Restaurantele din Galați, închise din nou de coronavirus

Restaurantele din Galați, închise din nou de coronavirus
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

După mai multe zile în care numărul de infectări din Galați a fost unul ridicat, raportarea de marți a fost ca o gură de oxigen. Și asta pentru că doar 17 dintre testele efectuate au ieșit pozitive. Astfel, numărul total al gălățenilor infectați cu coronavirus a ajuns la 4.480. Din fericire, niciun pacient infectat nu a mai pierdut lupta cu boala, astfel că numărul deceselor a rămas 181. Totodată, 30 de persoane au primit al doilea rezultat negativ în urma testărilor și au fost declarate vindecate.

Așadar, cu 181 de decese și 3.702 persoane vindecate, județul Galați mai are 597 de cazuri active, ceea ce înseamnă în continuare o presiune foarte mare pe spitale, mai ales că nouă dintre aceste persoane sunt în stare gravă și se află internate la Terapie Intensivă. Datele oficiale arată că cele 17 teste pozitive fac parte dintr-un total de 397 de teste efectuate în ultimele 24 de ore. În total, de la începutul pandemiei și până acum, la nivelul județului nostru au fost efectuate 39.792 de teste. Totodată, în ultimele 24 de ore a crescut, cu 34, numărul persoanelor izolate și cu 43 numărul celor care trebuie să stea în carantină. Astfel, în izolare sunt 107 gălățeni, iar în carantină se află 261 de persoane.

Restricții timp de o săptămână

Cifrele sunt îngrijorătoare, mai ales că în municipiul Galați, dar și în comunele Vânători, Șendreni și Cuca, rata de infectare a depășit 1,5 la mia de locuitori. Tocmai de aceea, autoritățile s-au întrunit într-o ședință și au stabilit mai multe restricții pentru aceste patru localități. Astfel, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a stabilit că, începând de ieri și până pe 12 octombrie, inclusiv, restaurantele și cafenelele își vor suspenda activitatea în interior. Restaurantele și cafenelele își pot continua activitatea, însă doar dacă servesc pe terasă sau livrează la domiciliu. De asemenea, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare este permisă doar pentru clienții cazați.

"Organizarea şi desfăşurarea activităţii teatrelor sau cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în municipiul Galați se suspendă până pe 12.10.2020, inclusiv. Se suspendă și activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc din municipiul Galați, din comunele Cuca, Șendreni și Vânători. Totodată, spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte evenimente culturale desfășurate în aer liber în municipiul Galați și comunele Cuca,  Șendreni și Vânători, unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 cazuri/ 1.000 locuitori, sunt interzise", ne-a declarat Eugen Hristache, subprefectul județului Galați, care a precizat și faptul că nunțile și botezurile se pot organiza în continuare, cu respectarea măsurilor sanitare și de distanțare socială, dar doar dacă au loc pe terase și nu în interiorul restaurantelor.

Conform sursei citate, la nivelul județului Galați, organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/ pelerinilor din alte localități.

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a decis și ca toate instituțiile publice și private, precum și operatorii economici care își desfășoară activitatea în municipiul Galați și comunele Cuca, Șendreni și Vânători să își vor desfășoare activitatea prin organizarea programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/ telemuncă. Dacă acest lucru nu este posibil, agenții economici sunt sfătuiți să decaleze programul de lucru, astfel încât angajații să vină și să plece pe rând de la serviciu.

Școli pe galben, învățământ hibrid

Tot din cauza ratei mari de infectare, membrii CJSU au decis ca toate unitățile de învățământ din Liești, unde rata de infectare este de 1,11 la mia de locuitori, să treacă pe scenariul galben. Trebuie precizat că în Galați, Șendreni și Vânători, unitățile de învățământ au trecut pe scenariul galben - o parte a elevilor învață on-line, o parte merg efectiv la școală - încă de acum o săptămână.

Vestea bună este că și Colegiul Național "C. Negri", care este pe scenariul roșu, după ce s-au confirmat trei cazuri de infectare printre elevi, va trece, începând cu data de 8 octombrie, pe scenariul galben.

Toate aceste măsuri sunt valabile până pe 12 octombrie, inclusiv, urmând ca autoritățile să decidă dacă vor fi prelungite sau nu. "În fiecare zi de luni, Direcția de Sănătate Publică face o nouă analiză a ratei de incidență a infectărilor și vom vedea atunci dacă se vor prelungi sau nu aceste măsuri", a conchis subprefectul județului Galați.

Citit 7878 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 07:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.