Prutul, peste cotele de pericol

Prutul, peste cotele de pericol
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Nivelul Prutului era ieri, 24 iunie, peste cotele de pericol la mai multe staţii hidrometrice din judeţul Botoşani, motiv pentru care Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a decis să trimită 20.000 de saci pentru protejarea proprietăților din zonele joase ale localităților Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut. La Oroftiana, cota de pericol era depăşită cu 112 cm, în aval de Stânca-Costeşti, cu 110 cm, iar la staţia Rădăuţi Prut, râul avea 110 cm peste cota de inundaţii.

„Din cauza precipitațiilor căzute în ultimele zile pe teritoriul Ucrainei, în prezent se propagă o nouă viitură pe râul Prut care, conform estimărilor efectuate atât de către hidrologii români și specialiștii Apelor Române, cât și de omologii din Ucraina, va depăși cotele de pericol. A.B.A Prut-Bârlad trimite în această zonă și o echipă de intervenție rapidă care, alături de personalul S.G.A. Botoșani, va fi pregătită să instaleze și panourile mobile de apărare împotriva inundațiilor în zonele care trebuiesc apărate. Acumularea Stânca-Costești este pregătită să preia vârful de viitură care se va forma pe râul Prut”, precizează un comunicat remis de A.B.A Prut-Bârlad.

SGA-urile de pe Prut au organizat permanenţa personalului, a utilajelor și mijloacelor de transport, dar au pregătit şi cantități suficiente de materiale şi mijloace, în caz de intervenție. La nivelul județului Galați, s-a discutat cu Prefectura, ISU și Direcția Silvică pentru a se îndepărta blocajele apărute pe râul Prut, respectiv vegetația și copacii care sunt căzuti în albie.

A.B.A Prut-Bârlad avertizează populația să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu), să retragă utilajele aflate în apropierea albiilor și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, pe perioada codurilor roşu şi portocaliu.

Codul roşu hidrologic emis de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a fost prelungit până în data de 26 iunie, ora 24,00, pe  cursul de apă Prut – sector amonte Acumularea Stânca-Costeşti (judeţul Botoşani).

Citit 2765 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.