Discuţii şi abţineri la alocarea banilor pentru biserici

Discuţii şi abţineri la alocarea banilor pentru biserici
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Nu mai puţin de 2.015.000 de lei reprezintă banii de la bugetul local pe care consilierii locali i-au alocat prin 19 hotărâri parohiilor gălăţene, pentru continuarea lucrărilor de construcţie a bisericilor sau aşezămintelor sociale sau pentru reparaţiile de care au nevoie lăcaşurile de cult. Amânate din martie, când au fost scoase de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, proiectele au suscitat discuţii sau abţineri la vot.

Înainte ca primul proiect de hotărâre privind finanţarea parohiilor să fie supus votului, viceprimarul PSD Sorin Enache a luat cuvântul şi a încercat să acrediteze ideea că sumele sunt alocate pentru lucrări de investiţii şi reparaţii. "Sunt lucrări de investiţii şi reparaţii în clădiri, în lăcaşe de cult. Acolo sunt firme care aşteaptă să-şi reia lucrările de construire sau de reparaţii. Banii pe care îi alocăm se duc tot în economia locală, nu la biserici. La Biserica «Sf. Vasile» avem un proiect pentru un centru social de zi pentru copii în valoare de 1.200.000, pentru care parohia a investit deja 500.000 de lei din banii proprii. Noi le acordăm 50.000 de lei, deci patru la sută din valoarea investiţiei. La «Sf. Nectarie», există un proiect pentru un centru de zi pentru bătrâni aflaţi în situaţie de risc în valoare de 865.000 de lei. Parohia a cheltuit 350.000 de lei, noi contribuim cu o sumă de 125.000 de lei, adică 14 la sută. La «Sfinţii Împăraţi» avem un centru de zi pentru copii în valoare de 1.280.000 de lei, parohia a executat deja lucrări de 160.000 de lei şi solicită un ajutor de 90.000 de lei, practic şapte la sută din valoarea investiţiei. Rămâne la latitudinea dvs dacă doriţi să contribuim la construirea acestor centre de asistenţă socială".

Liberalii au cerut un minut pentru consultare apoi, în numele grupului, consilierul Paul Găvănescu a anunţat: "Grupul consilierilor PNL va vota proiectele care vizează finanţarea unor investiţii cu caracter social. La finanţarea unor lucrări de construcţie şi reparaţii la biserici ne vom abţine de la vot pe următorul considerent: nu este momentul oportun pentru aceste investiţii din mai multe motive. Nu reuşim să oferim ajutorul necesar mediului de afaceri, în schimb avem o oarecare grabă pentru a finanţa nişte lucrări la biserici. De principiu nu suntem împotrivă, dar cred că nu «arde» atât de tare, cred că putem împinge aceste cheltuieli cât mai departe în timp", a spus Paul Găvănescu.

Pentru amânarea acestor alocări către finalul anului a pledat şi consiliera independentă Simona Vreme.

Unanimitate

Au fost aprobate în unanimitate, cu 25 de voturi ale aleşilor prezenţi, trei proiecte de hotărâre. Este vorba despre alocarea a 125.000 de lei Parohiei "Sfântul Nectarie" Barboşi, în vederea continuării lucrărilor de construire a Centrului Multifuncțional Social "Sfântul Nectarie". De asemenea, de finanţarea cu 90.000 de lei a Parohiei "Sfinții Împărați", în vederea continuării lucrărilor de construire a "Centrului de zi pentru copii și capelă". Unanimitate a avut şi alocarea a 50.000 de lei Parohiei “Sfântul Vasile”, în vederea continuării lucrărilor de construire a „Cantinei sociale și Centrului de zi pentru copiii proveniți din familii defavorizate de pe lângă Parohia „Sfântul Vasile”.

Unde se duc restul banilor

Cu câte 18 voturi "pentru" şi câte 7 abţineri au fost aprobate celelalte proiecte. Cele mai consistente sume sunt alocate astfel: 250.000 lei - Parohiei “Sfânta Cuvioasă Parascheva”, câte 200.000 de lei - parohiilor “Întâmpinarea Domnului” şi „Sfinții Gherman și Casian”, 150.000 lei - Parohiei Capela Militară „Sfântul Dimitrie cel Nou”, iar 140.000 lei - Parohiei “Sfânta Ana”, toate în vederea continuării lucrărilor de construire a lăcașelor de cult. Câte 100.000 lei vor ajunge la parohiile “Sfinții Martiri Brâncoveni”, “Sfântul Antonie cel Mare” şi „Sfântul Mc. Haralambie”. Au mai fost alocate: 95.000 de lei - Parohiei “Sfântul Nectarie-Barboși”, 80.000 lei - Parohiei “Pogorârea Duhului Sfânt”, 74.000 de lei - Parohiei “Sfântul Atanasie Patelarie” şi iar 65.000 de lei - Parohiei “Sfântul Ioan Botezatorul”. Prin votul consilierilor, s-au mai repartizat: 60.000 de lei - Mănăstirii “Sfânta Treime”, 50.000 lei - Parohiei “Sfinții Mina, Victor și Vichentie”, 49.000 lei - Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, şi doar 37.000 lei Parohiei “Romano-catolică”, în vederea continuării lucrărilor de reparare a lăcașului de cult, monument istoric al Galaţiului.

Citit 4234 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Iulie 2020 02:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.