Salata de sfeclă roșie este una dintre cele mai sănătoase și gustoase garnituri ce pot fi consumate lângă o friptură suculentă.
Cu o aromă parfumată, salata făcută în aceste luni de toamnă se păstrează peste iarnă în borcane sterilizate. Vă prezentăm două rețete de salată de sfeclă roșie.
Salată de sfeclă roșie cu oțet
Ingrediente: 1,5 kg de sfeclă, 150 ml de oțet, 3 linguri de zahăr, 3 lingurițe de sare, 1 litru de apă.
Mod de preparare: Sfecla roșie se spală, se taie în două bucăți mai mici, dacă este prea mare, și se pune la fiert, într-un vas încăpător. Se verifică cu o furculiță și, dacă s-a înmuiat, se ia de pe foc, se scoate din apă și se lasă să se răcească, după care se curăță de coajă. Se taie în cubulețe mai mici și se adaugă în borcane curate și sterilizate. În fiecare borcan se adaugă o lingură de zahăr, o linguriță de sare, 50 ml de oțet și se completează cu apă. Se pun capacele borcanelor.
Într-un vas încăpător, se pune un prosop de bumbac pe fund, peste care se adaugă borcanele cu sfeclă roșie. Se completează cu apă până la jumătatea borcanelor și se lasă să dea în clocot de câteva ori, la foc mic. Se oprește focul și se lasă să se răcească în vasul cu apă. Când borcanele s-au răcit complet, se șterg și se depozitează în cămară ori într-un loc răcoros și întunecat.
Rețetă de sfeclă roșie cu hrean
Ingrediente: 2 kg de sfeclă roșie, 100 ml de oțet, 1 rădăcină de hrean, 2 lingurițe de sare.
Mod de preparare: Sfecla se spală bine și se pune la fiert într-un vas încăpător, plin cu apă. Când furculița intră în sfeclă cu ușurință, înseamnă că este fiartă suficient. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească, se curăță de coajă, după care se taie felii sau cuburi, ori poate fi dată prin răzătoare, după cum dorești. Rădăcina de hrean se dă prin răzătoare, după care se amestecă cu sfecla.
Într-un bol separat, se amestecă oțetul cu sarea până aceasta se dizolvă, după care se adaugă peste sfeclă și hrean și se amestecă bine. Sfecla roșie se pune în borcane curate și sterilizate, se adaugă capacele și se pun la păstrat în frigider ori într-un loc răcoros, până în momentul servirii.