UPDATE. Masca de protecție devine obligatorie și în aer liber
Foto: Marian Calestru

UPDATE. Masca de protecție devine obligatorie și în aer liber
Evaluaţi acest articol
(56 voturi)

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au stabilit noi măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului, în condițiile în care mai multe localități din județ au depășit incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile (mai mare de 1,5 cazuri/1000 locuitori). Este vorba despre municipiul Galați (1,87) și comunele Ivești (4,64), Gohor (1,83), Cuca (4,24), Șendreni (1,96) și Vânători (1,58). În aceste localități, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie în toate spațiile publice atât în aer liber, cât și în spațiile interioare. Această măsură intră în vigoare începând cu data de 13 octombrie, de la ora 06,00.

De asemenea, restaurantele, cafenelele, teatrele și cinematografele rămân închise pentru încă șapte zile în municipiul Galați. Aceeași măsură se aplică și în comunele mai sus menționate. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc din municipiul Galați și comunele Cuca, Șendreni și Vânători rămân suspendate până la data de 19.10.2020, inclusiv.

Spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte evenimente culturale desfășurate în aer liber în municipiul Galați și comunele Cuca, Gohor, Ivești, Șendreni și Vânători sunt interzise până pe 19.10.2020, inclusiv.

Totodată, în aceeași ședință a CJSU s-au stabilit noi scenarii pentru mai multe instituții de învățământ din localitățile cu rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 cazuri / 1000 locuitori. Astfel, a fost aprobat scenariul III (ROȘU) de funcţionare începând cu data de 13.10.2020, pentru următoarele unități de învățământ: Școala Profesională "Hortensia Papadat Bengescu" comuna Ivești, Grădinița cu Program Normal Nr. 1, comuna Ivești,  Școala Gimnaziala "Victor Ion Popa" comuna Ivești, Grădinița cu Program Normal Nr. 3, comuna Ivești, Școala Gimnaziala "Negoita Danaila" sat Bucesti, comuna Ivești, Grădinița cu Program Normal Nr. 2 sat Bucesti, comuna Ivești, Școala Gimnaziala sat Bucesti, comuna Ivești, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Bucesti, comuna Ivești.

De asemenea, s-a aprobat scenariul II (GALBEN) de funcţionare începând cu data de 13.10.2020, pentru următoarele instituții de învăţământ:  Școala Gimnaziala Nr. 1 str. Principala, comuna Gohor, Grădinita cu Program Normal Nr. 1, comuna Gohor, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Ireasca, comuna Gohor, Școala Gimnaziala Nr. 1 sat Berheci, comuna Gohor, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Berheci, comuna Gohor, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Nartesti, comuna Gohor, Școala Gimnaziala Nr.1, comuna Matca, Grădinița cu Program Normal Nr. 2, comuna Matca, Grădinița cu Program Normal Nr. 3, comuna Matca, Școala Gimnaziala "Dimitrie Cantemir", comuna Matca, Școala Gimnaziala Nr. 2, comuna Matca, Școala Gimnazială Adventistă "Matca", comuna Matca, Școala Gimnaziala "Florea Julea", comuna Negrilești, Grădinița cu Program Normal Nr. 1, comuna Negrilești, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Slobozia Blaneasa, comuna Negrilești și Grădinița cu Program Prelungit "Motanul Incaltat"  municipiul Galați.


Săptămâna nu a început deloc bine pentru 68 de gălățeni, care au aflat că au infecție cu Covid-19. Aceste 68 de teste cu rezultate pozitive se adaugă la cele efectuate până la sfârșitul săptămânii trecute, iar datele oficiale arată că, până acum, 4.940 de gălățeni au fost infectați cu coronavirus. 3.971 dintre aceștia au fost declarați vindecați, iar alți 187 și-au pierdut viața din cauza infecției. Trebuie precizat că în ultimele 24 de ore nu au fost raportate decese, dar s-au înregistrat 23 de vindecări. 

Totodată, numărul celor internați în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean a crescut față de raportarea de duminică. Conform datelor oficiale, în secția de Terapie Intensivă sunt internate opt persoane, cu una mai mult față de raportarea de duminică, fiind vorba despre pacienți infectați cu coronavirus care au forme grave şi au nevoie de suport respirator.

Direcția de Sănătate Publică a reluat, după intrarea în vigoare a Legii Carantinei, monitorizarea persoanelor care trebuie să stea în izolare și în carantină. Astfel, conform datelor oficiale, numărul gălățenilor aflați în izolare a scăzut, în ultimele 24 de ore, cu 23, astfel că în izolare la domiciliu sunt în prezent 60 de gălățeni. A crescut însă numărul celor care se află în carantină. Așadar, numărul gălățenilor care sunt în carantină este acum de 350, cu 28 mai mulţi față de raportarea de duminică. 

De asemenea, de la începutul pandemiei și până în prezent, la nivelul județului Galați au fost efectuate 42.077 de teste pentru depistarea coronavirusului, cu 171 mai multe față de raportarea de duminică. Trebuie precizat că aceste teste nu au fost făcute doar pentru cazurile noi, ci au fost retestați și gălățenii deja declarați vindecați, cei care urmează să fie declarați vindecați, dar și cei reconfirmați cu virusul Covid-19, în această categorie fiind raportate două persoane în ultimele 24 de ore.

Alarmant este faptul că, deși au fost efectuate doar 171 de teste pentru depistarea coronavirusului, 68 de gălățeni au fost depistați pozitivi, ceea ce arată că rata de infectare este una extrem de mare.

Tocmai de aceea, prefectul județului Galați a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, ședința fiind în desfășurare la ora închiderii ediției, în vederea stabilirii de noi măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului. 

Citit 14911 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 07:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.