O gălăţeancă este fondatoarea unui spital în Namibia (FOTO)

O gălăţeancă este fondatoarea unui spital în Namibia (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

St. Raphael Health Recovery Clinic” - Clinica de recuperare a sănătăţii „Sf. Raphael” a fost inaugurată de Excelenţa Sa, dr. Sam Nujoma, preşedintele fondator al Republicii Namibia. Clinica este organizaţia-soră a „St. Gabriel Community Services CC”, principalul furnizor de servicii de urgenţă pre-ambulatorie în Golful Walvis, ambele fiind înfiinţate de gălăţeanca Gabriela Teleman. În Africa de foc, Gabriela Teleman l-a găsit pe Dumnezeu, şi-a găsit rădăcinile şi pe ea însăşi. Şi ştie că indiferent unde ar fi, va fi Gabriela, românca.

„Dacă cineva mi-ar fi spus că voi părăsi România şi voi pleca în Africa l-aş fi întrebat: «Da’ tu ce fumezi?!». Visam, ca toţi românii, să plec în Vest, dar mai mult să plec în America. Ei bine a fost ceva tot cu A - Africa! Lucrurile sunt aşezate acolo, undeva Sus, şi noi nu avem control peste ele. Şi aşa am ajuns unde nu m-am gândit niciodată”, ne-a mărturisit Gabriela Teleman, gălăţeanca despre care aţi mai putut citi, în urmă cu patru ani, în paginile de Diaspora ale ziarului „Viaţa liberă”.

Cine este Gabriela Teleman

Acum 28 de ani, Gabriela, de profesie tehnician dentar, lucra la Spitalul Judeţean, Centrul Stomatologic Ţiglina I, la Policlinica cu Plată şi preda la Secţia dentară de la Şcoala Sanitară, iar soţul ei lucra la Întreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea. În 1989, chiar de ziua fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, Silvana, fiica lor a fost confirmată ca diabetică. Şocul a fost cumplit, agravat de faptul că insulina, seringile, acele, alimentele erau de negăsit!

În Africa a ajuns în 1991, după ce soţul ei a primit un contract acolo. Venise pentru trei luni, sperând că va găsi vindecarea fiicei. Gabriela a ajuns în medicina de urgenţă după ce Silvana a făcut o formă foarte agresivă de pericardită şi a trebuit să fie transportată cu avionul în capitala Windhoek. În avion, Gabriela i-a cunoscut pe cei care i-au salvat viaţa Silvanei şi i-au schimbat ei destinul.

A studiat la Universitatea din Cape Town, apoi a lucrat în "Paramedical Service" din 1994 până în 2003, când a început serviciul de urgenţă "Sf. Gabriel". Cel mai rapid, mai eficient şi mai cu suflet serviciu de ambulanţă din ţara africană, nu doar din localitatea în care trăieşte, Walvis Bay.

"Sărăcia nu te face mai puţin om"

"Am lucrat în «Paramedical Service» din 1994 până în 2003, când am început «St. Gabriel». Suntem într-o ţară în care jumătate din populaţie nu are un loc de muncă. Nu vă puteţi imagina nivelul de sărăcie şi de mizerie! Intram într-o colibă fără lumină, fără aer, unde nu vedeai decât nişte ochi strălucitori, care se uitau la tine cerând ajutor. Faptul că eşti sărac nu îţi ia calităţile şi drepturile umane. Am încercat şi încerc să le dăruiesc demnitatea pierdută. Am visat cu ochii deschişi şi am crezut că voi avea tot ce am nevoie, să ajut pe fiecare. Pentru mine, sănătatea este una dintre nevoile de bază ale omenirii şi diferenţa între calitatea serviciului de stat şi cel particular ar trebui să fie doar o chestiune de confort. Fiecare dintre noi a avut, are sau va avea o perioadă de sărăcie, dar asta nu-l face mai puţin OM. Şi atunci m-am gândit că pot să fac un serviciu caritabil, valabil pentru toţi", este convingerea gălăţencei Gabriela Teleman.

