Imobilul Primăriei ameninţă să o îngroape de vie. Situaţie critică pe o stradă din Galați (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Imobilul Primăriei ameninţă să o îngroape de vie. Situaţie critică pe o stradă din Galați (FOTO)
Situaţie critică pe strada Logofăt Tăutu nr. 6
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În centrul Galaţiului, chiar în spatele Winmarkt, pe strada Logofăt Tăutu nr. 6, un imobil cu două etaje şi mansardă, desprins parcă din filmele de groază, ameninţă să cadă peste trecători. În clădirea care abia se mai ţine, locuieşte cu teamă în suflet gălăţeanca Elena Carp. Ar pleca oricând de acolo, dar n-are unde. A cerut ajutorul municipalităţii, dar Primăria i-a spus că e proprietară pe locuinţa în care stă, deci trebuie să se descurce singură. Ba mai mult, a şi vrut să o surpraimpoziteze cu 500 la sută, pe motiv că nu a avut grijă de imobil aşa cum se cuvine. Numai că municipalitatea a neglijat, se pare, esenţialul: că 63 la sută din clădirea pe care voia să o declare „neîngrijită” - deşi are bulină roşie şi este propusă spre demolare - îi aparţine!

Pe strada Logofăt Tăutu, la numărul 6, se cocârjează o casă, care ar fi putut, cu uşurinţă, să facă subiectul unuia dintre filmele lui Hitchcock. Tencuiala căzută, care lasă cărămizile la vedere, crăpăturile, care se întind ostentativ, de-a lungul şi de-a latul clădirii și o uşă strâmbă, şubredă alcătuiesc construcţia fantomatică. Balconul ameninţă să se prăbuşească, sprijinit doar de Dumnezeu. Fisurile şi fracturile adânci din pereţi te avertizează că un singur cutremur mai puternic ar putea doborî în câteva clipe întregul imobil. În locul geamurilor, stau burduşite placaje din lemn, bucăţi din material textil şi polistiren, proptite unele într-altele ca piesele unui puzzle nereuşit. Ramele sunt şi ele gata să zboare la prima adiere de vânt, în timp ce şomoiogul de cabluri proptit pe muchia peretelui apropiat completează dezastrul.

Providenţa este singura are grijă de clădire şi de gălăţeanca Elena Carp, care locuieşte acolo. Pentru ea, locuinţa de la parterul degradatului imobil are o valoare inestimabilă: este “acasă”, o noţiune înţeleasă diferit de ceilalţi proprietari ai imobilului. Iar cel mai important proprietar este chiar Primăria Galaţi, de la funcţionarii căreia Elena Carp a încercat să ceară ajutorul. Fără folos.

Foşti chiriaşi, deveniţi proprietari

„În imobil sunt doar două locuinţe cu proprietari, restul este proprietatea Primăriei, care ar fi trebuit să se implice şi să aibă grijă de clădire. Mai ales că a avut aici chiriaşi! De 20 de ani, de când locuiesc aici, Primăria n-a dat măcar cu o pensulă de vopsea. Imobil ultracentral, plasat între două sedii importante ale Primăriei!”, şi-a început povestea Elena, singura care locuieşte în clădire.

Conform documentelor pe care ni le-a prezentat, Elena este moştenitoarea uneia dintre fostele chiriaşe ale Primăriei, Feodosia Şihaveţov. Împreună cu soţul ei, fosta chiriaşă a cumpărat locuinţa în decembrie 1997. Soţul Feodosiei şi-a lăsat partea lui de casă, drept moştenire, finului lor de cununie. Feodosia, care i-a supravieţuit, i-a lăsat Elenei partea  ei de casă. „Celălalt proprietar al casei în care stau nu locuieşte aici, este mai mult plecat din ţară. La fel şi proprietarul locuinţei vecine. La rândul ei, şi Primăria şi-a evacuat chiriaşii”, spune gălăţeanca.

În loc de asigurare, bulină roşie

Moştenitoare de drept încă din anul 2006, Elena a făcut, de-a lungul timpului, după posibilităţi, investiţii în locuinţa sa, care este îngrijită şi confortabilă. Poarta decentă, care contrastează violent cu restul degradat al clădirii, este cumpărată tot de ea, şi protejează un gang în care toţi îşi făceau nevoile.

Gălăţeanca nu şi-a permis să îngrijească întreaga clădire şi nici n-ar fi avut voie, pentru că nu este proprietară. Dincolo de aspectul părăginit al clădirii, Elena a aflat că imobilul este încadrat în clasa I de risc seismic: „M-am dus să-mi fac asigurarea pe casă şi mi-a spus că nu se poate, pentru că am bulină roşie. M-am dus la Primărie, unde am tot încercat să explic situaţia clădirii, dar n-am avut cu cine vorbi. Funcţionarii m-au tot trimis de la unul la altul. Mi s-a spus: «dacă vă faceţi probleme că imobilul este cum este, consolidaţi-l!». Eu nu pot să consolidez ceea ce nu este al meu! Iar greutatea care apasă peste locuinţa mea este dată exact de ceea ce nu-mi aparţine: de etaje şi mansardă! Mi s-a spus că voi fi obligată să contribui financiar la demolare şi apoi să mă duc să-mi caut casă! Primăria şi-a neglijat obligaţiile de proprietar, pe furiş şi-a scos chiriaşii, dar mie nu mi-a spus nici măcar că imobilul are risc seismic, deşi eu plătesc impozite”, ne-a mărturisit femeia.

