Profesoară cu 10,00 la Titularizare, dar fără post!

Profesoară cu 10,00 la Titularizare, dar fără post!
Evaluaţi acest articol
(43 voturi)

Ana-Maria Costiuc este unul dintre cei trei profesori care au luat notă maximă la Titularizare. Predă Ştiinţe socio-umane de 13 ani, a participat de zece ori la concurs, pentru că în fiecare an nu a prins post, deşi a luat şi note peste 9,00. Chiar şi 9,70. Nici acum, că a luat 10,00, situaţia nu s-a schimbat. Nici măcar în judeţele vecine nu sunt posturi. Speră totuşi să obţină ceva la suplinire.

Cum am deschis discuţia, primele lucruri despre care a ţinut să-mi vorbească au fost rezultatele elevilor ei, nu cele proprii. "Anul acesta am avut trei clase de a 12-a la Liceul "Mircea Eliade". Toţi elevii mei care au ales să dea Bacalaureatul la disciplinele pe care le predau au promovat examenul. Chiar şi unul dintre ei, cu dificultăţi de învăţare, a mers pe mâna mea, i-am sistematizat materia şi i-am garantat că va lua notă de trecere. Şi aşa a fost. Unul dintre elevi, Alexandru Caramfil, a luat 10 la Logică. Eu nu am copiii mei încă, dar la fiecare început de an şcolar simt că sunt mamă, deci responsabilă, pentru câte 200 de copii", povesteşte dăscăliţa, cu siguranţa profesionistului care ştie exact cu ce "se mănâncă" meseria sa.

O întreb care sunt lucrurile cele mai importante ca un profesor să fie bun la clasă, iar lista începe să curgă, sistematizat, aşa cum ştie să facă şi cu materia pe care o predă: "Să aibă, în primul rând, cunoştinţe de specialitate solide, pentru că n-ai ce căuta în faţa elevilor dacă tu bâjbâi prin materie, n-ai cum să sistematizezi astfel încât să-i faci să priceapă ce trebuie învăţat. Apoi, trebuie să cunoşti, să înţelegi şi să accepţi ritmul lor de asimilare a cunoştinţelor. Nu există elevi care nu vor să înveţe, există profesori care n-au răbdare cu ei. Îţi trebuie tact, dar şi dorinţa de a căuta noi perspective de a preda materia, trebuie să fii creativ. Astfel încât să reuşeşti să-i motivezi pe elevi să înveţe. Să le placă măcar un pic disciplina pe care o predai, oricât de grea ar fi. Asta e tot sarcina profesorului să le-o facă un pic simpatică. Am avut şi eu anii, la început, în care predam funcţionăreşte, de la înălţimea catedrei, dar mi-am dat seama că aşa nu merge. Trebuie să te apropii de elevi, să-i abordezi ca pe nişte parteneri, nu de undeva de sus, pentru că-i pierzi. Însă, ca să poţi face toate acestea, chiar dacă sună clişeic, îţi trebuie, în primul rând drag de profesie, că asta se transmite cel mai bine când intri pe uşa clasei. Nu-ţi place ţie ce faci, nu-ţi place ce predai, cum predai, imediat te-au simţit şi copiii şi i-ai pierdut".

Profesoară şi boboc în primul an de facultate

Ca să se "răzbune" pe faptul că şi anul acesta, după ce a luat 10,00 la Titularizare, va sta la mâna norocului, pentru a prinde un post, a dat examen la Facultatea de Artă, la secţia Arte plastice şi a luat. Din toamnă, va fi şi profesor, şi boboc de anul I, tot la Universitatea "Dunărea de Jos", unde a făcut Istorie şi filosofie, dar şi un masterat. "Microbul" pentru pictură îl are din copilărie, dar nu s-a gândit niciodată să facă o profesie din asta. Deşi se poate lăuda cu premii la concursuri la Galaţi, Brăila şi Sibiu. Dar, şi mai şi, lucrările pe care le face sunt cumpărate imediat de oamenii din "lumea bună", doctori, profesori, economişti. Vinde cam tot ce pictează. La facultate s-a dus ca să poată intra cu acte în regulă în tagma artiştilor, pentru dezvoltarea sa personală, pentru a putea participa la expoziţii şi pentru a învăţa mai multe lucruri. Bineînţeles, că se gândeşte şi la o completare de normă, dar nu ar renunţa la Filosofie pentru Desen.