A avut de înfruntat nepotismul şi dificultăţile financiare, ba chiar şi-a ipotecat casa pentru a cumpăra maşini noi, pe care le transforma în ambulanţe, dar n-a renunţat. Aşa ne explica şi în septembrie 2015, când „Viaţa liberă” şi Asociaţia Danube Media Center i-au îndeplinit dorinţa de se întâlni cu colegii ei de breaslă de aici: a vizitat UPU-SMURD Galaţi, avându-l ca ghid pe dr. Angel Trifan, coordonatorul salvatorilor gălăţeni. Mai mult, a îmbrăcat, pentru scurtă vreme, haina SMURD Galaţi!

Pentru că a trecut ceva vreme de când am scris ultima oară despre Gabriela Teleman, am fost curioşi să aflăm ce mai face. Ei bine, a înfiinţat un spital!

"Together we care better!"

"Mă ocup tot de serviciul meu de urgenţă «Sf. Gabriel» şi în 2017 am avut onoarea ca preşedintele fondator al Namibiei să-mi inaugureze spitalul «Sf. Raphael» (Dumnezeu vindecă sufletul). Acesta este prima fază a unui proiect mai mare”, ne-a mărturisit, cu modestie, Gabriela Teleman.

„Together we care better!” - „Împreună vă îngrijim mai bine!”, acesta este sloganul Gabrielei, fondatoarea Clinicii de recuperare a sănătăţii „Sf. Raphael”.

După cum aflăm de pe site-ul aşezământului, „conceptul Clinicii de recuperare a sănătăţii «Sf. Raphael» se referă la îngrijirea persoanelor din comunitatea Walvis Bay, oferind servicii de îngrijire post-operatorii sau în urma unor boli importante, atunci când pacientul nu poate reveni acasă”.

Mai mult, clinica îşi propune să ofere servicii de asistenţă medicală între asistenţa din spital şi locuinţa pacientului. De asemenea, clinica oferă servicii pentru probleme medicale care sunt cel mai bine gestionate sub supraveghere, precum diabetul necontrolat, deteriorarea acută a sănătăţii mintale, drogurile şi dependenţa de alcool.

Facilităţile spitalului

„Clinica de recuperare a sănătăţii «Sf. Raphael» îşi propune o abordare holistică a îngrijirii, care să aducă sănătate fizică, mentală şi spirituală pacientului.

Este accesibilă pentru utilizatorii de scaune cu rotile şi oferă 13 paturi cu personal de îngrijire permanentă, mese sănătoase şi echilibrate şi un mediu curat. Are personal medical local care include medici, fizioterapeuţi, terapeuţi ocupaţionali, dieteticieni, consilieri, psihologi şi pastori spirituali.

"Clinica de recuperare a sănătăţii «St. Raphael» este organizaţia-soră a «St. Gabriel Community Services CC», principalul furnizor de servicii de urgenţă pre-ambulatorie în Golful Walvis”, aflăm de pe site-ul instituţiei.

Cum a fost posibil

„De multe ori am fost îngenuncheată, dar m-am ridicat mereu şi acesta este cel mai important lucru. Am continuat să merg şi SĂ AM ÎNCREDERE!”, mărturiseşte Gabriela Teleman.

„Din fericire, am găsit oameni minunaţi care m-au ascultat şi ideea Clinicii de recuperare a sănătăţii «Sf. Raphael» a prins viaţă. După discuţiile cu dragul meu prieten Chico Gomes, acesta a acceptat să finanţeze Clinica de recuperare a sănătăţii «Sf. Raphael», după ce, în prealabil, a ajutat comunitatea de nenumărate ori şi a donat o ambulanţă complet echipată.

Chico lucrează în industria pescuitului din 1989 şi este antreprenor. Deşi este un om ocupat, a fost suficient de amabil să acorde timp, energie şi asistenţă financiară în timpul dezvoltării clinicii. Acesta a fost modalitatea lui de a ajuta comunitatea din Walvis Bay”, explică fondatoarea clinicii.

Mai trebuie spus că, în martie 2018, Tweyapo Phishing Investment C.C. a donat echipamentul necesar pentru Clinica de recuperare a sănătăţii „Sf. Raphael”: 12 electrocardiografe şi o unitate de aspiraţie. „Mulţumim tuturor persoanelor şi companiilor care pun binele comunităţii pe primul loc”, scrie Gabriela Teleman.