Ce-a răspuns municipalitatea

La solicitarea noastră, Biroul de presă al Primăriei Galaţi ne-a răspuns sec: „Chiriaşii care au stat în imobilul de pe strada Logofăt Tăutu au fost relocaţi. Doamna despre care faceţi vorbire are calitate de proprietar. Conform legii, municipalitatea nu are obligaţia să îi pună la dispoziţie o locuinţă în acest caz”.

Numai că, în realitate, situaţia este mai complexă decât lasă Primăria să se înţeleagă.

Aberant: de la demolare la supraimpozitare

În aprilie anul acesta, la comisiile de specialitate ale Consiliului Local au fost prezentate, spre avizare, mai multe proiecte de hotărâre privind majorarea cu 500 la sută a impozitului pentru mai multe imobile. Printre ele, şi coşmelia din Logofăt Tăutu nr. 6, care, prin votul consilierilor locali, ar fi urmat să fie declarată „clădire neîngrijită”.

„Se aprobă majorarea cu 500 la sută a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2020, pentru clădirea situată în Galaţi, str. Logofat Tăutu nr. 6, proprietatea…”, se arăta în proiectul care îi nominaliza pe Elena Carp, pe coproprietarul locuinţei în care stă, şi pe proprietarii locuinţei vecine.

„În baza Regulamentului de identificare şi evaluarea a clădirilor şi terenurilor neîngrijite a fost identificată clădirea de pe strada Logofăt Tăutu nr. 6. Potrivit notei tehnice de constatare, se încadrează în categoria clădirilor neîngrijite, având un punctaj procentual de 69 la sută. Prin clădire neîngrijită se înţelege clădirea aflată în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubră, cu faţada nereparată/ necurăţată/ netencuită/ nezugrăvită, cu geamuri sparte şi alte situaţii de asemenea natură”, scria negru pe alb în documente.

Conform actelor, proprietarii celor două locuinţe din imobil, singurele care nu aparţin Primăriei, au fost notificaţi, în decembrie 2018, că au şase luni la dispoziţie să remedieze deficienţele constatate. Elena Carp nu-şi aminteşte să fi primit un asemenea document. Şi nu minte, pentru că, din actele prezentate consilierilor, reiese că doar coproprietarul locuinţei ei şi proprietarul vecin au fost somaţi.

Proiectul respectiv n-a mai ajuns la vot în Consiliul Local şi nu s-a concretizat într-o hotărâre. Ar fi fost absurd pentru că, pe portalul Primăriei Galaţi, clădirea care urma să fie declarată ca „neîngrijită” figurează pe lista celor propuse spre demolare, pentru că este încadrată în clasa I de risc seismic! Nu ştim cât de veche este lista respectivă, cert este că pe portalul administraţiei locale, la secţiunea „propuneri demolare” se regăseşte Logofăt Tăutu nr. 6, cu următoarea situaţie locativă: un proprietar şi şapte chiriaşi.

Primăria recunoaşte că n-a făcut nimic

La solicitarea noastră de informaţii privind supraimpozitarea clădirii din Logofăt Tăutu nr. 6, iată ce ne-a răspuns Primăria în iunie anul acesta.

„Propunerea de majorare cu 500 la sută a impozitului pentru această clădire nu s-a concretizat în adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local. Municipiul Galaţi mai deţine în proprietate 63 la sută din imobilul situat pe strada Logofăt Tăutu nr. 6. În acest imobil, municipiul Galaţi deţine un contract de închiriere şi şase spaţii libere.

Primăria municipiului Galaţi nu a executat lucrări de reparaţii la acest imobil. Anual se previzionează lucrări de reparaţii curente atât pentru o parte din imobilele cu destinaţia de locuinţă, cât şi pentru cele cu o altă destinaţie care figurează în patrimoniul municipiului Galaţi. Lucrările se realizează în funcţie de bugetul alocat de Consiliul Local Galaţi”, ne-a comunicat Primăria.

Memoriu către primar

Revenind la situaţia Elenei Carp, după ultima audienţă la funcţionarii Primăriei i s-a spus că trebuie să facă un memoriu către primar. „Vreau ca Primăria să se implice: fie să consolideze clădirea, fie să demoleze mansarda şi etajele, să pună restul în siguranţă şi să-mi facă un acoperiş. Sau, dacă nu poate face astea, să îmi ofere o locuinţă”, ne-a mai spus gălăţeanca.

Rămâne de văzut cum se va rezolva situaţia ei şi mai ales când.

Citit 7085 ori Ultima modificare Duminică, 13 Octombrie 2019 22:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.