Peste 1.000 de gălățeni, în șomaj tehnic sau disponibilizări colective

Peste 1.000 de gălățeni, în șomaj tehnic sau disponibilizări colective
În perioada imediat următoare
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Mai mult de 1.000 de angajați ai societăților comerciale gălățene vor fi trimiși în șomaj tehnic sau vor fi prinși în cadrul unor disponibilizări colective, în perioada imediat următoare, conform datelor solicitate de "Viața liberă" Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați. Aceștia sunt fie angajați ai unor firme ce și-au întrerupt total sau parțial activitatea, în baza deciziilor emise de autorități, fie ai unor agenți economici care și-au redus activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19. Joi după-amiază, numărul total al acestor angajați era de 1.062, dar el va crește cu siguranță de la zi la zi.

Conform AJOFM Galați, până pe 26 martie 2020, cinci agenți economici din județul Galați au în derulare sau și-au comunicat intenția de a efectua disponibilizări colective, numărul persoanelor care urmează să fie sau au fost disponibilizate fiind de 499. Domeniile de activitate afectate de aceste disponibilizări colective sunt: fabricarea produselor textile, fabricarea de mașini-utilaje și echipamente, activități de jocuri de noroc și pariuri, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal.

De asemenea, până joi, 26 martie, 64 de firme din județul Galați și-au  manifestat intenția de a trimite angajați în șomaj tehnic, numărul persoanelor afectate direct de această măsură fiind de 563. Aceste firme sunt din următoarele domenii de activitate: restaurante și alte servicii de alimentație, comerț, turism, alte servicii (saloane de înfrumusețare, coafor), cabinete stomatologice, învățământ privat (grădiniță), construcții.

Cererile pentru perioada aferentă lunii martie (16-31 martie) trebuie depuse după 1 aprilie. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat că toate companiile, IMM-urile, persoanele fizice autorizate sau intreprinderile individuale vor beneficia de șomajul tehnic. Valoarea pe care o acoperă statul este 75% din salariul mediu brut, adică nu mai mult de 2.300 de lei. De asemenea, suma este acordată doar pentru perioada stării de urgență. "Am simplificat procedura. Șomajul tehnic se obține pe baza unei cereri la care se atașează lista angajaților. Documentele se vor depune la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Procedură a fost simplificată și în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plățile. În maxim 15 zile, față de 30 cât era inițial în ordonanță, agențiile județene vor livra banii. Angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic. Ele se vor face direct de către AJOFM", a declarat Violeta Alexandru, precizând că de șomaj tehnic vor beneficia și sportivii.

Revenind la Galați, remarcăm și faptul că, în contextul actual, s-a diminuat numărul locurilor vacante înregistrare la AJOFM, care a ajuns la mai puțin de 90. Acest lucru se explică prin faptul că firmele gălățene afectate total sau parțial de efectele epidemiei și care nu au capacitatea financiară de a plăti salariile tuturor angajaților nu au mai dorit prelungirea ofertelor de locuri de muncă înregistrate la AJOFM.

 

Citit 8509 ori Ultima modificare Duminică, 29 Martie 2020 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.