Terenul şi hala Parcului Industrial, scoase de sub sechestru

Terenul şi hala Parcului Industrial, scoase de sub sechestru
Aleşii locali ar fi trebuit să dea explicaţii Curţii de Conturi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La ultima şedinţă a Consiliului Local, aleşii ar fi trebuit să explice, la cererea Camerei de Conturi Galaţi, ce-au făcut, ca autoritate deliberativă, pentru SC Industrial Parc SRL şi pentru a preveni riscul valorificării sau vânzării unor bunuri imobile din patrimoniul Galaţiului. Şi asta pentru că, potrivit auditorilor, din cauza unor obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, a fost instituit sechestru pe 50.000 mp de teren şi pe hala de depozitare a Parcului Industrial. În locul aleşilor locali, a prezentat situaţia directorul provizoriu la SC Industrial Parc SRL, Cristian Udriş.

Dezinteres, aşa poate fi catalogată atitudinea aleşilor locali faţă de situaţia Parcului Industrial. Cu două excepţii - liberalii Onuţ Atanasiu şi Paul Găvănescu, consilierii nici măcar n-au încercat să-l asculte pe directorul Cristian Udriş prezentând soarta Parcului Industrial. Prezenţa acestuia la şedinţă a fost justificată de documentul cu antetul Camerei de Conturi Galaţi, adresat consilierilor locali, care a ajuns pe ordinea de zi a şedinţei la finele lunii august, deşi a fost trimis pe 22 aprilie 2019. Adică în urmă cu patru luni!

În cuprinsul adresei, consilierii locali erau rugaţi să comunice „care au fost demersurile întreprinse de dumneavoastră, în calitate de autoritate deliberativă, pentru implementarea integrală a unor măsuri dispuse” prin decizii ale Camerei de Conturi, în urma unor controale la SC Industrial Parc SRL, societatea care administrează Parcul Industrial.

Numeroase abateri

Conform documentului, Camera de Conturi imputa o serie întreagă de abateri: datorii scadente neachitate, cheltuieli cu bunuri şi servicii fără efect economic, pentru că nu a fost atras niciun client în parc, angajări fără a fi aprobată organigrama, indemnizaţii lunare plătite nelegal şi alte plăţi nejustificate.

Mai grav, Camera de Conturi susţinea că nu ar fi îndeplinite condiţiile legale pentru ca acest obiectiv economic să fie considerat parc industrial!

Iar la final se arăta că „SC Industrial Parc SRL înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, fiind în procedură de executare silită cu sechestru instituit pe bunuri imobile (teren 50.000 mp şi clădire - hală de depozitare)”.

Explicaţiile directorului provizoriu

„La data de 31 decembrie 2018, SC Industrial Parc SRL nu are datorii scadente şi neachitate către municipiul Galaţi, conform balanţei de verificare. Titlul de parc industrial este în continuare conform adresei Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 4.288 din 17 ianuarie 2017”, a precizat directorul provizoriu.

„Prin obiective şi criterii de performanţă, atât Consiliul de Administraţie cât şi directorul general provizoriu şi-au propus următoarele realizări într-un timp cât mai scurt cu putinţă: reabilitarea şi utilizarea clădirilor existente, asigurarea accesului la o infrastructură adaptată nevoilor potenţialilor investitori, asigurarea unui grad maxim de ocupare a Parcului Industrial. Până la soluţionarea litigiilor existente în instanţă, putem face doar acte de administrare”, a punctat Cristian Udriş.

Procese pe rol

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, Parcul Industrial a ajuns subiect de dispută, încă din vara lui 2017, în două dosare. Pe de o parte, firma ucraineană VVK Euro Tehnologic SRL, care a concesionat, pentru 42 de ani, tot Parcul Industrial, contestă hotărârea Consiliului Local prin care suprafaţa acestuia a fost redusă cu 16,8 hectare. Pe de altă parte, Municipiul Galaţi cere nulitatea respectivului contract de concesiune, încheiat după ce, prin votul aleşilor, suprafaţa Parcului fusese redusă la doar cinci hectare.

Judecata primului dosar, deschis de VVK, este suspendată până la soluţionarea celui de-al doilea, deschis de Primărie. Din păcate, în acest dosar, Primăria a pierdut deja în favoarea VVK - conform deciziei Tribunalului, dar procesul a ajuns acum pe rolul Curţii de Apel şi are primul termen de judecată pe 9 octombrie 2019.

Ce spune ANAF

Dincolo de litigii şi de abateri constatate de auditori, ni s-a părut important ca bunurile plătite atât de scump în Parcul Industrial - hala şi terenul - să nu ajungă vândute la mezat, pentru acoperirea unor datorii. La întrebările noastre, directorul provizoriu ne-a răspuns că hala şi terenul nu se mai află, în prezent, sub sechestru.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi a confirmat: ″Societatea s-a aflat în procedura executării silite prevăzută de Codul de Procedură Fiscală în dosarul 15339073. În cadrul acestui dosar au fost sechestrate bunuri imobile constând în teren în suprafaţă de 50.000 mp şi o hală de depozitare în suprafaţă de 1.127 mp conform Procesul-verbal de Sechestru pentru Bunuri Imobile nr. 8864/11.04.2017, bunuri care în prezent sunt scoase de sub sechestru, ca urmare a achitării obligaţiilor fiscale de către SC Industrial Parc SRL Galaţi. La data prezentei, societatea nu figurează cu obligaţii fiscale restante″.

Citit 4455 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 02:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.