Alegerea furnizorului de gaze se face până la 30 iunie. Dispar prețurile stabilite de stat

Alegerea furnizorului de gaze se face până la 30 iunie. Dispar prețurile stabilite de stat
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020. Prin urmare, prețurile pentru clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă.

În condițiile liberalizării pieței, clienții casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până pe 30 iunie inclusiv, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial. Noul contract de furnizare poate fi încheiat fie cu actualul furnizor, fie cu oricare alt furnizor de gaze naturale licențiat de către ANRE și care activează pe piața cu amănuntul. ANRE reamintește că schimbarea furnizorului de gaze naturale este un proces simplu și gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic ale instalațiilor de gaze.

Cum alegeți furnizorul

În condițiile în care actualul furnizor nu v-a trimis încă o ofertă cu prețul propus pentru furnizarea gazelor naturale începând de la 1 iulie, această ofertă este obligatoriu să vă parvină cel mai târziu în cursul lunii iunie. Puteți cere, de asemenea, oferte de la orice alt furnizor licențiat ANRE, pentru a vedea condițiile comerciale și prețul de furnizare, pentru a putea face o comparație cu ce ați plătit până acum și în ce condiții.

Există și două instrumente care vă pot fi foarte utile pentru a compara prețurile care vor fi practicate după data de 1 iulie de furnizorii din zona Galați. Unul este ”comparatorul oferte-tip de furnizare a gazelor naturale” disponibil pe pagina de internet anre.ro, iar celălalt este aplicația ANRE, care  poate fi descărcată pe telefoanele mobile, din App Store și Google Play. Ambele fac același lucru, te ajută să alegi oferta de furnizare a gazelor naturale cea mai potrivită pentru tine, pe baza unor criterii de selecție de bază (tip client, modalitate racordare, consum anual, tip preț unitar de furnizare etc.), dar care pot fi suplimentate cu durata contractului și a termenului de plată, modul de transmitere a facturii etc.

Peste 60 de opțiuni, pentru consumatorii gălățeni

O simplă căutare, pe criteriile de bază, pentru un abonat casnic din municipiul Galați a returnat peste 60 de rezultate, de la furnizori diferiți, cu prețuri de furnizare cuprinse între 0,121 și 0,259 lei/kWh. Atenție, prețurile afișate de cele două instrumente sunt exprimate în lei/MWh și nu conțin TVA și nici acciza pentru gaze naturale.

În condițiile în care, până la data liberalizării pieței, nu veți încheia un contract de furnizare cu un alt furnizor, rămâne valabil în mod automat contractul cu actualul furnizor, de la care veți primi gazele naturale și după data de 1 iulie.

 

Citit 7747 ori Ultima modificare Marți, 26 Mai 2020 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.