Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
6 comentarii

Comuna Cavadineşti din judeţul Galaţi a ratat posibilitatea de a-şi alege primul cetăţean de onoare al localităţii. Cererea prin care Ion Dumbravă, fiu al satului, a cerut să i se recunoască meritele de luptător în Revoluţia din decembrie 1989 prin acordarea acestui titlu onorific a fost repinsă în unanimitate de consilierii locali ai comunei.

Ion Dumbravă, jurist de profesie, s-a născut în 1953, în comuna Cavadineşti. De mai mulţi ani, el trăieşte şi munceşte în Bucureşti. La sfârşitul anului trecut, el a trimis o solicitare pe adresa Consiliului Local al comunei Cavadineşti, prin care informa că a avut "acţiuni determinante" în Revoluţia din decembrie 1989, implicarea sa fiind recunoscută printr-un certificat de "Luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu rol determinant", certificat publicat în Monitorul Oficial, prin decret prezidenţial.
"Urmare a celor sus-menţionate privind recunoaşterea naţională a implicării mele directe împotriva regimului comunist, pe cale de consecinţă, sunt unul din cei care am adus democraţia în ţară, drept pentru care vă rog respectuos să-mi analizaţi cererea în vederea acordării titlului onorific de CETĂŢEAN DE ONOARE al comunei Cavadineşti, deoarece sunt fiul acestei localităţi!", se spune în finalul cererii lui Ion Dumbravă.
Cererea a prins total nepregătit CL-ul din Cavadineşti, acesta neavând, la momentul respectiv, nici măcar un regulament propriu pentru acordarea titlului respectiv. Consilierii au aprobat apoi regulamentul, dar propunerea de acordare a titlului onorific lui Ion Dumbravă a fost respinsă net, în unanimitate, cu 12 voturi "împotrivă" din 12. Ar fi fost primul Cetăţean de Onoare din istoria comunei. Ion Dumbravă nu s-a mulţumit cu acest refuz şi de atunci s-a pornit un schimb de e-mailuri, de adrese, de solicitări, de precizări semantice sau juridice între Primărie, Consiliul Local şi el, care nu a avut niciun rezultat. Refuzul de acordare a titlului a rămas tot refuz.
Am încercat să aflăm de la primarul comunei Cavadineşti, Dănuţa-Mihaela Bourceanu, ce a putut duce la refuzul de a acorda titlul de Cetăţean de Onoare unui fiu al satului care a luptat în Revoluţia din 1989. "Dumnealui locuieşte de nu ştiu câţi ani la Bucureşti. E născut aici, dar dacă CL aşa a hotărât... Noi nu mai avem niciun cetăţean de onoare în comună. Au fost discuţii, că au fost profesori care au predat, că au fost veterani de război... dar acest titlu n-a fost atribuit. Deci, n-a fost o rea-voinţă faţă de dl Dumbravă, dar lucrurile s-au pus cam aşa: ce-a făcut dumnealui pentru comuna noastră? Eu nici nu-l cunosc. Cererea dumnealui a fost supusă atenţiei Consiliului Local şi Consiliul Local a respins-o cu unanimitate (12 din 12). Din start s-a pus întrebarea cine este dl Dumbravă, cine îl cunoaşte, au fost vreo doi din domnii consilieri mai în vârstă care au spus că îl cunosc. Conform regulamentului, Consiliul Local "poate acorda" acest titlu, nu este obligat să-l acorde, şi dumnealor aşa au considerat", ne-a declarat Dănuţa-Mihaela Bourceanu.
"Am luptat în Bucureşti, la CC şi unde a mai fost nevoie. Au murit oameni chiar lângă mine, probabil că Dumnezeu a vrut să fiu doi-trei metri mai încolo. Pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare, conform art. 38 alin (8) din Legea 215/2001, republicată, îndeplinesc condiţiile ca şi alţi revoluţionari, în baza Legii 341/2004, actualizate prin OG 95/2014. Recomandare la acest titlu este prin efectul legii recunoştinţei, rămâne doar buna-credinţă a Consiliului Local", ne-a mai spus Ion Dumbravă.
Până la urmă, cum poate fi cuantificată recunoştinţa pe care le-o purtăm celor care, prin sacrificiul sau acţiunile lor, ne-au dat şansa de a trăi şi a ne exprima liber?

