Căminul ”Sf. Spiridon”, focar de coronavirus

Căminul ”Sf. Spiridon”, focar de coronavirus
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Căminul de îngrijire bătrâni „Sf. Spiridon” a devenit un adevărat focar de coronavirus. După o lună de carantină, doar 31 de bătrâni au mai rămas în centrul de îngrijire de pe strada Domnească, restul fiind internaţi în spitale sau au decedat după ce s-au infectat cu coronavirus. Pe lângă beneficiarii căminului, 28 din cei 67 de angajaţi au fost, la rândul lor, testaţi pozitiv pentru Covid-19. Autorităţile spun însă că ai fost şi persoane vindecate atât din rândul personalului, cât şi din rândul bătrânilor.

Galaţiul a raportat, luni, la ora 13,00, 505 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, cu trei cazuri mai mult faţă de raportarea de duminică, care arăta o explozie a numărului îmbolnăvirilor. Cele 59 de cazuri noi anunţate duminică, care au alertat pe toată lumea, au, în mare parte, aceeaşi sursă: căminul de bătrâni „Sf. Spiridon”. Mai exact, în week-end, la această instituţie au fost confirmate 53 de cazuri de îmbolnăvire. „La Căminul «Sf. Spiridon», în urma retestării seniorilor şi a personalului, rezultatele primite au fost: 42 pozitive pentru seniori şi încă 11 pentru personal. Aceste rezultate sunt venite în weekend”, ne-a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Astfel, din cei 139 de beneficiari ai centrului, 108 au fost infectaţi cu Covid –19, ceea ce înseamnă un procent de aproape 80 de sută. „Din păcate, în ultimele zile, la căminul pentru persoane vârstnice «Sf Spiridon» au fost înregistrate mai multe cazuri de infectare cu coronavirus. În total, sunt acum 108 beneficiari infectaţi, din care 16 decese, dar şi patru persoane care s-au vindecat. Din rândul personalului avem 28 de persoane infectate, din care  şase s-au vindecat. La această oră, toate persoanele infectate au fost extrase din cămin, sunt spitalizate, deşi nu avea niciuna simptome covid, iar în cămin au rămas 31 de beneficiari, care sunt îngrijiţi de 19  salariaţi”, ne-a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.   

Totul s-a petrecut în doar o lună de zile, în care căminul s-a aflat în carantină. Aşadar, autorităţile ar trebui să deschidă o anchetă acolo pentru a stabili cum de s-au îmbolnăvit atât de mulţi bătrâni, în condiţiile în care, pe 11 aprilie, când a fost instituită carantina, erau doar doi bătrâni şi doi angajaţi infectaţi cu coronavirus. Dacă autorităţile locale nu vor clarifica acest aspect, atunci poate că îl vor clarifica procurorii, care au deschis un dosar penal, in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. „La data de 6 mai 2020, organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei municipiului Galaţi – Biroul de Investigaţii criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, urmare mai multor articole din presa locală, potrivit cărora la nivelul Căminului de bătrâni «Sf. Spiridon» Galaţi, mai multe persoane au fost infectate cu Covid-19, unele dintre acestea decedând, existând date că nu s-ar fi luat toate măsurile legale pentru prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

O anchetă asemănătoare este în lucru şi pentru Căminul privat de îngrijire bătrâni „Sf. Ilie”, acolo unde au mai fost raportate încă două decese. Astfel, conform datelor de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, la Căminul „Sf. Ilie” au decedat, în total, 41 de persoane din cele 114 infectate cu coronavirus.

În aceste condiţii, în judeţul Galaţi s-au înregistrat până acum 71 de decese, 57 dintre ele fiind doar în cele două cămine de bătrâni.

Trebuie precizat şi faptul că, până acum, la nivelul Galaţiului au fost efectuate 3.920 de testări pentru depistarea coronavirusului.

 

Citit 5140 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.