Atitudinea românilor faţă de vaccinare

Atitudinea românilor faţă de vaccinare
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul celor care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic, arată cel mai recent sondaj Inscop Research. Totuşi, cercetătorii admit că există un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, motiv pentru care este mai vulnerabil la mesajele antivaccinare.

Rugaţi să-şi exprime acordul cu privire la o serie de afirmaţii despre informarea pe tema vaccinurilor, puţin peste două treimi (67,2 la sută) din repondenţi sunt de părere că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor. Şase din zece din români apreciază că este rolul părintelui să se informeze despre siguranţa vaccinării pentru copii. Locuitorii din Banat, Crişana, Maramureş reprezintă categoria de repondenţi care consideră în cea mai ridicată proporţie că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie sau cel cu medicul pediatru despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor.

Doar patru din zece români îşi exprimă acordul faţă de afirmaţia „Am încredere în informaţiile pe care le primesc despre vaccinuri”. De asemenea, 46,4 la sută sunt nici în acord, nici în dezacord cu afirmaţia, un bazin de populaţie sceptică imens care confirmă nevoia unor campanii de informare şi educare pe acest subiect. Totodată, 9,3 la sută sunt în dezacord, adică nu au încredere în informaţiile primite pe această temă. Cât priveşte eficienţa vaccinurilor în faţa bolilor, peste jumătate dintre repondenţi sunt de acord cu afirmaţia „Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt grave şi pun în pericol viaţa”.

Jumătate sunt de acord că vaccinarea este sigură

Puţin peste jumătate dintre participanţii la sondaj sunt de părere că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli. Femeile, vârstnicii, locuitorii din Banat, Crişana, Maramureş sunt de părere într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli. 45,5 la sută dintre repondenţi îşi exprimă acordul faţă de afirmaţia „Copilul meu poate fi expus bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare”.

Citit 1469 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 11:42

1 comentariu

 • postat de cristi
  Joi, 07 Martie 2019 09:27
  86.124.201.***
  Vreau sa vad si eu cum pot fi convinsi miile de parinti ai caror copii au ramas cu sechele pe viatza in urma vaccinurilor produse in UE.
  De cand UE ne-a obligat sa inchidem productia de vaccinuri romanesti, adica de prin anul 2000, in Romania a avut loc o explozie de boli necunoscute pana la acea data.
  Autismul, bolile autoimune, decesele bebelusilor in urma vaccinarii, au devenit acum cazuri banale.
  Insa inainte de anul 2000 nu exista asa ceva.
  Va mai amintiti de bebelusii din Arges care au murit in urma sindromului hemolitic-uremic dobandit in urma vaccinarii?
  Va mai amintiti ca Ministerul Sanatatii a incercat sa musamalizeze cazul dand vina pe firma de produse lactate Bradet si pe portoclalele din supermarchet?
  In cele din urma Min Sanatatii este nevoit sa recunoasca ca cauza imbolnavirilor si deceselor bebelusilor este vaccinul.
  Insa Min Sanatatii vine si cu o precizare in legatura cu asta si care teoretic ar trebui sa-i linisteasca pe parintii care isi vaccineaza pruncii.
  Min sanatatii: "Acei bebelusi care s-au imbolnavit de sindrom hemolitic-uremic si au murit in urma vaccinarii, au fost vaccinati din greseala cu un vaccin destinat copiilor din Kazahstan".
  Cu alte cuvinte, copiii din Kazahstan trebuiau sa moara, nu copiii romani.......
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.