Debate-ul, arta argumentării  

Când nu predă Filosofie, Psihologie sau Logică şi când nu pictează se ocupă de debate - arta argumentării. Are anul acesta locul al IV-lea pe judeţ la Olimpiada "Tinerii dezbat". Aşa cum are premii şi menţiuni judeţene şi la disciplinele socio-umane. A fost şi expert tehnic la organizarea acestui concurs, până când s-a hotărât să aibă propriul echipaj cu care participă. Este "director de turneu" (principalul organizator) pentru un alt concurs făcut în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Centru Europe Direct, dar şi formator pe această disciplină opţională foarte utilă elevilor, pentru că-i învaţă să se descurce în viaţa de zi cu zi, pentru că oricînd eşti nevoit să-ţi argumentezi ideile.

Citit 37955 ori Ultima modificare Duminică, 11 August 2019 12:54

13 comentarii

 • postat de Haha
  Joi, 29 August 2019 13:17
  37.251.222.***
  Predă Ştiinţe socio-umane de 13 ani și "lume, lume" iată știrea de senzație: a luat 10, dar și în ceilalți ani a luat note mari. Serios? A luat 10 după 13 ani de învățământ și câțiva de facultate?și asta e știre? "Toți elevii mei au luat notă mare la bac"...Și? Au luat notă mare că le-a predat doamna din poză? Științe sociale? Pe bune? Facultatea cred că este că un fel de post-liceală, fără locurile ocupate, unde te roagă să te înscrii...A luat 10! La științe sociale! Fugi de aici!
  6
  2
  Raportează
 • postat de Ion
  Marți, 13 August 2019 07:26
  109.166.128.***
  Eu nu pricep un lucru: de ce sistemul obliga un profesor sa sustina un examen de titularizare cat timp nu exista posturi? Este ca si cum eu, in cautarea unui loc de munca, sa aplic la o firma un CV, firma sa ma cheme la un interviu, sa sustin apoi probe practice si teoretice iar la final sa imi spuna: "Bravo, v-ati descurcat admirabil dar stiti, noi nu avem posturi libere momentan. Incercati din nou mai tarziu." Timp pierdut!
  1
  6
  Raportează
 • postat de Andreea
  Vineri, 09 August 2019 13:44
  86.106.72.***
  Competențele pe care subsemnata doamnă profesoară susține ca le are, se află in plină discordanta cu ceea ce poate presta la clasă. O spune un elev care a avut nenorocul sa se confrunte cu problemele serioase de personalitate ale dumneaei in contexte banale. Toate perfecțiunile în "ale dascălilor" sunt grav încălcate și ras-încălcate în orele de curs ale dumneaei. Exista sute de elevi care pot confirma diferența din relatia de teorie-practica a doamnei profesoare. Nu contest studiile dumneaei în niciun fel, însă circumstanțele în care acest dascăl a rămas fără post, sunt fără dar și poate, pe merit!
  5
  8
  Raportează
 • postat de paloma
  Joi, 08 August 2019 14:13
  5.13.209.***
  Pentru Gigi - "Ps: cei care nu cunosc temeinic legislația din învățământ, sa se abțina de la comentarii"

  De ce sa ne abtinem ??? Toate fosilele in frunte cu ministrul invatamantului proaspat demis au pus invatamantul romanesc de la toate nivelele pe chituci !!! Tinerii profesori cu rezultate excelenta la examene sunt marginalizati ! Ca si ministerul de interne, invatamantul a fost facut o feuda a psd-ului, unde-si plaseaza nulitatile !!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 08 August 2019 10:32
  5.13.243.***
  Modul de invatamant European, si in genere cel Romanesc este tembel... Supraincarcat cu materii, informatii care, in viata de zi cu zi sunt inutile... elevul nu este lasat sa aleaga materii si disclipline preferate, sau unde are aptitudini, in toti anii astia de scoala... nu I se face o singura evaluare pe aptitudini a meseriilor ce urmeaza sa le practice (Testul Olandez) dureaza 6h, nu mai zic de una psiho-sociala! De asta semi-analfabetii ajung in functii publice inalte, repetentii... s.a.m.d pentru ca statul prefera cantitate nu CALITATE! Gandirea mecanica in locul creativitatii!


