UPDATE. Măsuri fără precedent după ce a fost confirmat primul caz de COVID-19 din Galați

UPDATE. Măsuri fără precedent după ce a fost confirmat primul caz de COVID-19 din Galați
Evaluaţi acest articol
(62 voturi)

UPDATE -  Continuă ancheta epidemiologică pentru identificarea persoanelor care au intrat în contact cu bărbatul infectat cu coronavirus. Autoritățile au decis anularea tuturor spectacolelor, inclusiv cele de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” și de la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard", dar și cele de la Sala Sporturilor.

”În ceea ce privește comunicările DSU, sunt în măsură să vă informez că s-a amânat concertul din această seară de la Sala Sporturilor, concertul Mama Mia. De asemenea, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au decis ca niciun alt eveniment să nu se mai țină în această perioadă. Și aici mă refer la spectacole de teatru, care erau programate în această seară (n.r. – duminică) și la alte evenimente care erau programate în perioada următoare, tocmai pentru că suntem într-o situație în care am evaluat riscul, nu am reușit să identificăm toate persoanele care au intrat în contact cu persoana infectată și nu ne asumăm riscul pentru populație”, ne-a informat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Decizia vine după ce a fost confirmat primul caz de coronavirus din Galați, la un bărbat de 72 de ani, care a revenit în oraș cu un microbuz luat din Gara de Nord din București. Autoritățile au declanșat o anchetă epidemiologică, dar, până în prezent, au reușit identificarea a patru pasageri și a șoferului. ”Persoanele identificate până în acest moment sunt din Galați, iar șoferul este din București. În momentul dre față avem un număr de patru persoane identificate, șoferul și persoana infectată, dintr-un total de 17 pasageri. Ne-au fost communicate, de la societatea de transport, persoanele care au folosit cupoane de pensie pentru călătorie și continuăm toate verificările și cercetările pentru a identifica toate persoanele. Facem apel către toate persoanele care au călătorit în data de 29 februarie cu microbuzul de la București către Galați, cu îmbarcare, de la ora 12,15, de la Gara de Nord, din apropierea Gării de Nord, din stația IDM și din zona Basarab să contacteze imediat autoritățile. Este o situație extrem de serioasă și dorim să prevenim alte cazuri de îmbolnăvire. Stau la dispoziție și Instituția Prefectului, și DSP-ul și IPJ-ul. Dacă știți persoane care au călătorit pe data de 29 februarie, informați-ne de îndată”, a completat prefectul de Galați.

Ieșire din carantină și o nouă abatere de la regulă

Conform autorităților, cele patru persoane care se aflau în carantină au fost externate.

”Toate probele prelevate de la cele patru persoane aflate în carantină au ieșit negative, drept urmare Direcția de Sănătate Publică a decis ca acestea să fie externate”, a explicat Gabriel Avrămescu. Autoritățile au continuat și verificările la cei aproape 700 de gălățeni care se află în izolare la domiciliu. Astfel, a fost depistată o nouă persoană care a nu a respectat regulile impuse privind autoizolarea. ” Este vorba despre un cetățean din Galați, care nu a respectat condițiile de izolare la domiciliu , iar în momentul de față se află în Italia. Dacă se vor întruni elementele constitutive ale infracțiunii de dezărnicia combaterii bolilor, conform art 352 Cod Penal, împreună cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, vom întocmi dosar penal pentru cetățeanul în cauză”, ne-a declarat Cornel Mototolea, inspectorul șef al IPJ Galați. Se pare că bărbatul a răspuns la telefon de mai multe ori, însă, la un moment dat, autoritățile nu l-au mai putut contacta și au mers în control. Nu a fost găsit acasă, iar acum se fac verificări pentru a stabili dacă acesta a săvârșit o infracțiune sau dacă va fi sancționat de DSP Galați. Pentru a putea lua legătura cu toți cei aflați în izolare la domiciliu, autoritățile au cerut ajutorul voluntarilor de la UVSAR.

” Începând de luni vom face un Centru de Permanență la Direcția de Sănătate Publică, vom contacta zilnic cele aproape 700 de persoane aflate în izolare la domiciliu. Vom face o bază de date comună și vom comunica, pe partea medicală, către DSP, iar celelalte probleme către Prefectură. Vor veni zilnic câte 15 – 20 de persoane, care vor lucra câte șase ore pe zi”, ne-a explicat Radu Murea, reprezentantul UVSAR Galați. Așadar, autoritățile continuă ancheta epidemiologică pentru identificarea persoanelor care au intrat în contact cu bărbatul infectat cu coronavirus, mai ales că există posibilitatea ca unii să fi coborât în județul Brăila și de aici să fi plecat mai departe, chiar și spre Tulcea. ”Toate cele patru persoane identificate sunt toate izolate, știu despre ce este vorba, au fost contactate, de la o parte dintre ele au fost prelevate și probe. În procedură spune că se izolează la domiciliu, iar reprezentanții DSP merg acolo unde sunt izolați și vor fi luate probe de la domiciliu”, a conchis Gabriel Avrămescu.

