Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
5 comentarii

Protocoalele medicale care prevăd testarea tuturor bolnavilor care se internează în spital pentru cu totul alte afecțiuni a pus la grea încercare nu doar actul medical, ci și nervii şi chiar starea de sănătate a oamenilor. Cei care ies pozitivi la testare sunt, de regulă, trimiși mai întâi să fie tratați de COVID-19, în unitățile de suport. Timp de cel puțin două săptămâni, suferinzii sunt astfel lipsiți, în majoritatea cazurilor, de posibilitatea de a primi tratament pentru afecțiunile care i-au adus la spital. În secțiile COVID așteaptă să fie ”negativați” zeci de bolnavi de cancer, cu afecțiuni chirurgicale, medicale sau ortopedice. 

”Te duci în spital cu una și te alegi cu două” nu mai este doar o vorbă născută din experienţe amare trăite de bolnavi în unitățile sanitare de pe la noi, ci o realitate cât se poate de ancorată în criza pandemiei. Sunt la ordinea zilei pacienţi cu o sumedenie de probleme medicale, care au nevoie de internare pentru terapii, operaţii și investigaţii, dar se ”împiedică” de un rezultat pozitiv la testarea pentru COVID. Simptomatici sau nu, oamenii trebuie astfel să stea într-un spital COVID, unde nu există posibilitatea să fie tratați și pentru suferințele ”de bază”. La unii, se adaugă temerea că, odată declaraţi vindecaţi de COVID, trebuie să ia de la capăt circuitul internării. 

Pacient asimptomatic, în chinuri groaznice

Paradoxul se regăsește in situaţia unui bărbat de 49 de ani, din județul Galați, care de mai bine de două săptămâni zace la pat din cauza unei fracturi de șold. Afecţiunea ortopedică nu i-a putut fi rezolvată pentru că în Spitalul de Urgență a fost depistat pozitiv înainte ca medicii să apuce să îl opereze. ”Fratele meu a fost luat cu salvarea de la Frumuşiţa, pentru că a căzut şi şi-a fracturat şoldul. A fost dus la Urgenţe, i s-a făcut testul COVID şi a ieşit negativ. A fost internat la Ortopedie, unde i-au spus că, în câteva zile, îl operează. Pentru că el mai are şi alte probleme de sănătate, au spus că trebuie să îi mai facă investigaţii. După circa o săptămână, i-au testat din nou pe cei din salon, iar el şi încă doi colegi au ieşit pozitivi. I-au transferat la Infecţioase. Nu ne-a anunţat nimeni, el nu a reuşit să ne mai sune, că nu avea credit pe telefon, iar la medic nu am putut ajunge să vorbim cu el. Cu greu ne-a anunţat că este la Infecţioase, unde se află şi acum. Sâmbătă, pe 20 noeimbrie, i s-a făcut un nou test acolo şi a ieşit pozitiv. Nu are niciun simptom şi i-au spus că sâmbătă îl vor externa. Cum să fie trimis acasă, aşa neoperat, când el urlă de durere?", ne-a adus la cunoştinţă Gina Achenfiev, sora pacientului. Bolnavul şi rudele sale se tem că, odată declarat vindecat de COVID, omul va fi lăsat să plece din spital, fără a mai ajunge pe mâinile ortopedului care trebuia să îl opereze la şold. 

Vindecat şi trimis la medic

Aşa trebuie să plece din spital toţi bolnavii diagnosticaţi şi cu infecţie cu COVID-19, ne dă asigurări directorul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi. Unitatea medicală, care este capacitată să ofere tratament pentru persoanele testate pozititiv, nu poate asigura terapii pentru toţi bolnavii, care au tot felul de afecţiuni ce necesită îngrijiri de specialitate. "Odată negativat, pacientul este externat. Stabilirea negativării se face în baza unui nou test, efectuat în spital, cât timp pacientul este internat. Nu se pune problema ca acesta să fie externat fără un rezultat cert negativ. În al doilea rând, fiind vorba despre un pacient cu o afecţiune acută ortopedică, acesta va fi transferat la serviciul de Ortopedie în vederea aplicării conduitei terapeutice de care are nevoie", ne-a asigurat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" Galaţi.

