Suprafeţe dorite pentru construcţia unui centru comercial. Vânzarea a două terenuri, blocată în Consiliul Local

Suprafeţe dorite pentru construcţia unui centru comercial. Vânzarea a două terenuri, blocată în Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Vânzarea prin licitaţie publică a două terenuri, în suprafaţă totală de aproape 7.000 mp, situate pe bulevardul Siderurgiştilor nr. 45, a fost blocată prin votul consilierilor PNL, PMP şi al consilierei independente Simona Vreme. Pentru cumpărarea terenurilor există deja cereri depuse, dintre care una din partea companiei cehe RC Europe Development SRL, care doreşte să construiască un centru comercial. Liberalii, prin vocea consilierului Paul Găvănescu au întrebat dacă acolo nu ar putea fi construit un spital municipal, idee respinsă ferm de primarul Ionuţ Pucheanu.

Două dintre cele mai fierbinţi proiecte de hotărâre respinse la recenta şedinţă a Consiliului Local au vizat vânzarea prin licitaţie publică a două terenuri. Pentru primul imobil, situat pe bulevardul Siderurgiștilor nr. 45E, format din teren intravilan de 2.993 mp și o construcție (hală de reparații autobuze) de 1.925 mp, preţul de pornire a licitaţiei era de 934.964 de euro fără TVA, pasul de strigare fiind de 46.748 euro. Pentru terenul de 3.808 mp, liber de construcţii, situat pe bulevardul Siderurgiștilor nr. 45K, preţul de pornire a licitaţiei era de 472.765 de euro fără TVA, pasul de strigare fiind de 23.638 de euro.

Întrebare şi ameninţare

"Sunt 7.000 de metri pătraţi într-o zonă foarte bună, la stradă, şi consider că ar putea fi de interes public. Eu vă întreb: nu ar fi mai potrivit să-l păstrăm şi să facem, eventual, un spital municipal pe acel teren? E doar o întrebare!", a spus consilierul local PNL Paul Găvănescu.

"Răspunsul este nu. Nu, sunt la stradă! Cei 7.000 de metri pătraţi sunt de fapt şi de drept două terenuri, unul cu hală pe el, unul fără hală, ca două insule, într-o mare de proprietăţi private. În momentul de faţă, cei de la Transurb şi noi, în numele celor de la Transurb, plătim aproximativ 25.000 de lei în fiecare lună chirie pentru toate acareturile pe care noi le avem în zona respectivă. Cred că mai oportun pentru municipiul Galaţi e să scape de aceste terenuri într-o vânzare cu licitaţie publică, suma vehiculată fiind de minim 1,4 milioane de euro, bani care ar intra în bugetul municipiului Galaţi. Nu încape niciun spital municipal pe două loturi aflate la câteva sute de metri distanţă unul de celălalt! Şi dacă e aşa, vă daţi demisia?!", a replicat, dur, primarul Ionuţ Pucheanu.

În momentul în care primul dintre proiecte a fost respins, edilul a anunţat: "Vreau să se consemneze, în urma votului, că cei 25.000 de lei pe care îi plătim în fiecare lună să fie trecuţi pe nota de plată a dlui Găvănescu, vă rog frumos!".

Aceeaşi soartă a avut-o şi cel de-al doilea proiect de hotărâre. Fiind decizii patrimoniale, proiectele ar fi avut nevoie de cel puţin 18 voturi "pentru", dar nu au primit decât 15 voturi favorabile.

Cine voia să cumpere terenurile

Trebuie spus că transferul acestor terenuri din domeniul public în domeniul privat, în vederea înstrăinării, s-a făcut, tot prin decizia aleşilor, în martie 2018. Potrivit documentelor, pentru suprafaţa de 3.808 mp există încă din februarie 2017 o cerere de cumpărare depusă de Mircea şi Nestor Jitaru, care vor să-şi extindă proprietatea.

De asemenea, mai există şi o intenţie de achiziţie din septembrie 2017, prin care RC Europe Development SRL din Bucureşti solicită aprobarea unei hotărâri de Consiliu Local privind vânzarea prin licitaţie publică a ambelor suprafeţe: "teren liber în suprafaţă de 3.808 mp, fără acces direct din drumul public şi teren ocupat de construcţia C7 în suprafaţă de 2.993 mp". "Vă asigurăm de seriozitatea şi deplinul nostru interes în realizarea unui nou proiect care constă în construcţia unui centru comercial în oraşul dvs", precizează investitorul.

În martie 2018, compania a revenit cu o adresă prin care şi-a reiterat interesul pentru terenuri, propunând "semnarea contractului de vânzare în termen de maxim 12-18 luni de la data adjudecării, semnare condiţionată de obţinerea autorizaţiei de construire pentru un centru comercial".

Cine este RC Europe Development SRL şi ce vrea

"Sediul central al societăţii noastre se află în Republica Cehă, în al doilea mare oraș al acestei ţări, Brno. În prezent dezvoltăm proiecte imobiliare în patru ţări europene: Cehia, România, Bulgaria şi Serbia. Suntem prezenţi pe piaţa din România din anul 2005 şi avem un portofoliu bogat de proiecte finalizate sau în curs de execuţie. Activitatea principală a companiei este dezvoltarea imobiliară, achiziţionarea de terenuri şi construcţia de centre comerciale şi clădiri de birouri.

În Galaţi am dori să construim un centru comercial format dintr-un supermarket şi galerii complementare, cu o suprafaţă construită de aproximativ 7.000 mp. Oraşul dumneavoastră va beneficia de un nou centru comercial, construit la standarde europene, având mii de articole, de o calitate deosebită. Pentru punerea în practică a acestui proiect ambiţios contăm pe sprijinul Primăriei municipiului Galaţi", scrie investitorul, care estimează crearea a 100 de noi locuri de muncă permanente în centrul comercial, de la director până la îngrijitori.

La finalul şedinţei, primarul Ionuţ Pucheanu ne-a declarat că nu înţelege votul consilierilor PNL, PMP şi al independentei Simona Vreme, şi că, cel mai probabil, proiectele vor fi supuse din nou la vot în şedinţa viitoare a Consiliului Local.

Citit 13762 ori Ultima modificare Luni, 03 Decembrie 2018 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.