Peste 1.000 de gălățeni, în șomaj tehnic sau disponibilizări colective

Peste 1.000 de gălățeni, în șomaj tehnic sau disponibilizări colective
În perioada imediat următoare
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Mai mult de 1.000 de angajați ai societăților comerciale gălățene vor fi trimiși în șomaj tehnic sau vor fi prinși în cadrul unor disponibilizări colective, în perioada imediat următoare, conform datelor solicitate de "Viața liberă" Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați. Aceștia sunt fie angajați ai unor firme ce și-au întrerupt total sau parțial activitatea, în baza deciziilor emise de autorități, fie ai unor agenți economici care și-au redus activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19. Joi după-amiază, numărul total al acestor angajați era de 1.062, dar el va crește cu siguranță de la zi la zi.

Conform AJOFM Galați, până pe 26 martie 2020, cinci agenți economici din județul Galați au în derulare sau și-au comunicat intenția de a efectua disponibilizări colective, numărul persoanelor care urmează să fie sau au fost disponibilizate fiind de 499. Domeniile de activitate afectate de aceste disponibilizări colective sunt: fabricarea produselor textile, fabricarea de mașini-utilaje și echipamente, activități de jocuri de noroc și pariuri, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal.

De asemenea, până joi, 26 martie, 64 de firme din județul Galați și-au  manifestat intenția de a trimite angajați în șomaj tehnic, numărul persoanelor afectate direct de această măsură fiind de 563. Aceste firme sunt din următoarele domenii de activitate: restaurante și alte servicii de alimentație, comerț, turism, alte servicii (saloane de înfrumusețare, coafor), cabinete stomatologice, învățământ privat (grădiniță), construcții.

Cererile pentru perioada aferentă lunii martie (16-31 martie) trebuie depuse după 1 aprilie. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat că toate companiile, IMM-urile, persoanele fizice autorizate sau intreprinderile individuale vor beneficia de șomajul tehnic. Valoarea pe care o acoperă statul este 75% din salariul mediu brut, adică nu mai mult de 2.300 de lei. De asemenea, suma este acordată doar pentru perioada stării de urgență. "Am simplificat procedura. Șomajul tehnic se obține pe baza unei cereri la care se atașează lista angajaților. Documentele se vor depune la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Procedură a fost simplificată și în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plățile. În maxim 15 zile, față de 30 cât era inițial în ordonanță, agențiile județene vor livra banii. Angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic. Ele se vor face direct de către AJOFM", a declarat Violeta Alexandru, precizând că de șomaj tehnic vor beneficia și sportivii.

Revenind la Galați, remarcăm și faptul că, în contextul actual, s-a diminuat numărul locurilor vacante înregistrare la AJOFM, care a ajuns la mai puțin de 90. Acest lucru se explică prin faptul că firmele gălățene afectate total sau parțial de efectele epidemiei și care nu au capacitatea financiară de a plăti salariile tuturor angajaților nu au mai dorit prelungirea ofertelor de locuri de muncă înregistrate la AJOFM.

 

Citit 8332 ori Ultima modificare Duminică, 29 Martie 2020 18:08

3 comentarii

 • postat de Revenirea la realitate
  Sâmbătă, 28 Martie 2020 16:16
  77.111.247.***
  Foarte multi oameni isi asigurau existenta din activitati individuale, de familie, la negru sau, multi erau someri iesiti din perioada de plata a somajului. In momentul in care s-a declansat epidemia in Romania, toti acesti oameni au ramas fara posibilitatea de a mai castiga banii necesari traiului pentru ei si familiile lor si nici nu au posibilitatea (acum) sa caute si sa se angajeze sau sa desfasoare orice fel de activitati. La numarul acestora se mai adauga si numarum mare de cetateni romani intorsi in tara din focarele de infectie ale Europei care, nici ei nu au din ce trai.
  Ce se intampla cu toti acesti oameni care nu au sau nu vor mai avea cat de curand din ce trai din cauza restrictiilor totale la care a fost supusa populatia. Chiar daca se ridica maine starea asta de urgenta, cine poate sa garanteze ca, de poimaine toate lucrurile revin la normal asa cum erau inainte de sfarsitul lunii februarie 2020 si se vor gasi locuri de munca si oportunitati de castigare a existentei imediat, pentru toti cei ramasi descoperiti fara vina lor?
  Problema este AMPLA, GRAVA si URGENTA.
  0
  18
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 28 Martie 2020 09:16
  5.13.144.***
  BUN. Intrebarea esentiala, ce se face cu somerii neindemnizati, freelancerii, lucratorii cu ziua in amenajari interioare si izolatii, liberprofesionistii???? Cu ce traiesc? Cu ce vor plati facturile? La intrebarea asta nu raspunde nimeni, toti se fac nu citesc si aud!

  Oamenii nu traiesc nici cu miciunile liberarilor, nemerniciile psd care le fac prin achizii umflate nici balbele ministerului de interne. CAND LUATI MASURI????

  Virusul va fi o gluma fatza de recesiunea enomica si nu numai... daca magaria sare de 1 luna si jumatate!
  Presupunerea mea... Iulie... August... abia daca se suspenda starea de urgenta!
  8
  20
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Sâmbătă, 28 Martie 2020 06:55
  5.13.195.***
  Pai care e salariul minim si care e mediu , daca salariul minim e 2300 , cel mediu care e?
  8
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.