Spitalele, obligate să afişeze categoria de risc în care se află

Spitalele, obligate să afişeze categoria de risc în care se află
Însemnele trebuie afişate şi în cazul unităţilor sanitare care au sedii secundare sau secţii exterioare
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Toate unităţile sanitare din ţară sunt obligate, începând de miercuri, 18 septembrie, să afişeze, la intrare, în maximum 30 de zile, categoria de acreditare sau dacă sunt în curs de evaluare de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate. Până acum, cele mai multe spitale şi clinici au fost acreditate cu recomandări, rezerve şi cu încredere scăzută.

Toate spitalele şi clinicile din ţară, de stat sau private, sunt obligate astfel să afişeze stadiul acreditării şi categoria de acreditare în care au fost încadrate de comisia de evaluare a Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate ( ANMCS). Acreditarea se obţine doar dacă unităţile au îndeplinit standarde de calitate a actului medical, dar şi a condiţiilor de tratament, informează ANMCS. Ordinul prevede că însemnul „Acreditat ANMCS” trebuie afişat de către unităţile sanitare acreditate în al II-lea ciclu de acreditare, iar însemnul „Unitate aflată în proces de acreditare” de către spitalele înscrise în procesul de acreditare în al II-lea ciclu de acreditare, care nu au primit vizita de evaluare, de către unităţile sanitare care au primit vizita de evaluare, dar nu le-a fost emis raportul de acreditare, şi de către spitalele pentru care procesul de acreditare a fost prelungit. Astfel, spitalele vor fi obligate să afişeze în cel mult 30 de zile unul dintre însemne, după caz, la intrările în incinta lor. Plasarea lor va fi la loc vizibil, pe suport adecvat, la înălţimea cuprinsă între 150 cm şi 200 cm, cu o dimensiune standard de 45/65 cm, astfel încât să permită observarea fără efort din partea publicului, prevede ordinul, conform 360medical.ro.

Şase categorii de acreditare

Însemnele trebuie afişate şi în cazul unităţilor sanitare care au sedii secundare sau secţii exterioare. Totodată, spitalele au obligaţia afişării unuia dintre însemne, după caz, pe pagina de internet, precum şi pe toate documentele emise de unităţile sanitare acreditate. Scopul măsurii este de a informa populaţia cu privire la nivelul calităţii serviciilor de sănătate oferite în cadrul spitalelor, arată autoritatea.

Autoritatea Naţională de Managament al Calităţii în Sănătate este instituţia care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România.

În România, există şase categorii de acreditare: Categoria I - acreditat; Categoria II - acreditat cu recomandări; Categoria III - acreditat cu rezerve; Categoria IV - acreditat cu încredere redusă; Categoria V - decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI - neacreditat.

Campania "Îngrijiri medicale în condiţii de siguranţă"

Ministerul Sănătăţii a lansat, prin direcţiile judeţene de sănătate publică, o campanie care are ca obiective informarea profesioniştilor din sănătate asupra importanţei îngrijirilor medicale în condiţii de siguranţă, conştientizarea medicilor asupra necesităţii utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur, cu efecte secundare reduse, dar şi informarea pacienţilor şi a aparţinătorilor acestora asupra importanţei implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei, conform Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii, campania cuprinde recomandări pentru pacienţi în vederea administrării unui tratament corect, precum şi informaţii esenţiale pentru profesionişti în vederea prescrierii unui tratament corect şi pentru comunicarea cu pacienţii. În acest context, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că în ultimii doi ani au fost făcuţi paşi importanţi pentru creşterea siguranţei pacientului în unităţile sanitare, precum protocoale şi ghiduri, printre cele mai importante fiind ghidul de gestionare a sângelui pacientului în perioada preoperatorie şi cel referitor la siguranţa pacientului în specialitatea anestezie - terapie intensivă.

Citit 1781 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 01:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.