Campanie de consultare iniţiată de Banca Mondială. Alegeţi proiectele prioritare pentru Galaţi!

Campanie de consultare iniţiată de Banca Mondială. Alegeţi proiectele prioritare pentru Galaţi!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Construcţia aeroportului Galaţi, conectarea municipiului nostru la Autostrada A2 prin Drumul Expres DN21 Brăila - Slobozia, extinderea şi modernizarea Portului Galaţi, inclusiv platforma intermodală, construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Galaţi sau consolidarea şi amenajarea Falezei? Care credeţi că ar trebui să fie ordinea acestor proiecte prioritare? Este demersul prin care Banca Mondială, în parteneriat cu Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România, îi invită pe gălăţeni să se implice civic, în cadrul campaniei de consultare "Alege Priorităţile Oraşului Tău!", realizată în parteneriat cu Urbanize Hub.

Până pe 22 martie, gălăţenii şi locuitorii celorlalte reşedinţe de judeţ din România sunt invitaţi să participe la campania de consultare publică "Alege Priorităţile Oraşului Tău!". Concret, ei trebuie să acceseze linkul către chestionar (kwiksurveys.com/s/e7k9afsk), să aleagă oraşul Galaţi şi să ierarhizeze proiectele pe care le vor găsi acolo, în funcţie de importanţa şi de impactul asupra comunităţii locale şi a regiunii metropolitane. Respectivele proiecte de dezvoltare au fost identificate de Banca Mondială, cu sprijinul autorităților publice. "Selecţia a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mondiale către primăriile reşedinţă de judeţ, consiliile judeţene şi prefecturile din ţară, pentru identificarea a cel mult zece proiecte strategice, cu impact metropolitan", se arată în comunicatul de presă primit la redacţie. Proiectele selectate sunt incluse într-un document strategic sau programatic existent, au un prag valoric minim, ajustat în funcţie de capacitatea bugetară a fiecărei reşedinţă de judeţ, şi nu au finanţare asigurată.

Zece pentru Galaţi

Iată care ar fi în viziunea autorilor chestionarului, cele zece priorităţi ale judeţului, pe care gălăţenii sunt solicitaţi să le pună în ordinea importanţei pentru dezvoltarea zonei urbane Galaţi:

1.Construcția Spitalului Regional de Urgență Galați;

2.Conectarea accesului la Trecerea Ro-Ro cu Varianta de Ocolire în zona de Sud;

3.Lucrările de amenajare hidrotehnică a cursurilor de ape mici din județ ca măsură de prevenire a inundațiilor;

4.Construcția unui Aquapark în zona Plaja Dunărea;

5.Consolidarea şi amenajarea Falezei Dunării ca zonă de promenadă și agrement;

6.Realizarea unei Piețe de gros cu specific vegetal în zona municipiului Tecuci;

7.Extinderea și modernizarea Portului Galați, inclusiv platforma intermodală;

8.Conectarea municipiului Galați la Autostrada A2 prin Drumul Expres DN21 Brăila - Slobozia;

9.Construcția Aeroportului Galați;

10.Drumul Expres DN 22B Galați - Brăila.

La ce bun acest demers

"Imboldul acestui exerciţiu este de a identifica proiecte majore ce pot încuraja şi cataliza dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România. În acelaşi timp, este esenţial să se identifice care dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locală în parte. La finalul campaniei va fi dezvoltată o listă finală de proiecte prioritare majore, atât pentru Bucureşti, cât şi pentru fiecare dintre cele 40 de reşedinţe de judeţ. Fiind agreate pentru prima dată atât de către administraţia publică, cât şi de comunitatea locală, aceste liste de proiecte vor putea influenţa deciziile viitoare de investiţii publice, respectând o viziune comună", se arată în comunicat.

Desigur, ca exerciţiu de implicare civică este binevenit. Însă e greu de crezut cât şi pentru cine va conta ierarhia noastră. Poate pentru politicienii care ne vor cere votul anul acesta şi anul viitor. Chiar şi aşa, e greu de spus dacă, în viitorul apropiat, vreunul dintre aceste proiecte va deveni realitate.

Citit 6690 ori Ultima modificare Luni, 18 Februarie 2019 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.