19 milioane de ori!

  Raportează
 • postat de florin Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 20:45 84.117.199.*** Link la comentariu
  3
  57

  Incompetenta!Dar nimeni nu este vinovat!!!!!!!!!!

  Raportează
 • postat de george Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 15:21 185.45.177.*** Link la comentariu
  4
  48

  Asa ... macho man al Galatiului s-a incordat o data si a blocat cu contestatie si in instanta tot proiectul. Ce barbat!!
  Ce-ar fi sa te privesti in oglinda, sa iti asumi ca cineva din Primarie nu a stiut sa faca treaba mai bine decat altii si gata ? Ce ar fi oare? De asta nu merge mai nimic , toti contesta si nimeni nu se da infrant.
  Altadata se plangea primarul ca nu poate face lucrari din cauza contestatiilor. Acum ce face ...
  Du-te data viitoare pregatit sa castigi, vezi unde s-a gresit si gata frate, ca nu va taie nimeni din salariu ... ce vitejie ... am blocat proiectul in instanta!

  Raportează
 • postat de Sandu Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 15:21 89.136.0.*** Link la comentariu
  3
  59

  Documentatia a fost intocmita si semnata de : inspectori de specialitate din cadrul primariei + sef serviciu + director + primar.
  Salariile celor care au semnat documentatia sunt de minim 4500 lei/net luna.
  Concluzia trasa este ca s-au majorat degeaba salariile celor din administratia locala si ca incompetenta isi face simtita prezenta in Primaria Galati. Si sa fie clar, ca nu era vorba de cine stie ce proiect, ci de lucruri simple.

  Raportează
 • postat de Aderin Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 14:29 86.125.3.*** Link la comentariu
  4
  42

  Ați inceput cu stângul în noul an. Uraaaa trăiască autobuzele SH.

  Raportează
 • postat de Puq Yanw Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 13:56 89.136.231.*** Link la comentariu
  6
  40

  Scurswrele psd sa dispara din peisaj , vrem normalitate , sa o facem cu oameni normali . La bulau cu infractorii psd.

  Raportează
 • postat de Maxim Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 13:41 5.13.168.*** Link la comentariu
  3
  47

  Deci primaria a ales calea cea mai incalcita pentru a innoi parcul de autobuze, cale cu sanse mici de reusita.

  Bravos, acum asteptam 1-3 ani sa se rezolve la tribunal litigiul, intre timp primariile adevarate isi transforma orasele accesand fonduri europene si cheltuind banii cu cap.

  Raportează
 • postat de Suzana Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 13:16 82.137.11.*** Link la comentariu
  5
  37

  Ați găsit VINOVATUL FĂRĂ VINĂ? Cum nu știți cine este? Vă spunem noi. Este Secretara care nu a numerotat și îndosariat corect Dosarul Fericirii Noastre de a AVEA Autobuze noi Eco///Dar fiți fericiți Primăria ne-a cumpărat ( închiriat) WC ECO la preț de GARSONIERA CA LA MONACO /// DACĂ NU CREDEȚI DAȚI FUGUȚA LA MONACO CÂND FAC EXCURSII PRIMARIA DE PAȘTI și Consiliul local de Crăciun ///Tunul sau Autotunul se dă în OLANDA Olandezii ne-au făcut Capitaliști tot ei ne vor scoate din UE

  Raportează
 • postat de Serigu Moldovan CCF Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 13:11 89.137.30.*** Link la comentariu
  32
  11

  Făcătură!
  N-au vrut Galațiul.
  Avem trolee, vin tramvaiele noi, cu siguranță vom avea și autobuze noi.

  Raportează
 • postat de Galatean Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 12:16 95.76.3.*** Link la comentariu
  4
  53

  Desi se arata clar motivul respingerii documentatiei, dosarul fiind facut in mod iresponsabil de catre angajatii primariei, primarul merge precum calul cu ochii partial acoperiti: inainte ca numai acolo doreste sa vada;

  Basca mai si forteaza, apeland la tertipuri cu instante, pe baza propriei prostii, sa i se spuna a doua oara ca nu sunt in stare sa intocmeasca un proiect de finantare nerambursabila!

  Si toate acestea desigur pe banii contribuabililor, intrucat cei care au gresit sa numeroteze pagini sau sa faca studiul cu mediu, vinovati desigur, vor ramane in continuare pe posturi, cu salarii grase, impreuna cu primarul care, iresponsabil il doare in trei litere de asemenea situatii!

  Si ne miram de ce orasul asta a ajuns in halul in care este?!!!

  Daca societatea civila ar functiona normal, pentru asa greseli impardonabile, ar trebui ca cetatenii sa protesteze pana cand vinovatii impreuna cu primarul sa plateasca banii irositi aiurea, chiar si cu postul ocupat iresponsabil in primarie!

  Dar la noi nu-i ca la Paris, cu sau fara costumatii galbene
  Mamelucii nu dau importanta la asa ceva, lasa, ba, mai greseste omul; merg la vot si voteaza cu capul in traista!

  Iar acesti indivizi pusi in administratia locala tocmai de asta isi fac de cap, stiind ca cetateanul nu va riposta, iar organele de control fiscale abia se misca in asemenea situatii, iar cand o fac nu merg pana la capat pentru recuperarea prejudiciilor!

  Mergeti galateni la platit impozite, rupeti-va hainele, injurati-va ca la biserici pentru prescuri, fasole cu ciolan, sarmale si bautura, MOACA, ca uite unde se duc banii si cum se cheltuie!

  Caracteristica alegatorului galatean, si: ba, daca ma votati pe mine va dau apa calda si rece!

  Le-a dat din fata de la Romarta!

  Ranjeste si rade: le-am tras-o din nou mamelucilor!

  Raportează
 • postat de Tirpitz Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 11:50 82.79.232.*** Link la comentariu
  3
  42

  Sigur ca a ratat, parca e prima data. De ce? Din cauza de partid daca o fi fost intentionat si din cauza de multa prostie frate. In Ro domina prostia, incompetenta, indolenta si multa obedienta. Daca nu se va schimba forma de guvernamant in aceasta tara, sigur vom ramane la nivel de colonie asuprita de smecheri si hoti.

  Raportează
 • postat de Dani Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 11:16 86.124.204.*** Link la comentariu
  3
  48

  Concluzia:
  Nu suntem in stare sa facem un dosar cap-coada
  Deci o administratie de 2 lei avem

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.