  Cat priveste profesorii, ar trebui evaluati de catre elevi in timp si punctati public ca si medicii. Cei cu probleme personale care si le exteriorizeaza negativ catre elevi, exclusi... nu au ce cauta in invatamant... si-am cunoscut ceva epave psihotice!
  4
  7
  Raportează
 • postat de Gigi
  Miercuri, 07 August 2019 21:33
  79.114.0.***
  Pai daca nu sunt posturi viabile 4 ani, de unde sa ii dea post ???!!!
  Ps: cei care nu cunosc temeinic legislația din învățământ, sa se abțina de la comentarii.
  9
  9
  Raportează
 • postat de mira-tu
  Miercuri, 07 August 2019 13:19
  5.13.140.***
  Nu mira intr-o tara in care asistatii , interlopii , coloratii , profitorii , trantorii , criminalii , coruptii , politicienii marunti scot un guvern si-l lasa sa administreze problemele tarii . Culmea este ca si ei vor o tara ca in vest . Culmea ridicolului , singura calitate pe care o ai in timpul guvernarii alde-psd este hotia , incultura , tupeul . Aici suntem . Pentru d-na[d-soara] , reprofilarea urgenta si vira afara . Sunteti inteligenta si frumoasa , succes garantat in vest .
  12
  28
  Raportează
 • postat de Adevarul despre domana Costiuc
  Miercuri, 07 August 2019 11:20
  188.24.250.***
  Pot spune, ca părere generală a foștilor elevi, fiind una din aceștia, ca pe lângă modul haotic de predare, laudele pe care și le asuma nu își au rostul. Am avut norocul noi clasele de a 12-a de la Mircea Eliade de a o avea ca suplinitoare doar un an la materiile de bac, dar acesta a fost și ghinionul de a o avea in ultimul an, făcându-ne anul unul mult mai greu. Viața personală și reacțiile isterice ale dumneaei, nu m-au inspirat sa promovez la Bacalaureat. Ar fi putut macar după ce un an întreg toate clasele s-au plâns de modul doamnei de predare, sa nu apăra public sa susțină niște aberații doar de dumneaei crezute.
  19
  35
  Raportează
 • postat de Adevarul nu aparține unei singure persoane
  Miercuri, 07 August 2019 11:01
  188.24.250.***
  Sper sa realizeze cineva ca situația nu sta chiar așa, acesta e punctul ei de vedere, acel elev a făcut pregătire un an întreg, meritul nu ii aparține.
  13
  23
  Raportează
 • postat de scoalaazi
  Miercuri, 07 August 2019 10:46
  89.137.228.***
  Este pentru prima dată când regret faptul că nu am, încă, o școală particulară. Ce bogat as fi fost. Un om bogat si la propriu, si, bogați ar fi fost si elevii acestei școli cu asemenea profesori. Respect vouă, dascăli de nota 10 si nu numai!
  6
  21
  Raportează
 • postat de Profesor
  Miercuri, 07 August 2019 07:24
  89.136.187.***
  Bravo, Ana-Maria! Faci cinste profesiei didactice!
  Sper sa-ti si gasesti un post pe care sa-l meriti la o scoala ... care sa te merite!
  13
  19
  Raportează
 • postat de Calvarul didac-tic-tac!...
  Miercuri, 07 August 2019 04:39
  95.76.32.***
  Dar câte posturi sunt ocupate prin transferuri, concurs de dosare, detașări etc.? Hm? Păi, dacă despre asta nu vorbește nimeni, stați așa să dați examene an de an de să vă fiarbă creierii iar șmecherii să-și facă sub ochii voștri cariere și averi din nimic și-o minte goală...
  2
  33
  Raportează
 • postat de Plecati , plecati si-n urma nu va mai uitati
  Miercuri, 07 August 2019 03:55
  12.48.129.***
  De asta plecam din tara ...
  6
  36
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.