În loc de verdeaţă, mochetă verde antipraf. Terase ilegale, pe fostul spaţiu verde de la Spicu (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

În loc de verdeaţă, mochetă verde antipraf. Terase ilegale, pe fostul spaţiu verde de la Spicu (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

În locul covorului de verdeaţă care a existat la Spicu înainte de începerea modernizării, pe spaţiul acum betonat au „răsărit” trei mochete verzi de toată... urâţenia. Una dintre ele este dominată de o singură umbrelă mare, pe celelalte două sunt aşezate mesele, scaunele şi umbreluţele agenţilor economici care şi-au deschis acolo terase. Terase ilegale, după cum am aflat de la Primăria Galaţi şi de la Poliţia Locală!

Deprimant, aşa arată întinderea betonată de la Spicu, unde nişte cocoaşe de pământ, din care răsar copaci şi smocuri de iarbă, reprezintă tot ce-a mai rămas din generosul spaţiu verde care exista odinioară. De o bună bucată de vreme, ritmul lucrărilor parcă s-a mai domolit, dovadă că, până în prezent, doar jumătate din parc a fost modernizată prin betonare şi crearea de insule de verdeaţă. În schimb, iau avânt terasele!

Ieri dimineaţă, erau două la număr, amplasate în faţa localurilor de la Spicu. Mesele, scaunele şi umbreluţele erau aşezate pe două mochete verzi. Un alt covor similar era aşternut în imediata vecinătate şi îi ţinea companie o umbrelă solitară. Curioşi să aflăm dacă toată modernizarea va servi intereselor localurilor din zonă, am solicitat Primăriei municipiului Galaţi să ne spună câte aprobări pentru terase şi extinderi de terase exista în prezent în zona Spicu, pentru câţi agenţi economici şi pentru ce suprafaţă. Şi, pentru a avea termen de comparaţie, am întrebat câte aprobări existau anul trecut în aceeaşi perioadă, pentru extinderi de terase şi terase, câți agenţi economici beneficiau de ele şi ce suprafaţă era vizată.

Ce spune Primăria Galaţi

Primăria ne-a răspuns că, prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 137 din 28 martie 2017, a fost aprobat Regulamentul pentru amplasarea, proiectarea, autorizarea, executarea, funcționarea şi postutilizarea construcțiilor cu caracter provizoriu în municipiul Galați. Articolul 25 prevede: ”terasele sezoniere reprezintă amenajări compuse din elemente de mobilier stradal (grupuri de mese şi sisteme de protecție tip umbrelă), ce completează funcțional activitatea de alimentație publică. Acestea pot fi amplasate doar cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică, în baza unui contract de închiriere, cu durată determinată”, precizează Primăria.

"Pentru zona la care faceți referire, până în prezent, Compartimentul Închirieri, Concesiuni şi Vânzări terenuri nu a eliberat contracte de închiriere teren, cu durată determinată. În evidențele compartimentului menționat sunt înregistrate pentru perioada 1.05.2018 - 31.10.2018 pentru zona Spicu, următoarele contracte de închiriere terase sezoniere: SC 365 Cofee Lunge SRL - 92,18 mp, SC Julgab Coffee SRL - 48,75 mp, SC Cremial SRL - 74 mp. Contractele acestea au încetat la data de 31.10.2018 şi, până în prezent, municipalitatea nu a înregistrat cereri pentru actualizarea relațiilor contractuale", ne-a comunicat administraţia locală.

Amenzi de la Poliţia Locală

Pentru a nu ne grăbi cu judecata, am solicitat un punct de vedere şi de la Poliţia Locală. „În urma verificărilor întreprinse de polițiştii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale, s-a constatat că cele două locații nu dețin contract de închiriere cu administrația locală pentru terasă sezonieră pe domeniul public. Unul dintre agenții economici deține Acordul Primarului pentru desfăşurarea de activități comerciale, dar doar pentru spațiul din interior. Conform prevederilor HCL 728/2017, ambii agenți economici au fost sancționați, pentru ocuparea domeniului public fără autorizație, cu suma de 3.000 de lei, fiecare”, ne-a transmis Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

Agenţii economici le-au explicat poliţiştilor locali că mochetele întinse sunt, de fapt, covoare antipraf, menite să le protejeze localurile de poluarea şi de gropile şantierului, şi că, de îndată ce lucrările se vor termina, vor fi îndepărtate.

Citit 7974 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.