Pechea va atrage investiţii de milioane de euro

Pechea va atrage investiţii de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * Primarul comunei Pechea, Iancu Boldea, spune că a fost nevoie de multă muncă, în mandatul 2008-2012 * „Grădiniţele erau renovate doar pe jumătate, iar pompierii stăteau într-o baracă” *„Avem un proiect care va aduce o mai bună alimentare cu apă potabilă la Pechea, dar alimentare comunei cu gaz nu e rentabilă, momentan”, apreciază primarul * 

Primarul comunei Pechea, Iancu Boldea (PNL) spune că, pe durata mandatului său, a finalizat mai multe proiecte importante pentru comună şi are în derulare alte proiecte care vor aduce în localitate investiţii de milioane de euro.

Grijă pentru sănătate şi siguranţă

„Până la începutul acestui an, am dat la cheie un dispensar uman nou, unde îşi pot desfăşura acum activitatea în bune condiţii patru medici de familie. De câştigat au şi pacienţii din Pechea, de pe urma deschiderii acestui dispensar. Am finalizat şi renovarea fostului dispensar, pe care îl vom transforma într-un centru de diagnostic.

Aici, cetăţenii vor putea beneficia de o gamă mai largă de servicii medicale, de la analize de sânge până la ecografii de diverse tipuri. Deja mai multe firme gălăţene de profil care şi-au exprimat intenţia de a se extinde în zona noastră şi-au depus deja oferte pentru a lucra în spaţiul pe care l-am pregătit. De asemenea, am ajutat staţia de Salvare din comună şi ştiu că Serviciul Judeţean de Ambulanţă vrea să investească într-un sediu nou la Pechea”, ne spune Iancu Boldea.

Primarul din Pechea spune că a cuprins în planul său de dezvoltare a comunei şi îmbunătăţirea condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea zilnică pompierii de la Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă (ISU) şi că acum comuna se află pe lista de aşteptare pentru înfiinţarea unei sub-secţii SMURD.

„Când am venit la Primărie, pompierii aveau o baracă în loc de sediu. Între timp, am ridicat o clădire modernă, cu sală de sport şi de mese, care va deservi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Avem deja 30 de pompieri acolo, care lucrează în subordinea ISU Galaţi. Această clădire este compartimentată, jumătate fiind în aşteptare pentru echipaje SMURD. Eram incluşi în program pentru maşină de intervenţie şi alte dotări, dar după tensiunile apărute între Stat şi conducerea SMURD, suntem acum încă aşteptare”, apreciază Iancu Boldea.

„Grădiniţele erau renovate doar pe jumătate!”

„În 2008, în cele patru grădiniţe din comună se făcuseră deja nişte lucrări de reabilitare cu bani obţinuţi prin Inspectoratul Şcolar Judeţean. Din păcate, modernizarea se făcuse doar pe jumătate. În patru etape, am investit circa 400.000 lei în continuarea lucrărilor şi am reuşit să le terminăm. Cu bani europeni am reuşit să reabilităm şi Şcoala Generală Nr. 3, iar la Grupul Şcolar «Costache Conachi» am montat centrală termică şi panouri solare prin intermediul programului «Casa Verde». Şi tot prin acest program montat centrală şi panouri solare în sediul Primăriei, pe care a trebuit să o renovăm, din cauză că n-am preluat-o într-o stare foarte bună. S-au făcut şi investiţii de mai mică amploare, la cele patru şcoli generale, pentru menţinerea condiţiilor de lucru. Trebuie să ţinem cont de faptul că investiţia s-a făcut într-un sector important din viaţa comunei. Fără a-i număra şi pe învăţători, avem circa 180 de profesori în instituţiile de învăţământ”, menţionează primarul comunei Pechea. Iancu Boldea spune că, pe durata mandatului său, s-a impus şi reabilitarea căminului cultural.

Cum se face gospodărirea comunei

„Ne-am conformat normelor de mediu, care vin în cascadă de la Uniunea Europeană. Avem firmă de salubrizare în oraş, iar acum facem propagandă, aşa cum putem, pentru a ajuta populaţia să se obişnuiască cu modul de colectare selectivă a gunoaielor. Mai sunt şi lucruri pe care trebuie să le punem la punct din acest punct de vedere. În comună sunt pietruite toate drumurile, iar centrul este asfaltat. Vom întinde covor asfaltic şi pe celelalte drumuri, dar numai după ce se va termina proiectul pentru apă şi canalizare în care suntem parte. Altfel, ar trebui să asfaltăm acum şi să spargem atunci când vor începe celelalte lucrări specifice pentru apă şi canalizare”, adaugă Iancu Boldea, primarul comunei Pechea din ultimii patru ani.

Am electrificat două străzi, dar la acest capitol sunt nemulţumit pentru că mai am şi alte proiecte, dar n-am avut bani să le pun în practică. Cu siguranţă că locuitorii la care nu am ajuns sunt nemulţumiţi de această situaţie, dar vom încerca să remediem situaţia. Cu iluminatul stradal ajungem la aproape sută la sută, cu bec ecologic la fiecare al doilea stâlp. Am renunţat al neoanele mari pentru că presupuneau o cheltuială prea mare.

Proiect de 29 milioane de euro

Potrivit edilului-şef al comunei, Pechea va avea, până în anul 2017, un nou sistem de alimentare cu apă potabilă, de Vrancea şi un nou sistem de canalizare. „Acest proiect este în derulare şi nu ne implică doar pe noi. A fost o acţiune organizată la nivel mai mare şi în cadrul căreia ne-am reunit cu peste 20 de primării. Ne-am înscris într-o Asociaţie de Dezvoltare Intracomunitară, am urmat procedurile şi cerinţele europene şi, până la urmă, împreună cu Slobozia Conachi şi Cuza, am fost aleşi pe axa prioritară. Vom intra primii în derulare. La momentul de faţă se derulează licitaţiile, care merg un pic mai greu pentru că s-a schimbat legislaţia de profil. Se lucrează cu firme foarte mari, concurente, care se contestă. Dacă nu ar fi apărut aceste probleme, lucrările ar fi trebuit să înceapă în această primăvară.

De ce este bun acest proiect pentru Pechea? Mai întâi pentru că va asigura necesarul de apă potabilă, cu infrastructură specifică, prin mecanisme de dublă aducţiune şi bazin de acumulare de 800 de metri cubi. Şi acum avem acoperire de circa 90 la sută în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă în comună, funcţionând cu cinci puţuri de mare adâncime, săpate la circa 250-300 de metri. Le vom păstra şi pe acestea, în cazul apariţiei unor calamităţi. Din câte ştiu, valoarea proiectului pe zona Pechea – Cuza - Slobozia este de circa 29 milioane de euro.

Citit 11913 ori Ultima modificare Duminică, 06 Mai 2012 22:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.