Trebuie precizat că, începând de duminică, vizitatorii nu mai au voie să intre în spitalele din Galați, iar studenții la medicină nu vor mai efectua stagii și cursuri practice în spitale.

Ca măsură de prevenire a răspândirii noului #coronavirus, ceremonia de premiere a cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie a fost anulată de Primăria municipiului Galaţi [detalii]

De asemenea, două vernisaje au fost amânate din cauza coronavirusului [link]

CITEȘTE ȘI: Zborurile între România şi Italia, suspendate


Institutul ”Matei Balș” din București a dat, sâmbătă seară, confirmarea că un bărbat de 72 de ani, din Galați, are coronavirus. Bărbatul s-a întors în România, din regiunea Lombardia, Italia, pe data de 29 februarie.

A revenit în țară cu un avion și a aterizat pe Aeroportul Otopeni. De aici a plecat spre Gara de Nord, de unde a luat un microbuz cu care a venit la Galați. Imediat ce a ajuns acasă, bărbatul s-a autoizolat la domiciliu, unde locuia singur. Pe 6 martie însă, acesta s-a simțit rău și a sunat la 112 pentru a cere ajutor. I-a fost trimisă izoleta și a fost transportat la Spitalul de Boli Infecțioase, unde i s-a administrat tratament, dar i s-au prelevat și probe pentru coronavirus. 

Sâmbătă seară rezultatele probelor prelevate au arătat că bărbatul are coronavirus, acesta fiind primul caz confirmat din județul nostru. Autoritățile au convocat imediat Centrul de Comandă pentru a putea perfecta transferul către o altă unitate medicală. Astfel, s-a decis ca gălățeanul să fie transferat la Institutul ”Matei Balș” din București. ”În această seară (n.r. sâmbătă) am primit buletinul de analize, buletin care a fost pozitiv și în momentul de față persoana urmează să fie transferată. Starea este îmbunătățită față de cum s-a prezentat. Urmează să pregătim procedura pentru transfer”, ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Bărbatul suferă de mai multe afecțiuni 

Starea bărbatului este destul de gravă, având multiple afecțiuni. ”A fost tratat conform unei infecții virale și a bolilor asociate, supravegheat de personal. Am urmat procedurile care se impun în cazuri în care nu știm este pozitiv sau negativ, noi procedăm pe proceduri standard conform legislației în vigoare. Depinde de rezistența fiecărui organism, nu putem noi să ne pronunțăm. Deocamdată, starea lui e gravă. V-am zis, are hipertensiune. E o persoană cu o anumită vârstă, e peste 70 de ani!, a completat dr. Mihaela Debita. Managerul Spitalului de Boli infecțioase a precizat că în acest moment unitatea medicală are toate materialele necesare pentru a face față situației. ”Deocamdată am mai găsit pe piață echipamente și mulțumită președintelui consiliului județean am reușit să avem și finanțare să le putem procura, pentru că prețurile sunt din ce în ce mai mari. În continuare vom vedea ce indicații mai primim de la Centrul Național, Ministerul Sănătății”, a explicat managerul unității medicale. 

Imediat ce procedura de transfer a fost perfectată, autoritățile au demarat ancheta epidemiologică pentru a identifica toate persoanele cu care bărbatul a intrat în contact. ”În acest moment desfășurăm ancheta epidemiologică pentru a identifica toate persoanele care au intrat în contact cu cetățeanul care a venit din Lombardia. Identificăm toate persoanele și le vom contacta în această noapte pe toate”, a completat prefectul județului Galați.  

Apel către cetățeni

Ulterior, prin Grupul de Comunicare Strategică, s-a făcut apel și la populație pentru identificarea tuturor persoanelor cu care bărbatul a intrat în contact. ”Sunt rugate să se izoleze la domiciliu și să contacteze în cel mai scurt timp autoritățile, la numărul 0744.630.508 (DSP Galați), persoanele care în data de 29 februarie a.c. au circulat spre Galați, folosind microbuzul, cu plecare din București (Gara de Nord). Sunt vizate persoanele care au folosit cursa cu plecare de la ora 12,15, cu puncte de îmbarcare pe str. Baldovin Pârcălabul și IDM Basarab. Microbuzul folosit este marca IVECO, de culoare albă, are numărul de înmatriculare B - 83 - ZAD, și a circulat pe ruta București – Urziceni – Buzău – Brăila – Galați”, se arată în apelul Grupului de Comunicare Strategică. 

Conform autorităților, în microbuz au fost 17 persoane. 

La nivelul județului Galați sunt 700 de persoane aflate în izolare la domiciliu.

 

Citit 30675 ori Ultima modificare Joi, 12 Martie 2020 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.