Cavadineştiul şi-a refuzat primul cetăţean de onoare din istorie

Cavadineştiul şi-a refuzat primul cetăţean de onoare din istorie
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Comuna Cavadineşti din judeţul Galaţi a ratat posibilitatea de a-şi alege primul cetăţean de onoare al localităţii. Cererea prin care Ion Dumbravă, fiu al satului, a cerut să i se recunoască meritele de luptător în Revoluţia din decembrie 1989 prin acordarea acestui titlu onorific a fost repinsă în unanimitate de consilierii locali ai comunei.

Ion Dumbravă, jurist de profesie, s-a născut în 1953, în comuna Cavadineşti. De mai mulţi ani, el trăieşte şi munceşte în Bucureşti. La sfârşitul anului trecut, el a trimis o solicitare pe adresa Consiliului Local al comunei Cavadineşti, prin care informa că a avut "acţiuni determinante" în Revoluţia din decembrie 1989, implicarea sa fiind recunoscută printr-un certificat de "Luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu rol determinant", certificat publicat în Monitorul Oficial, prin decret prezidenţial.

"Urmare a celor sus-menţionate privind recunoaşterea naţională a implicării mele directe împotriva regimului comunist, pe cale de consecinţă, sunt unul din cei care am adus democraţia în ţară, drept pentru care vă rog respectuos să-mi analizaţi cererea în vederea acordării titlului onorific de CETĂŢEAN DE ONOARE al comunei Cavadineşti, deoarece sunt fiul acestei localităţi!", se spune în finalul cererii lui Ion Dumbravă.

Cererea a prins total nepregătit CL-ul din Cavadineşti, acesta neavând, la momentul respectiv, nici măcar un regulament propriu pentru acordarea titlului respectiv. Consilierii au aprobat apoi regulamentul, dar propunerea de acordare a titlului onorific lui Ion Dumbravă a fost respinsă net, în unanimitate, cu 12 voturi "împotrivă" din 12. Ar fi fost primul Cetăţean de Onoare din istoria comunei. Ion Dumbravă nu s-a mulţumit cu acest refuz şi de atunci s-a pornit un schimb de e-mailuri, de adrese, de solicitări, de precizări semantice sau juridice între Primărie, Consiliul Local şi el, care nu a avut niciun rezultat. Refuzul de acordare a titlului a rămas tot refuz.

Am încercat să aflăm de la primarul comunei Cavadineşti, Dănuţa-Mihaela Bourceanu, ce a putut duce la refuzul de a acorda titlul de Cetăţean de Onoare unui fiu al satului care a luptat în Revoluţia din 1989. "Dumnealui locuieşte de nu ştiu câţi ani la Bucureşti. E născut aici, dar dacă CL aşa a hotărât... Noi nu mai avem niciun cetăţean de onoare în comună. Au fost discuţii, că au fost profesori care au predat, că au fost veterani de război... dar acest titlu n-a fost atribuit. Deci, n-a fost o rea-voinţă faţă de dl Dumbravă, dar lucrurile s-au pus cam aşa: ce-a făcut dumnealui pentru comuna noastră? Eu nici nu-l cunosc. Cererea dumnealui a fost supusă atenţiei Consiliului Local şi Consiliul Local a respins-o cu unanimitate (12 din 12). Din start s-a pus întrebarea cine este dl Dumbravă, cine îl cunoaşte, au fost vreo doi din domnii consilieri mai în vârstă care au spus că îl cunosc. Conform regulamentului, Consiliul Local "poate acorda" acest titlu, nu este obligat să-l acorde, şi dumnealor aşa au considerat", ne-a declarat Dănuţa-Mihaela Bourceanu.

"Am luptat în Bucureşti, la CC şi unde a mai fost nevoie. Au murit oameni chiar lângă mine, probabil că Dumnezeu a vrut să fiu doi-trei metri mai încolo. Pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare, conform art. 38 alin (8) din Legea 215/2001, republicată, îndeplinesc condiţiile ca şi alţi revoluţionari, în baza Legii 341/2004, actualizate prin OG 95/2014. Recomandare la acest titlu este prin efectul legii recunoştinţei, rămâne doar buna-credinţă a Consiliului Local", ne-a mai spus Ion Dumbravă.

Până la urmă, cum poate fi cuantificată recunoştinţa pe care le-o purtăm celor care, prin sacrificiul sau acţiunile lor, ne-au dat şansa de a trăi şi a ne exprima liber?

Citit 8404 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2019 01:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.