Probleme la United, din cauza FRF
Foto: Sonia Baciu

Probleme la United, din cauza FRF
Basarabenii, cetăţeni români cu drepturi nerespectate
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Vicecampioana United Galaţi se confruntă cu probleme, în urma schimbărilor de regulament decise în sedinţa din 13 iunie a Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal. Strategia de formare a lotului pentru următorul sezon a fost complet dată peste cap, United trezindu-se că are sub contract jucători pe care nu-i mai poate utiliza în condiţii normale.

CS United este pe punctul de a se despărţi de doi dintre brazilienii pe care i-a avut ca jucători de bază în ultimele sezoane, portarul Wellington "Nene" Da Silva şi Kailon Borges, deşi aceştia au contracte şi pentru următorul sezon. Clubul gălăţean le-a transmis celor doi să-şi caute angajament la alte echipe, pentru că nu-şi mai poate permite să-i ţină, în noile condiţii regulamentare.

Problema a fost generată de schimbarea statului celor patru jucători basarabeni, transformaţi în extracomunitari de membrii Comitetului Executiv al FRF, deşi aceştia au şi cetăţenia română! Conform celor de la United, FRF a hotârât să nu-i mai considere jucători formaţi la nivel naţional pe cetăţenii români care au jucat în echipele naţionale ale altor ţări. Înaintea sedinţei din 13 iunie, regulamentul prevedea că "sunt asimilaţi jucătorilor formaţi la nivel naţional toţi jucătorii de naţionalitate română".

Într-un comunicat al clubului gălăţean, se precizează că "una dintre modificările de regulament aduse de Comitetul Executiv FRF din 13 iunie 2019, poate cea mai fierbinte și care aduce nenumărate prejudicii, le suspendă jucătorilor de naționalitate română care au evoluat pentru naționala de seniori a unei alte țări dreptul de a fi considerați formați la nivel național". Astfel a apărut problema celor patru basarabeni de la United care au şi cetăţenie română, Andrian Lașcu, Constantin Burdujel, Cristian Obadă și Sergiu Tacot, ultimii doi fiind transferaţi înaintea hotârârii celor din FRF. Brusc, aceştia nu mai sunt trataţi ca orice alt cetăţean român, FRF refuzându-le dreptul de a fi "jucători formaţi la nivel naţional".

Şapte jucători "extra", în loc de trei

Totodată, s-a hotărât că, în următoarea ediţie a Ligii 1 de futsal, echipele sunt obligate să înscrie în raportul de joc la fiecare meci minimum 9 jucători formaţi la nivel naţional, față de 7, cât era până în sezonul 2018-2019.

Astfel, CS United s-a trezit că are în lot şapte jucători care nu îndeplinesc condiţie de a fi "formaţi la nivel naţional", cei patru basarabeni menţionaţi plus brazilienii Wellington Da Silva, Kailon Borges și Daniel Araujo, deşi în momentul semnării contractelor avea doar trei (brazilienii) în această situaţie, pe care i-ar fi putut utiliza fără probleme.

"CS United nu își permite luxul de a păstra jucători pe care să-i poată utiliza doar prin rotație. Prin urmare, pentru a reduce numărul sportivilor care nu pot fi trecuți meci de meci pe foaia de joc, suntem nevoiți să le recomandăm jucătorilor Wellington Da Silva și Kailon Borges, aflați sub contract până în 2020, să își caute noi echipe, iar dacă nu vor reuși, deși le vom oferi tot sprijinul de care au nevoie, vor avea libertatea de a urma calea legală stabilită de regulamentele FRF. Jucătorii nominalizați sunt îndrituiți să își manifeste nemulțumirea, ei refuzând alte oferte pentru a reprezenta în continuare Galațiul, dar CS United nu face regulamente, ci este obligat să le respecte. La rândul său, CS United, club a cărui imagine este profund afectată în acest caz, a notificat deseori Federația Română de Fotbal pentru remedierea grabnică a situației. Altfel, prejudiciul creat, inclusiv cel de imagine, trebuie achitat de cei responsabili", se mai precizează în comunicatul clubului.

Totodată, United şi-a luată măsuri pentru a nu rămâne cu postul de portar descoperit în condiţiile în care va fi "sacrificat"  brazilianul "Nene", transferându-l pe Adrian Grigoraş, unul dintre goalkeeperii echipei naţionale, care a jucat în ultimii ani la FK Odorheiu Secuiesc.

O altă decizie importantă luată de membrii Comitetului Executiv al FRF este că, tot din sezonul 2019-2020, "echipele din Liga 1 sunt obligate să folosească în teren pe parcursul întregului joc minim un jucător format la nivel național și eligibil pentru echipele naționale ale României cu vârsta sub 23 ani".

Citit 3138 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Iulie 2019 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.