Citit 6421 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2019 01:42

6 comentarii

 • postat de Bogdan Joi, 27 Iunie 2019 10:55 178.138.34.*** Link la comentariu
  1
  8

  Sunt oameni care au luptat pentru o tara libera și pentru democrație. Cu toate ca au ieșit în strada de bunavoie pregătiți sa-și dea viata, autoritățile romane care beneficiază acum de libertățile obținute în decembrie '89 refuza cu rea voința și nejustificat sa le spună,, mulțumesc,, eroilor.

  Raportează
 • postat de Alexandru Joi, 27 Iunie 2019 10:49 213.233.110.*** Link la comentariu
  1
  9

  Din păcate, în România, meritele și realizările nu sunt recunoscute.

  Raportează
 • postat de Ioan Joi, 27 Iunie 2019 10:47 82.137.13.*** Link la comentariu
  1
  10

  Păcat că instituțiile din România nu își respectă cetățenii care au luptat pentru aceasta țară!!!

  Raportează
 • postat de Doru Alexandru Marți, 18 Iunie 2019 18:38 86.124.202.*** Link la comentariu
  5
  13

  Pacat pentru cei din Cavadinesti. Probabil ca eroii trebuie sa moara pentru a fi recunoscuti. Poate ca omul nu vrea recompense sau poate prea repede ne gandim la partea financiara.

  Raportează
 • postat de Alexander leg. a V a Macedonica Luni, 17 Iunie 2019 11:28 92.82.39.*** Link la comentariu
  13
  21

  Revolutionarul -avocat nu se autopropune '' cetatean de onoare '' ci , dimpotriva , cere sa primeasca acest titlu ! A luat si incaseaza drepturi banesti si materiale ca si ceilalti zeci de mii de profitori ? Nu stim ! Dar , fiind publicat in lista din monitorul oficial , inclin sa cred ca revolutionarul solicitant beneficiaza de drepturi materiale ...Pt. comuna Cavadinesti nu se stie , daca a facut ceva concret ... Asa ca , respingerea cererii in unanimitate de catre C L Cavadinesti apare deplin justificata !

  Raportează
 • postat de IC Luni, 17 Iunie 2019 05:44 5.13.156.*** Link la comentariu
  14
  21

  Probabil ca alesii locali din Cavadinesti au constientizat ca cine a participat la "revolutie" a facut-o din convingere ,fara nici un beneficiu moral sau material ( apropo de indemnizatiile pentru revolutionari , nu pentru urmasii eroilor sau ranitilor cu pierderea capacitatii de munca ). Poate cei din CL Cavadinesti ,nu-i mai apreciaza pe "revolutionari " vazand pe cei cocotati la conducerea tarii ,pe umerii lor si in numele revolutiei , nu-i mai apreciaza vazand distrugerea tari din ultimii 30 de ani ( pagubele din averea tarii ,a poporului , din ultimii 30 de ani ,depasesc pe acelea din cele doua razboaie mondiale cumulate , ,plus despagubirile de razboi si ocupatia sovietica iar dezastrul demografic ii depasit numai de dezastrele din marile epidemii de ciuma , suntem un unicat in lume cu un sfert din populatie emigrata in conditii de pace ).Cred ca se impune o revizuire a modului de recompensare a tuturor "revolutionarilor " , Dupa mine "revolutia " a fost ca o ploaie torentiala venita dupa o perioada de seceta ,benefica pentru ogoare dar ridica ,prin torentii creati si foarte multe gunoaie .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.