PREZIDENȚIALE 2019 | Cine şi cum poate solicita să voteze cu urna specială
Foto: Teodora Miron

PREZIDENȚIALE 2019 | Cine şi cum poate solicita să voteze cu urna specială
Alegeri și pentru persoanele netransportabile
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Potrivit legii, persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate, cele care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare, dar şi persoanele reţinute, deţinute sau care execută o pedeapsă privativă de libertate pot solicita să voteze la alegerile prezidenţiale prin intermediul urnei speciale.

Cel mai târziu în preziua votării, adică sâmbătă, 9 noiembrie, alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate pot solicita în scris urna specială. Solicitarea trebuie să fie însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba ca duminică, 10 noiembrie, o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT", buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

O noutate este aceea că pot solicita urna specială şi persoanele care, în ziua votării, din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară, nu se pot prezenta la secţia de votare.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi formulate şi de persoanele cu drept de vot internate în spitale şi de persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

Biroul Electoral Judeţean a stabilit deja arondarea pe secţii de votare a unităţilor sanitare, a căminelor pentru persoane vârstnice, a Penitenciarului Galaţi şi a Inspectoratul de Poliţie al Judeţului. De pildă, penitenciarul, unde se estimează că ar putea vota 424 de persoane, a fost arondat secţiilor 38, 40 şi 43, iar Spitalul Judeţean, unde ar putea vota 1.200 de persoane - la nouă secţii de votare.

A început amenajarea secţiilor de votare [detalii]

CITEȘTE ȘI: Peste 15.000 de alegători au votat prin corespondenţă

Citit 2408 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Noiembrie 2019 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.