Update - Paradoxurile administraţiei locale. Street Food Festival sau festival culinar în Grădina Publică din Galați

Update - Paradoxurile administraţiei locale. Street Food Festival sau festival culinar în Grădina Publică din Galați

Imagine de la festivalul similar de anul trecut Arhiva ”Viața liberă”
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
8 comentarii

UPDATE. Cât costă distracţia gastronomică din Grădina Publică

Printr-un comunicat de presă, Primăria Galați informează că oferta declarată câştigătoare în cadrul achiziţiei publice pentru ”Servicii de organizarea a unui festival gastronomic la Galaţi” este cea depusă de SC BRAIN AGENCY SRL - 206.300 de lei fără TVA. Potrivit sursei citate, perioada de desfăşurare a evenimentului este 29 august – 01 septembrie 2019, în Grădina Publică , iar programul este cel promovat de mai multe zile pe Facebook pentru „Street FOOD Festival”. 
Municipalitatea nu foloseşte această sintagmă, dar în desfăşurătorul ataşat al evenimentului figurează „program concerte Street FOOD Stage”. Ghici ciupercă ce-i, cum ar spune copiii! Reamintim că anul trecut evenimentul gastronomic din Grădina Publică s-a numit chiar "Street Food Festival" şi a costat 167.760 de lei fără TVA de la bugetul local, Primăria asigurând şi utilitățile necesare (salubrizare, toalete etc).


În condiţiile în care peste 3.600 de gălăţeni şi nu numai s-au arătat interesaţi de „Street Food Festival”, eveniment promovat pe Facebook care ar urma să aibă loc în perioada 29 august – 1 septembrie 2019 în Grădina Publică, Primăria municipiului Galaţi a scos la bătaie un contract de 210.000 de lei fără TVA pentru un festival culinar programat în aceeaşi perioadă şi în acelaşi parc. Autorităţile locale nu ne-au putut explica dacă este vorba despre unul şi acelaşi eveniment ale cărui vedete sunt muzica bună şi mâncarea delicioasă, sau sunt manifestări conexe.

Street Food Festival a fost, cu certitudine, unul dintre evenimentele de succes ale anului trecut, poate chiar cel mai reuşit, la care au participat şi s-au bucurat mii de gălăţeni. Nu e de mirare că peste 3.600 de gălăţeni şi nu numai s-au arătat deja interesaţi de noua ediţie „Street Food Festival”, eveniment promovat pe Facebook care ar urma să aibă loc în perioada 29 august – 1 septembrie 2019 în Grădina Publică. Tot în Grădina Publică ar urma să aibă loc, în aceeaşi perioadă şi un festival gastronomic, pentru organizarea căruia Primăria Galaţi a lansat o achiziţie publică la care ofertele au fost aşteptate până miercuri, 21 august 2019.

Potrivit anunţului postat pe portalul Primăriei, valoarea estimată a contractului este de 210.000 de lei fără TVA, pentru „Servicii de organizare a unui festival gastronomic la Galaţi”, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Ce se doreşte

Potrivit caietului de sarcini, „proiectul presupune organizarea unui festival unde vedeta principală este mâncarea, însă presupune şi activităţi precum concerte cu artişti naţionali, proiecţii de film în aer liber, dar şi o serie de ateliere menite să îi captiveze şi distreze pe cei mici şi pe cei mari”. 

„Evenimentul va fi o experienţă culturală unică în rândul gurmanzilor. Concertele organizate, proiecţiile de filme şi atelierele pentru copii se vor îmbina cu mâncarea stradală, aromele inedite, vinurile savuroase şi specialităţile regionale oferite în cadrul festivalului gastronomic”, se arată în caietul de sarcini. Documentul cere „gamă variată de genuri muzicale: jazz electronic/acpustic, energetic gipsy & klezmer, folk, free-jazz, film-music, indie şi muzică experimentală. Totul ar urma să se desfăşoare în Grădina Publică Galaţi, perioada 29 august – 1 septembrie 2019. 

