Gălăţeni cercetaţi pentru ameninţarea unui jandarm

Gălăţeni cercetaţi pentru ameninţarea unui jandarm
Reacţii pe Facebook, cu consecinţe penale
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

O situaţie conflictuală s-a născut la Tg. Bujor, între un jandarm din localitate, care pe perioada stării de urgenţă a avut ca atribuţii supravegherea respectării măsurilor impuse, şi mai mulţi localnici. Postarea unui mesaj de ameninţare pe o reţea socială de către un tânăr amendat cu 10.000 de lei a stârnit un val de distribuiri, care a înteţit ura localnicilor împotriva jandarmului, ceea ce a dus la luarea de măsuri din partea instituţiei.

Doi localnici din Tg. Bujor, tată şi fiu, sunt persoanele de la a căror sancţionare a pornit situaţia tensionată între jandarmul care i-a amendat şi sute de localnici. Instigaţi de o serie de postări pe Facebook ale fiului sancţionat cu 10.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor impuse pe perioada stării de urgenţă, peste 800 de ultilizatori au distribuit mesajele care contestau oportunitatea sancţiunii şi conţineau ameninţări la adresa jandarmului.

Comanda instituţiei nu a rămas pasivă la ceea ce se derula cu rapiditate pe Facebook şi a sesizat Parchetul. "Postarea a fost făcută pe contul personal de un tânăr nemulțumit de măsura punitivă luată  de către subofițerul jandarm împotriva sa și a tatălui său, ambii depistați în timp ce încălcau prevederile ordonanțelor militare de limitare a răspândirii virusului SARS CoV2. La momentul sesizării, postarea avea 821 de distribuiri, iar comentariile incitau la comiterea de acțiuni violente asupra jandarmului. Mai mult, postarea era însoțită de o serie de imagini cu jandarmul aflat în timpul liber, fapt ce a creat o stare de neliniște colegului nostru și familiei acestuia. Totodată, autorul postării solicita „distribuirea masivă” a acesteia”, declară lt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galați.

Tânărul care a postat mesajele care incitau la revoltă împotriva subofițerului a primit o singură amendă, în timp ce tatăl său a fost sancționat de două ori, după ce, susțin reprezentanții Jandarmeriei Galați, ar fi fost avertizați verbal să respecte măsurile impuse în starea de urgență. Sancționarea a fost urmată de o ”vânătoare” pe Facebook, imaginile și opiniile referitoare la jandarm fiind socotite ca exprimate în spațiul public, conform Deciziei nr. 4546/2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. În această bază, Jandarmeria a solicitat Parchetului deschiderea unui dosar penal pentru instigare publică și ultraj. De răspundere nu vor scăpa nici cei care ”au pus umărul” la diseminarea mesajelor. ”În urma activităților specifice desfășurate, au fost identificate și alte persoane împotriva cărora vom aplica măsura sancționării contravenționale, pentru proferarea de injurii și expresii jignitoare”, avertizează reprezentanții IJJ Galați.

Citit 3577 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iunie 2020 00:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.