Statuia lui Bacalbașa, în Parcul ”Eminescu”. PAMFLET

Statuia lui Bacalbașa, în Parcul ”Eminescu”. PAMFLET
Un parlamentar gălățean, direct pe soclu. Bustul medicului care a condus și Consiliul Județului nu arată deloc rău, deși frizura aleasă de sculptor pare împrumutată din alt secol
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Iubitorii Știrilor de la ora 5 ar avea un sentiment de deja-vu la sosirea în parcul din fața magazinului Modern: cine nu-l cunoaște pe medicul ajuns în Parlament ca să se certe cu toată lumea? Un bust al lui Nicolae Bacalbașa a fost descoperit de pagina de Pamflet a "Vieții libere" înainte de a fi amplasat la intrarea în obiectivul recent reamenajat.

"Ce, e Hagi, ca să-i facem statuie viu?"

Inaugurarea parcului nu putea veni singură, administrația publică locală oferindu-i publicului larg și un challenge neobișnuit. Oamenii de rând pot alege ce statui se pot "odihni" lângă fostul cinematograf Central, acolo unde tronează sculptura marelui poet național Mihai Eminescu. Răutăcioșii au comentat că pe lista celor 18 personalități eligibile se află și un cetățean în viață, Benone Puşcă, profesor universitar, doctor, magistrat şi dramaturg, conform descrierii oficiale. "Îi facem statuie, chiar dacă trăiește, nu e prea mult? Ca să nu mai zic că trăiește foarte bine. Și, vorba aia, nu-i Gheorghe Hagi, care cerea o mână de ipsos încă din perioada în care juca fotbal", ne-a scris la redacție un pătimaș cititor.

Prezentat drept "agitator"

Cu toate acestea, realizatorii paginii de Pamflet au descoperit un bust aproape finisat, care va fi amplasat la intrarea în Parcul "Eminescu". Numele acestei persoane marcante a fost omis de pe listă sau poate că nu mai avea nevoie de sprijinul contribuabililor. Își câștigase dreptul de a dăinui cu privirea spre Winmarkt Modern: este vorba despre deputatul PSD Nicolae Dobrovici Bacalbașa, prezentat de către municipalitate drept "președinte de Consiliu Județean, medic, corespondent al Știrilor de la ora 5, scriitor și agitator în Parlament". Pricepem din descrierea nepermis de curajoască că statuia lui Bacalbașa nu figura în planurile primarului Pucheanu, însă uneori se trag sforile de unde nu te aștepți.

Financiar, e un câștig

Se pare că deputatul de Galați nu se va afla pe lista pentru alegerile parlamentare din 2020, după problemele din actualul mandat, care i-au atras și suspendarea, iar bustul cu cârlionți (așa cum se poate observa în fotografia alăturată; e o licență a meșterului care a realizat-o) i-ar mai potoli supărarea. De remarcat ar fi faptul că Primăria, prin această mutare greu de anticipat, va economisi o sumă importantă: în perimetrul de observație al sculpturii bacalbașiene nu vor mai fi instalate camere de supraveghere. Cinstit, e greu să comiți ilegalități, chiar și să arunci un chiștoc de țigară la întâmplare, la vederea figurii nu foarte încruntate, însă cu totul imprevizibilă a actualului om politic. Pe de altă parte, e posibil ca și din acest motiv, numărul gălățenilor care se vor plimba prin parcul din care n-a zburat "Casa Albă" să scadă dramatic.

Dr. Orz

Pamflet în versuri

RUGĂ de PARPANGHEL [mic tratat de tananică şi (h)acana) de Submarin Cosorescu

Hauleu, şăfule di sus, mânca-ţ-aş portofelu’ lu’ mătali,

nu fi bulanjiu cu mini,

cî-s şî io un bet parazît cu drepturi ocşidintali !!!

Gata, nu mai suport şî nu mai înghit, m-am săturat,

îţ zîc di la obraj:

sî moarî mama dacî mi-ajiunji vinitu’ minim gărăntat!

Îţ mărturisăsc:

io disfăşor şî perturbaţîi şî panaramî,

cî doar şî parazîţîi esti copchilaşîi lu’ mătali !!!

Şî-ţ jiur pi danşii mei şăptisprizăşi şî pi tatî şî pi mamî,

pi cari i-am vîrît di multî vremi-n ţîntirim,

cî-ţ vîr şî lu’ mătali o raşpilî la pretinu Jiji Becali,

sî-ţ arunşi-n bancî nişti o ţîrî di cheş,

da sî ni blagoslovisăşti şucar şî mişto şî pi lifta noastrî

la zîiaru cu Viaţî Liberî şî cu zîiarişti di culturî,

dioarişi toatî zîua noi munşim şî şiordim pintru Gălaţul

pi cari-l stuchim ca sî-l faşim freş,

cum esti fiicari balaoacheş,

şî sî nu mai auzîm şî sî nu mai videm dispri urî 

şî dispri drepturi egali, mînca-ţ-aş portofelu’ lu’ mătali !!!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Stilul neogarajist al lui Durbi

* Doar malițios, eventual prost-crescut, să fii, ca să nu apreciezi opera fostului primar Eugen Durbacă. A adus în marele port de la Dunărea de Jos stilul neogarajist, autorizațiile fiind oferite la colțul străzii, pe capota mașinii, ca să-și ridice gălățeanul de rând acoperiș pentru murături. Nu-i pregătești, așadar, un bust omagial? Urâte vremuri am ajuns să trăim.

* Și actualul edil-șef al Galațiului, Ionuț Pucheanu, merită o sculptură în cel mai nou parc al municipiului, dar să fie una beton. Bustul primarului în exercițiu poate fi așezat și la Spicu.

* Marius Stan, primarul care venea în funcție după ce a câștigat campionatul de fotbal cu echipa Oțelul, nu poate lipsi din galeria personalităților locale. Mingea s-a cam spart pe timpul domniei sale, așadar i-ar trebui o mare pompă în centrul parcului.

* Pentru implicarea desăvârșită în materie de agrement, toți edilii post-decembriști ai urbei ar putea zâmbi de pe soclu pe plaja "Dunărea". Ne-am simți răzbunați.

* Viceprimarul Roman Apostol Picu, pentru cameleonism politic, ar merita o statuie în picioare la Grădina Zoologică de la Gârboavele.

* Prefectul Dorin Otrocol se poate aștepta la un bust din sticlă, care să fie plantat la o terasă, sub umbreluță.

De bustibus

Tombolă pentru postul de city-manager

Primarul Ionuț Pucheanu a declarat într-o emisiune de televiziune că nu va organiza concurs pentru ocuparea scaunului lăsat liber de Marius Humelnicu, plecat din funcția de administrator public ca secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Anunțul său este adevărat, însă incomplet. Ca să nu rămână "free" un post atât de bine remunerat, va fi organizată o tombolă cu diverse premii: o bere, încă o bere, pufuleți, apă plată și altele. La finalul tombolei va fi anunțat și numele următorului city-manager. Precizare: nu va fi exista riscul ca jobul să fie obținut de oricine.

Râde job de oală spartă

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3442 ori Ultima modificare Luni, 16 Septembrie 2019 17:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.