Câştigătorul contractului va avea obligaţia să asigure peste 40 de bucătării mobile şi peste 80 de reţete inedite preparate de chefi pricepuţi – de la mâncare cu specific asiatic, unguresc şi italian până la cele cu origini româneşti, americane şi mexicane - dar şi o scenă de minimum 48 de metri pătraţi dotată cu toate utilităţile necesare desfăşurării în bune condiţii a festivalului. Pe lângă concerte cu artişti naţionali şi proiecţii de film se mai cer activităţi pentru copii: pictură pe faţă, clowni şi pictură pe obiecte din ceramică.

Evenimentul, promovat pe Facebook

”Street FOOD Festival revine în Galați. Dacă nu ai apucat anul trecut să guști toate bunătățile, stai liniștit. Anul acesta, bucătarii talentați revin cu rețete adunate de prin lume și mulţi chefi noi li se alătură, pentru o aventură culinară și mai grozavă. Concertele, cinema-ul în aer liber, kids zone și Wine garden completează super experiența de care vei avea parte ntre 29 august și 1 septembrie. Hai să ne revedem în Grădina Publică din Galați”, anunță, pe Facebook, organizatorii evenimentului. Care fac publică şi lista artiştilor care ar urma să concerteze: The Mono Jacks, Byron, Maru, Golan, Grimus etc.

Anul trecut a fost asociere

Administraţia locală, căreia i-am solicitat informaţii, ne-a comunicat că în Grădina Publică va avea loc un festival culinar. Dar nu ne-a putut explica dacă evenimentul promovat deja pe Facebook este unul şi acelaşi cu cel pentru care se derulează o achiziţie publică. Cert este că inclusiv în Hotărârea Consiliului Local nr. 720 din 19 decembrie 2018 privind aprobarea Planului acţiunilor socio-culturale, sportive şi civice pentru anul 2019, prevede „Street Food Festival/ Festival gastronomic”.

Anul trecut, organizarea Street Food Festival în perioada 13 – 16 septembrie în Grădina Publică a fost posibilă datorită asocierii între Municipiului Galați şi Asociaţia Why Not Us, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 465 din 30 august 2018. În cadrul contractului de asociere, municipalitatea s-a obligat să pună la dispoziția Asociației "Why Not Us" locația necesară desfășurării și organizării evenimentului şi să contribuie  financiar  pentru  acoperirea  costurilor  aferente  evenimentului  cu suma de 167.760 lei fără TVA, de la bugetul local şi să  asigure  utilitățile  necesare (salubrizare, toalete etc).

Citit 5928 ori Ultima modificare Joi, 22 August 2019 19:56

8 comentarii

 • postat de ceatean Joi, 05 Septembrie 2019 13:02 136.255.148.*** Link la comentariu
  0
  1

  o prostie , primaria ascunde bani, iar cei cre si-au prezentat ofertele, hoti la drumul mare cu preturile practicate. ce gastronomie, acesti imbecili foloseau totul congelat inclusiv cartofii prajiti si doar le incalzeau. poate ar tebui sa invete si acesti organizatori ce inseamna festival gastronomic. chiar nu î-i duce pe nici unul capul??? si cum este posibil fiecare sa isi puna pretul pe care il vrea? erau niste moaime de la sanipid care nu stiu ce verifica???? ca produselel erau toate praf.. Galați de rahat.

  Raportează
 • postat de dd Joi, 22 August 2019 23:10 89.136.231.*** Link la comentariu
  0
  5

  Problema ca la acest festival vin unii cu hamburger cu adaos de 300%. Pai de ce sa dau 25-30 lei cand pot lua unul cu 6-7 lei din tiglina. Trebuia organizat un festival gastronomic cu bucatari care sa gateasca pe loc ceaune la foc de lemne cu tot felul de supe, ciorbe, gulas, bors de peste, fasole cu afumatura , pizza la vatra , bulz, oaie la protap, ciolan cu varza...asta trebuia..ceva traditional si sa manance romanul ceva bun la foc mic. Sigur sa vina si ceilalti cu produsele lor dar nu cred ca mai au vanzare daca vin astia cu ceaunele. Preturi mari. Portia fructe de mare gramaj mic era 40 lei si eu cu 30 am mancat la agigea pe malul marii. pe langa asta trebuie si ceva muzica, concursuri, umor, voie buna, banc show..nu se duce omul doar sa manance si gata. Asa mai bine ma duc la munte. Daca galatiul ar avea o cursa directa pana la Sulina si inapoi tot orasul ar merge dar nu avem asa ceva. Sa faca santierul naval un astfel de program..o nava care sa mearga la tulcea si sulina si char croaziere pe marea neagra.

