Licitaţie fără ofertanţi. Iluzoriul centru comercial de pe Siderurgiştilor se lasă aşteptat

Licitaţie fără ofertanţi. Iluzoriul centru comercial de pe Siderurgiştilor se lasă aşteptat
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

După ce a stârnit dispute în Consiliul Local, fiind în prima fază blocată, vânzarea prin licitaţie publică a două terenuri în suprafaţă totală de aproape 7.000 mp, situate pe bulevardul Siderurgiştilor nr. 45, a eşuat. Deşi în actele ajunse pe masa consilierilor suprafeţele erau dorite şi de un dezvoltator ceh, care voia să construiască acolo un centru comercial, la licitaţiile organizate de Primăria municipiului Galaţi nu s-a prezentat nici măcar un ofertant.

La finele lunii februarie, Primăria municipiului Galaţi a organizat două licitaţii publice cu strigare, pentru vânzarea unor imobile din proprietatea privată a oraşului. Înstrăinarea nu se putea face fără votul aleşilor locali, fapt care, aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", a stârnit dispute. Mai exact, proiectele respective de hotărâre au fost aprobate abia în decembrie 2018, după ce în noiembrie 2018 fuseseră respinse.

Nerăbdătoare să vândă era municipalitatea care, prin vocea primarului Ionuţ Pucheanu le explica apăsat consilierilor care se arătau sceptici faţă de acest demers: „Cele două terenuri sunt ca două insule, într-o mare de proprietăţi private. Cred că mai oportun pentru municipiul Galaţi e să scape de aceste terenuri într-o vânzare cu licitaţie publică, suma vehiculată fiind de minim 1,4 milioane de euro, bani care ar intra în bugetul municipiului Galaţi”.

Dezinteres total

Prima licitaţie a vizat vânzarea unui teren intravilan de 3.808 metri pătraţi, situat pe bulevardul Siderurgiştilor nr. 45K, preţul de pornire fiind de 472.765 de euro, fără TVA, iar pasul de strigare - 23.638 de euro. Cea de-a doua procedură a fost organizată pentru vânzarea unei proprietăţi compuse din teren intravilan, de 2.993 metri pătraţi şi construcţie cu destinaţia de hală reparaţii autobuze, cu o suprafaţă construită la sol de 1.925 metri pătraţi, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 934.964 de euro, fără TVA, iar pasul de strigare - 46.748 de euro.

La solicitarea noastră, reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi ne-au comunicat că "la licitaţiile organizate pe 27 şi 28 februarie nu s-a prezentat niciun ofertant. Licitaţiile vor fi reluate având ca termene 18 şi 19 martie".

Doritori ar fi trebuit să fie

Lipsa ofertanţilor pare surprinzătoare, în condiţiile în care, potrivit actelor prezentate consilierilor locali, pentru cumpărarea terenurilor existau deja doritori. Astfel, pentru suprafaţa de 3.808 mp fusese înregistrată, în februarie 2017, o cerere de cumpărare depusă de Mircea şi Nestor Jitaru, care vor să-şi extindă proprietatea.

Mai mult, compania cehă RC Europe Development SRL din Bucureşti îşi manifestase de două ori interesul pentru ambele terenuri, în septembrie 2017 şi martie 2018, dornică să construiască acolo un centru comercial format dintr-un supermarket şi galerii complementare.

Ce va urma

Potrivit caietelor de sarcini, dacă la prima licitaţie era necesară calificarea a cel puţin doi ofertanţi, a doua licitație este valabilă dacă se prezintă cel puțin un cumpărător, care oferă prețul de pornire a licitației. În cazul în care nici la a treia licitație nu se oferă cel puțin prețul minim de pornire, bunurile imobile se consideră retrase de la vânzare.

Citit 7502 ori Ultima modificare Vineri, 15 Martie 2019 02:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.