Rampă de acces pentru un gălăţean în scaun rulant. Asociaţia îl refuză, administraţiile locale îl duc cu vorba
Foto: Marian Calestru

Rampă de acces pentru un gălăţean în scaun rulant. Asociaţia îl refuză, administraţiile locale îl duc cu vorba
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Doar nouă trepte - atât de degradate încât ar cere atenţie la coborâre şi din partea unui om cu picioare zdravene - îl despart pe gălăţeanul Cătălin Anton de lumea din jur. Dependent de un fotoliu rulant, el este nevoit să apeleze la bunăvoinţa trecătorilor pentru a coborî din bloc. Două administraţii locale cărora le-a solicitat construirea unei rampe l-au purtat cu vorba. Asociaţia de proprietari din care face parte nu doreşte să se implice financiar, ba, mai mult, unii vecini nu acceptă ca rampa să le treacă pe sub geam. Ce şanse de rezolvare a problemei există am încercat să aflăm din partea autorităţilor şi nu numai.

Gălăţeanul Cătălin Anton locuieşte în Ţiglina III, într-un apartament la parter de bloc. Din păcate, problemele de sănătate l-au adus într-un fotoliu rulant, devenind o persoană cu handicap grav. Cele nouă trepte care separă ieşirea din bloc de lumea din jur reprezintă o provocare pentru gălăţeanul care nu-şi poate folosi picioarele. Este nevoit să apeleze la bunăvoinţa celor din jur pentru a ajunge în faţa imobilului în care locuieşte. Tocmai de aceea a cerut ajutorul administraţiei locale. Din 2016, conform adreselor prezentate, a solicitat, în repetate rânduri, Primăriei municipiului Galaţi construirea unei rampe de acces pe care să poată ieşi şi intra în bloc. A primit patru răspunsuri diferite.

Dus cu vorba

În răspunsul transmis în ianuarie 2016, Primăria Galaţi preciza: "La aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Primăriei Galaţi pe anul 2016, vom solicita alocarea fondurilor pentru amenajarea unei rampe de acces pentru persoane cu dizabilităţi. Lucrările vor începe după stabilirea constructorului şi obţinerea autorizaţiei".

În februarie 2017, i s-a spus că în bugetul municipiului pe anul 2017 nu sunt alocate fonduri pentru amenajarea unei rampe la blocul în care locuieşte, pe strada Mihail Sadoveanu. "Aparatul de specialitate din cadrul Municipiului Galaţi va propune Consiliului Local adoptarea unei hotărâri privind adaptarea căilor de acces în blocuri pentru persoanele cu dizabilităţi".

În decembrie 2018, Primăria Galaţi îi transmitea că "Legea nr. 448 din 6 decembrie 2006 (republicată) privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede obligativitatea construirii din fonduri publice a rampelor pentru persoanele cu handicap doar în cazul clădirilor de utilitate publică, precum şi al altor instituţii şi firme care au legătură cu publicul. Solicitarea dumneavoastră va fi reanalizată în anul 2019, în funcţie de bugetul alocat de Consiliul Local Galaţi".

În aprilie 2019, în ultimul răspuns oficial, Primăria Galaţi îi comunica sec: "Rampa de acces în imobilul în care locuiţi poate fi realizată cu acordul şi sprijinul financiar al asociaţiei de proprietari, având în vedere că blocul este integral proprietatea locatarilor".

Asociaţia nici nu vrea să audă

"Am făcut solicitare şi la asociaţia de proprietari, dar mi s-a răspuns că vecinii nu sunt de acord să participe la cheltuiala pentru construcţia rampei! Susţin că Primăria trebuie să suporte costul", ne-a spus Cătălin Anton.

Administratorul asociaţiei ne-a confirmat că, într-adevăr, membrii nu vor să contribuie financiar la realizarea rampei, ba, mai mult, vecinii de la parter nu vor ca rampa să le treacă pe sub geam. Administratorul ne-a spus că găsise o firmă dispusă nu doar să amenajeze rampa, ci să repare şi scările degradate, dar membrii asociaţiei nu sunt de acord.

Ce spune acum Primăria

"Referitor la solicitarea dumneavoastră privind amplasarea rampelor de acces, vă comunicăm că preocuparea este să venim în sprijinul persoanelor cu dizabilități, dar și să susținem demersurile acestora. Astfel, căutăm soluțiile potrivite pentru instalarea de rampe. Potrivit prevederilor art. 62, alin. (1), din Legea 448/06.12.2006 (republicată), privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun și stațiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători și peroanele principalelor stații, spațiile de parcare, străzile și drumurile publice, telefoanele publice, mediul informațional și comunicațional vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap. În consecință, din fondurile alocate de la bugetul local se pot construi rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități numai la clădirile de utilitate publică și clădirile de locuit construite din fonduri publice. Precizăm că pentru clădirile proprietate privată, inclusiv blocurile de locuințe, rampele de acces pot fi realizate din fondurile asociațiilor de proprietari", ne-a transmis Biroul de presă al administraţiei locale.

Susţinere din partea "Sporting Club"

Vasile Cristea, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap "Sporting Club" Galaţi, nu este străin de problema lui Cătălin Anton şi ştie că nu este singurul care ar avea nevoie de o rampă de acces în bloc: "Ceea ce trebuie să facă persoana cu dizabilităţi care are nevoie de o rampă de acces în bloc este o solicitare în scris către Asociaţia de Proprietari, la care să primească răspuns oficial în scris. Dacă răspunsul este negativ, se poate adresa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, iar asociaţia poate fi sancţionată", ne-a declarat Vasile Cristea. Acesta este convins că un proiectant poate găsi soluţia unei rampe care să nu deranjeze vecinii şi speră în implicarea unui antreprenor din Galaţi în construirea ei.

Intervenţie în Consiliul Local

Vasile Cristea, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap "Sporting Club" Galaţi a discutat despre problema persoanelor care ar avea nevoie de o rampă de acces în bloc cu Luminiţa Gheorghiu, de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Vasile Cristea plănuieşte să susţină cauza persoanelor cu dizabilităţi printr-o intervenţie în faţa aleşilor locali, la viitoarea şedinţă de plen. Aleşii locali ar putea facilita eliberarea autorizaţiilor necesare şi realizarea proiectelor.

Citit 5599 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iulie 2020 10:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.