  Raportează
 • postat de zola Joi, 22 August 2019 23:02 5.13.247.*** Link la comentariu
  0
  4

  Principiul este: Haideti sa distrugem si ultimul parc cu verdeata! Ce fac ONG-urile care ar trebui sa protejeze mediul!? Iarba distrusa, banci deteriorate, mobilier urban stricat, etc totul in conditiile in care nici un leu din profit nu se va intoarce in refacerea Gradinii Publice ori in alte investitii prin care acest parc cu vechime de zeci de ani sa devina mai frumos si mai placut pentru noi si copiii nostri. Rusine Primariei si autoritatilor locale! Manifestati multa incompetenta. In urma experientei nefaste de anul trecut, chiar nu ati inteles ca organizarea nu e potrivita aici!? Anul trecut, strazile adiacente si traficul rutier au fost blocate din cauza lipsei locurilor de parcare si datorita numarului mare de papa mobile, circulatia pietonala din parc s-a efectuat pe iarba si nici decum pe alei! De ce nu organizati manifestarea pe un spatiu potrivit din afara orasului!? In acest fel spatiul ar fi unul multumitor pt pt toate activitatile! De asta nu are ursul coada pentru ca voi cei din administratia publica aveti salarii si beneficii uriase dar sunteti niste incompetenti angajati pe pile si pe linie de partid.

  Raportează
 • postat de Akbar Joi, 22 August 2019 17:50 5.13.240.*** Link la comentariu
  1
  4

  Si daca e despre mancare, care-i problema ? Vrei concerte de Brahms, unde "telectualii" sa sparga seminte in slapi si blugi trei-sferturi de la Telena ? Amice, Oktoberfest, in Germania, incepe in 21 septembrie si se termina in 6 octombrie. Acolo se mananca zeci de tone de carne si se "degusta" sute de mii de litri de bere. Si lumea e fericita.

  Raportează
 • postat de Terente...din Galati Joi, 22 August 2019 14:57 86.34.180.*** Link la comentariu
  1
  10

  Ati facut praf, Faleza, ati distrus parcul Eminescu, ati batjocorit spatiul verde de la Spicul, la Gradina Publica, modificarile facute au amputat mare parte din batranii copaci ce alcatuiau odinioara plamanul orasului. In loc sa lasati aceasta ultima zona de liniste si verdeata sa se revigoreze firesc, i-ati montat acum cativa ani, catarge portdrapel, pt. mizeriile voastre festiviste, care nu impresioneaza pe nimeni. Acum , nu vreti sa va lasati si inventati alte si alte porcarii, menite sa faca praf si ultimele randuri de flori si copacei proaspat saditi. Ati innebunit cu totii...
  Este extrema urgenta , indepartarea voastra de la conducerea Galatiului, altfel distrugeti totul!

  Raportează
 • postat de HAHAHA Joi, 22 August 2019 08:27 194.105.20.*** Link la comentariu
  2
  12

  Bani sa fie (in buzunarele "alesilor") - fraieri in toate parcurile !!!!

  Raportează
 • postat de Lorelei Miercuri, 21 August 2019 17:57 84.117.43.*** Link la comentariu
  5
  21

  Galațiul arde și Administrația ne dă festivaluri și borduri.

  Raportează
 • postat de Vica de pe 11 Siret Miercuri, 21 August 2019 16:09 78.96.81.*** Link la comentariu
  7
  21

  Ati citit bine? Principalul scop al distractiei este mancarea!

  Dupa, sa mai vedem, activitati culturale, filme, ehei! daca ar fi porno, ar fi misto, ca mancarea ar ramane in ceaune..

  Deci, mai intai burdihanul, ca asta-i baza mamelucului, garait, exercitii respiro-buric, sa intre haleala multa, bautura, bine cu bani, nu ca la biserici, MOACA, de unde provine si festvalul burdihanului!

  Ca la devla, cui trebuie, stiinta, cultura, nu are omul folos, cat timp colonia da ajutoare la toata famiglia votanta, iata, acus, cu capul in galeata inconstiintei cetatenesti!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.