Construcţie cu risc seismic I. Creşă cu bani europeni, într-o clădire propusă spre demolare
Foto: Iulia Kelt

Construcţie cu risc seismic I. Creşă cu bani europeni, într-o clădire propusă spre demolare
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

O clădire aflată în stare avansată de degradare, pentru care încă din anul 2014 experţii au propus demolarea, fiind încadrată în clasa I de risc seismic, ar putea renaşte din ruină într-o creşă destinată copiilor din Valea oraşului şi din zona centrală. Totul ar fi posibil cu fondurile europene pe care Primăria municipiului Galaţi încearcă să le acceseze. 

„Reabilitare imobil din strada Alexandru Ioan Cuza nr. 24 în vederea înfiinţării unei creşe”, este obiectivul pentru care Primăria Galaţi a scos la licitaţie un contract pentru servicii de proiectare. Valoarea totală estimată a contractului este de 52.000 de lei fără TVA, ofertele sunt aşteptate până pe 18 iunie, iar criteriul de atribuire este „preţul cel mai scăzut”. 

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, misiunea proiectantului va fi de a furniza: documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii inclusiv expertize tehnice, audit energetic, asistenţă tehnică pe perioada derulării procedurii de achiziţie a contractului de proiectare şi execuţie, dar şi în perioada de evaluare a proiectului şi până la semnarea contractului de finanţare. Şi asta pentru că documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii este necesară pentru „solicitarea finanţării în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020”.

Imobil transferat de aleşii locali

Construcţia care ar urma să devină creşă se află pe lista clădirilor propuse spre demolare de pe site-ul Primăriei Galaţi, după ce în urma unei expertize tehnice realizate în 2014 a fost încadrată în clasa I de risc seismic. La acel moment, imobilul, alcătuit din 460 mp suprafaţă totală de teren şi o construcţie de 306 mp, avea destinaţia de dispensar, primită tot prin hotărârea Consiliului Local, în anul 2011. În realitate însă, nu a funcţionat niciodată ca dispensar din cauza gradului avansat de deteriorare, impropriu desfăşurării oricărei activităţi. În toamna anului 2018, aleşii i-au schimbat din nou destinaţia, din dispensar în viitoare creşă. 

În expunerea de motive semnată de primarul Ionuţ Pucheanu se arată că „la nivelul municipiului Galaţi există un număr mare de copii ante-preşcolari şi preşcolari aflaţi în imposibilitatea de a beneficia de educaţie specifică gradului de dezvoltare", pentru că există doar două creşe în tot oraşul. 

Ce anume se doreşte

Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, proiectul va cuprinde cel puţin următoarele lucrări: reabilitarea sau consolidarea clădirii, amenajări interioare specifice destinaţiei de creşă, izolarea termică a pereţilor, refacerea sau modernizarea instalaţiilor interioare şi exterioare, refacerea împrejmuirii, crearea de facilităţi sau adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi, sistematizarea pe verticală (trotuare şi rigole), dar şi alte măsuri suplimentare de dezvoltare durabilă. Creşa va fi dotată cu panouri fotovoltaice şi centrală termică, va beneficia de lucrări necesare obţinerii avizului ISU, dar şi de dotările aferente unei instituţii de educaţie antepreşcolară. 

Termenul de realizare a serviciilor de proiectare este de 60 de zile de la data încheierii contractului, desigur, fiind exclusă perioada de obţinere a avizelor.

Citit 4218 ori Ultima modificare Luni, 10 Iunie 2019 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.