Blocurile cu canalizări ”franjuri” vor fi reverificate. Asociaţiile de proprietari nu-şi întreţin racordurile

Blocurile cu canalizări ”franjuri” vor fi reverificate. Asociaţiile de proprietari nu-şi întreţin racordurile
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Galaţiul stă pe un butoi de mizerie, la propriu, aproape jumătate dintre asociaţiile de proprietari verificate vizavi de modul în care s-au gospodărit pentru a-şi întreţine racordurile la reţeaua de canalizare picând testul. Extrem de puţine au anunţat, în urma verificărilor, că au remediat problemele, motiv pentru care Apă-Canal avertizează că urmează noi controale, acolo unde au fost găsite nereguli reprezentate de lipsa racordurilor sau unde branşamentele sunt atât de deteriorate încât permit deversarea apelor uzate direct în sol.

Întreţinerea reţelelor de preluare a apelor menajere uzate, sarcină care revine, conform legii asociaţiilor de proprietari care administrază blocurile din municipiul Galaţi, pare a fi o piatră de moară greu de purtat. Verificările făcute în teren, la cele 727 de asociaţii, câte există acum în oraş, arată că puţin peste jumătate se achită onorabil de această sarcină, întreţinând conductele aferente blocurilor. Pentru 317 însă, controalele au evidenţiat nereguli grave care se traduc în deversări zilnice ale apelor menajere direct în pământ, cu consecinţe pe termen mediu şi lung a siguranţei imobilelor şi a solului, în general. Verificările de anul trecut făcute de Apă-Canal, în urma cărora erau anunţate 262 de asociaţii cu probleme la peste 520 de blocuri, nu i-au pus în alertă pe ceilalţi administratori, dovadă fiind controalele ulterioare, care au scos la iveală alte sute de avarii grave la reţeaua de canalizare.

"Verificările efectuate în perioada 2019-2020 au vizat blocurile din municipiul Galați în integralitate. Per total, s-au identificat probleme în funcționarea a 866 de racorduri de canalizare, reprezentând circa 20,3 la sută din numărul racordurilor din municipiu, aferente unui număr de 584 de blocuri, circa 37,3 la sută din totalul blocurilor din municipiu. Din totalul de 727 de asociații, la 317 s-au constatat deficiențe în funcționarea racordurilor de canalizare", precizează Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al SC Apă-Canal SA.

Potrivit sursei citate, foarte puţine asociaţii găsite în neregulă până în prezent au anunţat, ulterior verificărilor, că au remediat problemele. Pentru acest motiv, vor fi reluate controalele, acolo unde s-au constatat deficienţe, pentru a se stabili dacă asociaţiile de proprietari au luat măsurile recomandate ca să stopeze procesul de afectare a stabilităţii solului şi să prevină punerea în pericol a sănătăţii oamenilor. Probleme au fost depistate atât în zonele centrale, cât şi în cartierele periferice. De exemplu, la verificările efectuate în ultima jumătate de an, când au fost vizate 55 de asociaţii, note "proaste" au primit blocuri din Micro 16, 17, 18, 19, 20, 21, dar şi din IC Frimu, Mazepa sau Micro 39. "Campioane" la racorduri lipsă, respectiv reţele care practic nu îşi mai merită numele de conducte, sunt imobilele din Micro 20 şi 21, IC Frimu şi Micro 39.

Citit 3798 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.