Testimonial: Îngrijire pentru o pacientă cu cancer terminal

"Instituţiile statului au refuzat să o asiste, pornind de la premiza că suferă de cancer mamar în stadiu terminal, şi au lăsat-o să moară acasă. După ce aţi auzit apelul meu prin care ceream asistenţă, m-aţi chemat la Clinica de recuperare a sănătăţii «Sf Raphael», împreună cu regretata doamnă Maureen Petrina Kooper. Echipa dumneavoastră nu numai că i-a administrat medicamentele, dar a tratat-o ca pe o fiinţă umană, iar viaţa ei a contat (o calitate umană care lipseşte foarte mult la majoritatea personalului nostru de sănătate al statului). Ați fost acolo de fiecare dată când a avut nevoie de ajutor. Am uitat să menţionez că aţi făcut toate cele de mai sus fără costuri pentru familie. Este cu adevărat lăudabil şi nu vă pot mulţumi suficient. Suntem cu adevărat recunoscători pentru amabilitatea şi compasiunea arătată regretatei doamne Kooper şi familiei, în acea perioadă dificilă. Dumnezeu sa vă binecuvanteze!", este testimonialul pe care l-am citit pe site-ul spitalului fondat de gălăţeanca Gabriela Teleman.

O mărturisire semnată de Cliff Shikuambi (Namport), emoţionantă, cât o lecţie de viaţă.

L-a găsit pe Dumnezeu

„Munca pe care o fac este o călătorie de vindecare a trupului şi a sufletului meu, împreună cu cei a căror viaţă o ating. M-am găsit pe mine şi ştiu că, indiferent unde voi fi, voi fi Gabriela românca!”, ne-a mărturisit Gabriela Teleman. Chiar şi după 28 de ani de viaţă printre străini, tot imigrant se simte.

Şi n-a uitat cum era la început: „O nouă viaţă, aceea de imigrant (nu e uşor nici să-l pronunţi, dar să-l accepţi!). Prefer să spun că am plecat doar în concediu şi sunt tot în concediu şi acum, şi dacă fac şi bani pe deasupra, e şi mai bine!

Societatea în care am trăit mi-a ascuţit simţurile şi când m-am trezit singură cu un copil cu diabet şi o valiză, într-o ţară străină, fără să vorbesc engleza (la şcoală nu mă interesa, căci nu mă gândeam că voi avea nevoie), L-am găsit pe Dumnezeu.

Am fost crescută într-o familie ortodoxă ca toate familiile, dar aici L-am găsit cu adevărat pe El! Singură printre străini! Îmi lipseau familia, prietenii, suportul nostru social!

Am crezut că dacă o aduc pe mămica la noi va fi bine, dar m-am înşelat. Niciodată nu vei fi unul de-al lor, dar te vor respecta dacă te impui”.

Rădăcini regăsite

„Îmi lipsesc tradiţiile noastre, spiritul nostru, glumele...”, şi-a deschis sufletul Gabriela.

„Când mămica mea a plecat Dincolo, mi-a fost, cred, cel mai greu. Amândouă ştiam că se va întâmpla, dar nu am discutat ce să fac. Îmi pierdusem mama şi nu puteam să-mi ofer timp să plâng, căci trebuia să fac tot ce trebuie pentru acel moment. Da, dacă eram acasă, toţi veneau şi organizau totul, dar aşa…

Crăciunul, Paştele, Sfinţii noştri nu miros ca la noi! De altfel, ei nici nu au Sfinţi.

După ce l-am pierdut şi pe tata, am crezut că am rămas fără rădăcini, dar m-am înşelat, rădăcinile mele, ale noastre, sunt mult mai adânci. De acolo ne tragem seva, din adâncurile istoriei acestui popor minunat”, spune Gabriela Teleman, care a ţinut să transmită un mesaj de suflet din însorita Africă: „Dragi romani, iubiţi-vă şi îngrijiţi-vă rădăcinile pentru că ele sunt supravieţuirea noastră, ele ne dau seva care ne hrăneşte sufletul.

Fiţi mândri că sunteţi Români, pentru că aveţi de ce!

La mulţi ani şi căldura sfântă a Miracolului Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos să ne umple inimile!

Cu drag,

Un imigrant ca foarte mulţi alţii”.

Citit 10055 ori Ultima modificare Luni, 16 Decembrie 2019 23:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.