Atitudinea românilor faţă de vaccinare

Atitudinea românilor faţă de vaccinare
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul celor care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic, arată cel mai recent sondaj Inscop Research. Totuşi, cercetătorii admit că există un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, motiv pentru care este mai vulnerabil la mesajele antivaccinare.

Rugaţi să-şi exprime acordul cu privire la o serie de afirmaţii despre informarea pe tema vaccinurilor, puţin peste două treimi (67,2 la sută) din repondenţi sunt de părere că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor. Şase din zece din români apreciază că este rolul părintelui să se informeze despre siguranţa vaccinării pentru copii. Locuitorii din Banat, Crişana, Maramureş reprezintă categoria de repondenţi care consideră în cea mai ridicată proporţie că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie sau cel cu medicul pediatru despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor.

Doar patru din zece români îşi exprimă acordul faţă de afirmaţia „Am încredere în informaţiile pe care le primesc despre vaccinuri”. De asemenea, 46,4 la sută sunt nici în acord, nici în dezacord cu afirmaţia, un bazin de populaţie sceptică imens care confirmă nevoia unor campanii de informare şi educare pe acest subiect. Totodată, 9,3 la sută sunt în dezacord, adică nu au încredere în informaţiile primite pe această temă. Cât priveşte eficienţa vaccinurilor în faţa bolilor, peste jumătate dintre repondenţi sunt de acord cu afirmaţia „Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt grave şi pun în pericol viaţa”.

Jumătate sunt de acord că vaccinarea este sigură

Puţin peste jumătate dintre participanţii la sondaj sunt de părere că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli. Femeile, vârstnicii, locuitorii din Banat, Crişana, Maramureş sunt de părere într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli. 45,5 la sută dintre repondenţi îşi exprimă acordul faţă de afirmaţia „Copilul meu poate fi expus bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare”.

Citit 1656 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 11:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.