Jandarmii și carabinierii se echipează cu bani europeni
Foto: Mariana Constandache

Jandarmii și carabinierii se echipează cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Peste 330.000 de euro, în mare parte bani europeni, vor fi puși la bătaie pentru implementarea unui proiect care vizează creșterea capacității de intervenție a două structuri militare esențiale în menținerea ordinii publice din Galați și Republica Moldova. Jandarmii și carabinierii vor beneficia, în următorul an și jumătate, de roadele unei finanțări care îi va ajuta să fie mai bine echipați, mai bine instruiți și să acționeze unitar în stoparea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere.

Dotări noi, tehnici de intervenție îmbunătățite, practici comune și viteză de reacție sporită în misiunile menite să asigure securitatea frontierei de răsărit al Uniunii Europene și, implicit, a României. Este scopul declarat al celui mai recent proiect transfrontalier derulat de două structuri, de data aceasta militare, cu atribuții în protejarea granițelor. Este vorba despre un plan de îmbunătățire a managementului forțelor de jandarmerie și de carabinieri, a cărui costuri se ridică la peste 300.000 de euro și care vine ca o gură de oxigen pentru cele două structuri. Atât Inspectoratul de Jandarmi Județean Galați, cât și Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova au nevoie ca de aer de o creștere a capacității, sub toate aspectele, pentru a fi pregătiți să facă față la eventuale atacuri teroriste, migrației ilegale și criminalității transfrontaliere, în creștere inclusiv la granița care separă zona Galațiului de sudul Republicii Moldova. Proiectul cu finanțare europeană ”Creșterea capacității profesionale a personalului implicat în operațiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice în context transfrontalier” a fost lansat oficial pe data de 29 octombrie, în cadrul unei teleconferințe la care au participat cei doi parteneri, Inspectoratul General de Carabinieri în calitate de titular al proiectului, și Jandarmeria Galați, ca beneficiar principal. 

165.000 de euro, partea Jandarmeriei

Din valoarea totală a proiectului, de 330.000 de euro, 299.700 de euro sunt contribuția UE. Suma este defalcată în sume aproximativ egale între ambii parteneri, Jandarmeriei Galați urmând să îi revină 165.500 de euro, bani ce vor fi investiţi, în următoarele 18 luni, în autospeciale performante, echipamente de protecție și care să asigure intervenții cu grad de securitate sporit, și în pregătire, individuală și în comun cu partenerii moldoveni. ”Proiectul vizează îmbunătăţirea capacităţii de reacţie în domeniul operaţiunilor de control a mulțimii, de asigurare și restabilire a ordinii publice pentru prevenirea şi diminuarea criminalităţii transfrontaliere la frontiera de est a UE precum şi stabilirea unor reguli comune în zona transfrontalieră Galaţi- Cahul - Vulcăneşti - Chişinău, consolidând capacitatea instituţională şi capacitatea tehnică de gestionare şi de răspuns în combaterea criminalităţii transfrontaliere”, au explicat beneficiarii proiectului cu ocazia lansării. Implicași în acest proiect vor fi 295 de jandarmi și carabinieri și 200 de tineri din Galați și Cahul. 

Citit 2187 ori Ultima modificare Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 11:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.