Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
1 comentariu

Anul acesta s-a înregistrat un număr record de candidaţi nerepartizaţi la admiterea la liceu. În anii anteriori, numărul lor a fost destul de mic, chiar şi mai puţin de zece. În 2019, au fost 51 de elevi în această situaţie, numărul lor fiind destul de mare în raport cu alţi ani. În 2020, sunt de patru ori mai mulţi absolvenţi de gimnaziu care au rămas fără loc. Iar cauzele par să fie multiple.

Dintre cei 217 elevi nerepartizaţi, 28 au medii de admitere chiar mari, între 8,03 şi 8,68, care le-ar fi garantat intrarea la un liceu destul de bun. Ce s-a întâmplat de au rămas pe dinafară am încercat să aflăm de la inspectoarea generală Mioara Enache: "În primul rând, notele de la Evaluarea Naţională de anul acesta au fost mult mai mari decât anul trecut. Prin urmare, ce au găsit elevii în broşurile de admitere la ultima medie nu s-a potrivit cu realitatea de anul acesta. Noi le-am spus diriginţilor să-i anunţe şi să-i convingă să pună suficiente opţiuni. Ne-au venit fişe cu numai opt coduri, în condiţiile în care au la dispoziţie peste 200 de poziţii pe fişa de înscriere", explică Mioara Enache.
Într-adevăr, fişa de înscriere conţine 287 de poziţii, iar candidaţii ar fi trebuit sfătuiţi de diriginţi să completeze cât mai multe coduri, în ordinea descrescătoare a preferinţelor. Dacă au medie suficient de mare ca să poată fi repartizaţi la specializarea dorită, nu îi obligă nimeni să meargă acolo unde nu vor, dar au o variantă în cazul în care nu sunt admişi pe locurile preferate.
Un alt motiv pentru care au rămas atât de mulţi elevi nerepartizaţi şi nici locuri libere la liceele din municipiul Galaţi nu mai sunt este faptul că, în 2020, au fost 3.291 de elevi înscrişi la aditere, cu 229 mai mulţi decât în 2019, când au fost 3.062. Acest lucru se explică şi prin faptul că, anul acesta, din cauza pandemiei, situaţia şcolară s-a încheiat mai favorabil elevilor decât în alţi ani, unii dintre ei fiind promovaţi chiar şi dacă nu aveau note, prin dublarea mediei de pe primul semestru.
Din nefericire, deşi numărul candidaţilor a crescut, numărul de locuri la liceu în 2020 a fost mai mic cu 84 decât în 2019, când Ecaterina Andronescu a operat o tăiere masivă, pentru a încuraja absolvenţii de gimnaziu să meargă şi la şcolile profesionale. S-au tăiat, în 2019, zece clase, adică nu mai puţin de 280 de locuri în judeţul Galaţi.
Prin urmare, s-a ajuns la situaţia în care anul acesta nu a mai rămas niciun loc liber în municipiul Galaţi pentru etapa a doua de admitere destinată elevilor nerepartizaţi în prima etapă. În 2019, au rămas neocupate 209 locuri în total, dintre care 109 numai în municipiul Galaţi. Anul acesta sunt doar 62 de locuri libere după prima etapă, numai la licee din Tecuci, Bereşti, Cudalbi şi Corod.
În perioada 13 - 20 iulie, candidaţii admişi în prima etapă trebuie să-şi valideze locul. În caz că nu se înscriu, locurile vor fi considerate libere în a doua etapă. Aici ar fi o speranţă pentru elevii nerepartizaţi în prima etapă, sau şcolile profesionale. Etapa a doua de admitere la liceu începe pe 22 iulie, cu publicarea listei cu locurile rămase libere.

Citit 3416 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 00:13

1 comentariu

  • postat de Prof nu, IT-ist da Miercuri, 15 Iulie 2020 13:48 95.76.0.*** Link la comentariu
    2
    1

    Scoala online e vrajeala ieftina. I-a distrat pe elevi vreo 2-3 saptamani la inceput, apoi i-a plictisit. Daca intra pe net, ei intra pe situri deocheate acum, nu pe cele educationale, pe care vor aparea in paralel, ca sa faca prezentaformala. In plus, profesorii nu au laptopuri performante pt ZOOM, TEAMS, EDMODO etc si nu le da nimeni bani pt acestea, minim 4000 lei. Iar disciplinele aplicative mecanica, electricitate, automatizari, constructii nu se pot desfasura virtual. Actuala explozie de cazuri de infectare se datoreaza numai examenelor de bac si ev nat din iunie si iulie la care s-au inghesuit prin participare directa peste 1 milion elebi, parinti, cadre didactice, personal administrativ et, deci dupa ce in mai si iunie prin ordin de sinistru al educatiei au fost interzise toate concursurile scolare, o saptamana ma9i tarziu s-au permis toate concursurile nationale !

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.