Citit 2997 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Noiembrie 2020 19:40

5 comentarii

 • postat de Sandu Joi, 26 Noiembrie 2020 14:07 159.242.228.*** Link la comentariu
  0
  24

  Acest om trebuie urgent operat. Chiar daca este pozitiv si are nevoie de interventie chirurgicala de urgenta, personalul medical se echipeaza corespunzator si sa faca urgent operatia.
  Care este regulamentul in aceste situatii, ca doar nu le-a zis cineva sa-i lase asa sa moara?!

  Raportează
 • postat de Eu Joi, 26 Noiembrie 2020 10:07 86.124.195.*** Link la comentariu
  5
  24

  Daca testele nu fac diferenta intre gripa sezoniera (de care nu se mai aude nimic), atunci de unde numarul mare de cazuri de Covid. Asteptam vaccinul anti-covid, dar vaccinul anti gripal inca nu a aparut. Cineva are interes sa ne tina tot asa un criza covid?!

  Raportează
 • postat de Mihai Joi, 26 Noiembrie 2020 09:48 185.220.101.*** Link la comentariu
  0
  34

  Fractura este o urgenta, de ce se taragane, omul cand a venit de acasa a iesit negativ, apoi a fost lasat cateva zile in salon. Dupa care testat a doua oara a iesit pozitiv, desi asimptomatic! Deci a luat virusul intraspitalicesc. Oricum in spitale sunt bacterii si virusi peste tot, dupa cateva zile nu ai cum sa mai iesi negativ.
  La fel s-a intamplat cu pompierul care a murit intr-un salon neincalzit cerand o patura, sau jandarmul de 48 de ani lasat sa moara tot cu fractura de sold neoperata, la fel si sotia preotului cu fractura deschisa la glezna care a murit de hemoragie la doua ore dupa ce a fost dusa cu ambulanta la unitatea medicala, in loc sa o opereze de urgenta au intarziat cu testul covid. Cine raspunde de vietile oamenilor care sunt lasati sa moara cu zile.
  Nu Covidul omoara, ci oricare alte probleme de sanatate urgente sau cronice amanate, netratate, neoperate, etc., cu protocoalele, indiferenta, neglijenta la tot pasul.
  De aceea este imperios necesar sa se faca autopsie pentru a nu mai creste artificial numarul cazurilor de Covid, de pe urma carora avem de suferit cu totii.

  Raportează
 • postat de D.A.S. Joi, 26 Noiembrie 2020 02:05 89.137.230.*** Link la comentariu
  6
  25

  Cred ca cetatenii nu au inteles smecheria. Bolnavii cu orice alta boala care ajunge in spital sunt declarati ca au covid chiar daca nu au ca sa ii omoare sau sa nu ii mai opereze. Se spala pe maini. Nu mai facem nimic ca toti aveti covid. apoi scrie clar..omul nu avea covid la primul test apoi surpriza a luat covid in spital deci clar spitalul trebuie sa il despagubeasca si e raspunzator pt ca l-au infectat cu covid desi nu cred ca testul era pozitiv. Declarandu-l cu covid au scapa de el. Si daca era cu covid nu il puteau opera sau cum? Ca doar se poarta echipamente si se face o dezinfectare apoi. Deci iata ca nimeni nu spune de crimele care se petrec de cand a inceput pandemia asta. Va demonstrez ca ma duc sa fac testul la 10 clinici si 5 o sa spuna ca sunt negativ si 4 pozitiv. Pe pariu?
  Asa e la stat..ii declaram pe toti cu covid si nu mai facem nimic altceva. Restul sa moara. Procurorii au intrat deja pe fir si o sa investigheze toate crimele din spitale din perioada pandemiei.

  Raportează
 • postat de Alego Joi, 26 Noiembrie 2020 00:33 86.124.205.*** Link la comentariu
  4
  25

  Ce sistem sanitar infect avem din toate punctele de vedere..mai bine te duci la vraci că doctorii chipurile toți se lupta cu covidul mult supraestimat

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.