Procesul cu Guvernul merge mai departe. Galaţiul continuă să facă agricultură la Brăila
Foto: Bogdan Codrescu

Procesul cu Guvernul merge mai departe. Galaţiul continuă să facă agricultură la Brăila
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Prin hotărârea Consiliului Local, Primăria organizează licitaţie publică pentru închirierea, pe o perioadă de cinci ani agricoli, a suprafeţei de 314,79 ha - teren arabil, drumuri de exploatare şi canale - proprietate publică a municipiului Galaţi, aflată în extravilanul comunei Vădeni, judeţul Brăila. Autorităţile susţin că suprafaţa nu face parte din terenul de 665,29 ha pentru restituirea căruia Guvernul României ne-a dat în judecată, proces care va avea un nou termen mâine, 11 septembrie, la Curtea de Apel Bucureşti.

La recenta şedinţă ordinară, Consiliul Local a hotărât închirierea prin licitaţie publică a terenului în suprafaţă de 314,79 ha, proprietatea publică a municipiului Galaţi, situat în extravilanul comunei Vădeni, judeţul Brăila.

„Terenul se închiriază pe o perioadă de 5 ani (agricoli), începând cu data de 01.10.2019 până la 30.09.2024”, se precizează în hotărâre. Municipalitatea a lansat licitaţia pe portalul propriu, ofertele sunt aşteptate până pe 23 septembrie, iar şedinţa publică de deschidere a ofertelor va fi pe 25 septembrie 2019, la sediul Primăriei.

„Prin Hotărârea Guvernului nr. 512/2002, municipiul Galaţi a devenit proprietar asupra terenului în suprafaţă de 1.000 ha, situat în extravilanul comunei Vădeni, judeţul Brăila. Terenul care va face obiectul licitaţiei cuprinde teren arabil, drumuri de exploatare şi canale. Având în vedere că valoarea de piaţă a terenului supus închirierii este de 12.168.400 de lei, rezultă un preţ de pornire a licitaţiei de 1.537 lei/ha/an agricol”, se arată în raportul de specialitate. Această precizare ne-a făcut să ne întrebăm dacă nu cumva suprafaţa scoasă la licitaţie face parte din terenul de 665,29 ha pentru restituirea căruia Guvernul României ne-a dat în judecată.

Ce spune Primăria

”Suprafaţa de teren de 314,79 ha nu face parte din terenul de 665,29 ha pentru restituirea căruia Guvernul României a chemat în judecată Municipiul Galaţi, reprezentat prin Primar și Consiliul Local al Municipiului Galaţi, în dosarul nr. 44707/3/2017 aflat pe rolul Curţii de Apel București”, ne-a comunicat Biroul de presă al Primăriei.

Întrebând dacă mai există suprafeţe de teren la Vădeni, închiriate sau concesionate pentru agricultură, iată ce ni s-a răspuns: „Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 309/22.06.2017 a fost aprobată închirierea prin licitaţie publică a unui teren, proprietatea municipiului Galaţi, situat în extravilanul comunei Vădeni, judeţul Brăila.

În urma câștigării licitaţiei, între Municipiul Galaţi și SC Bonagri Holding SRL, a fost încheiat în cursul anului 2017 un contract de închiriere, având ca obiect terenul în suprafaţă de 655,29 ha, teren arabil, proprietatea publică a Municipiului Galaţi, situat în extravilanul comunei Vădeni, judeţul Brăila. Conform unui act adiţional încheiat ulterior, suprafaţa de teren de 655,29 ha s-a diminuat până la suprafaţa de 641,36 ha, teren arabil. Terenul în cauză a fost închiriat pe o perioadă de 5 ani agricoli, începând cu data de 01.10.2017, până la data de 30.09.2022. Preţul închirierii a fost de 2.250 lei/ha/an agricol, acesta indexându-se în luna ianuarie a fiecărui an, cu indicele preţurilor de consum (total), comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, ne-a transmis municipalitatea.

Agricultura ne-a adus în instanţă

Ei bine, tocmai agricultura pe care Galaţiul o face în Brăila a constituit pretextul pentru ca Guverul României, condus la acea vreme de brăileanul Mihai Tudose, să ceară printr-un Memorandum, în septembrie 2017, restituirea a 665,29 ha, parte a celor o mie de hectare pe care Galaţiul le-a primit în 2002 pentru construcţia Cartierului Cantemir. Motivaţia Guvernului era aceea că terenul "nu este utilizat potrivit destinaţiei stabilite iniţial" - construcţia de locuinţe - fiind închiriat pentru agricultură.

Consiliul Local Galaţi nu s-a conformat cererii Executivului, prin urmare Guvernul ne-a dat în judecată. Acţiunea Executivului a fost înregistrată, pe data de 23 noiembrie 2017, la Tribunalul Bucureşti, instanţă care şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Bucureşti.

Un nou termen de judecată

Conform datelor de pe portalul instanţelor, pe 11 septembrie este programat un nou termen în acest dosar. Conform încheierilor de şedinţă, pârâţilor li s-a cerut să depună la dosar „Hotărârea nr. 309/22.06.2017 care are ca obiect închirierea, prin licitaţie publică, a unei suprafeţe de teren de 655,29 ha, în anexa la această hotărâre menţionându-se că suprafaţa este proprietate publică a municipiului Galaţi, în baza HG nr. 512/23.05.2002, scopul închirierii fiind acela al valorificării din punct de vedere economic şi pentru atragerea de fonduri la bugetul local, destinaţia acceptată fiind cea de teren agricol”.

Amenzi judiciare de câte 500 de lei

La termenul de judecată din martie, instanţa a decis amedarea pârâţilor - Municipiul Galaţi reprezentat prin primar şi Consiliul Local al Municipiului Galaţi cu câte 500 de lei fiecare, în temeiul articolului 187 alin. (1) pct. 2 lit. g) din Codul de procedură civilă, pentru refuzul sau omisiunea de a fi comunicat, din motive imputabile la cererea instanţei şi la termenul fixat datele care rezultă din acte şi evidenţe. Autorităţile au cerut reexaminarea amenzii judiciare, dar au pierdut.

Rămâne de văzut când şi cum se va încheia acest litigiu. Şi, desigur, cine va va mai face agricultură în Cantemir.

Citit 5850 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 02:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.