Cum pot vota gălăţenii care se află în carantină sau în izolare la domiciliu (DOCUMENT şi VIDEO)
Foto: Primăria municipiului Galaţi

Cum pot vota gălăţenii care se află în carantină sau în izolare la domiciliu (DOCUMENT şi VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Gălăţenii care se află în carantină sau în izolare la domiciliu îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din 6 decembrie prin intermediul urnei speciale. Pentru a o putea solicita, ei trebuie să deţină un document oficial care să le ateste situaţia în care se află: un rezultat pozitiv al testării Covid-19 din ultimele 14 zile, decizia de izolare sau de carantină emisă de către Direcţia de Sănătate Publică sau un bilet de externare din spital care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare. Din păcate, nu toţi se află în posesia unuia dintre aceste documente. Pentru aceste situaţii, deloc puţine, au fost instituite prevederi speciale, pe care ni le-a explicat prefectul judeţului Galaţi, Eugen Hristache.

Conform deciziei Biroului Electoral Central, gălăţenii cu drept de vot cărora nu li s-au eliberat documente care să ateste că sunt în carantină sau în izolare pot transmite, prin orice mijloace, Biroului Electoral de Circumscripţie al Judeţului Galaţi (BEJ) cereri pentru emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.

Biroul Electoral Judeţean îşi are sediul în municipiul Galaţi, pe strada Stadionului nr. 1 - în incinta Sălii Sporturilor, şi poate fi contactat la: telefon - 0236.445.058, fax - 0236.445.056 şi e-mail - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Cererile pot fi depuse până vineri, 4 decembrie, inclusiv. Biroul Electoral Judeţean va asigura transmiterea de îndată către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a listei persoanelor care au formulat astfel de solicitări, în vederea luării măsurilor necesare pentru emiterea urgentă a documentelor doveditoare ale izolării sau carantinei, necesare exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.

Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, cererile privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale, formulate de persoanele aflate în carantină sau izolare constituie, totodată, şi solicitări pentru exercitarea votului în sine. Tocmai de aceea, Biroul Electoral Judeţean va avea o misiune în plus, de îndată ce DSP îi va comunica lista persoanelor în privinţa cărora s-a instituit izolarea sau carantina şi deciziile emise în acest sens. Astfel, solicitările formulate de gălăţenii aflaţi în carantină sau izolare vor fi imprimate şi împreună cu deciziile DSP, vor fi transmise, prin intermediul Instituţiei Prefectului, către birourile electorale secţiile de votare care se află cel mai aproape de imobilele la care s-a solicitat urna mobilă. Termenul limită este 6 decembrie ora 10,00

Cum se solicită urna specială

Gălăţenii care au deja actul care le atestă izolarea sau carantina, vor putea solicita urna specială la fel ca alegătorii netransportabili din motive de boală sau de invaliditate.

Cererea va fi făcută sâmbătă, 5 decembrie, în intervalul orar 18,00 - 20,00, la secţia de votare cea mai apropiată de locuinţa în care alegătorul se află în carantină sau izolare. Mai exact, dacă are domiciliul în Micro 19, dar se află în izolare în Micro 40, va solicita urna mobilă aferentă secţiei de votare la care este arondat apartamentul din Micro 40.

Conform prevederilor legale, cererea de vot prin intermediul unei speciale poate fi depusă la biroul secţiei de votare prin intermediul oricărei persoane. Ea trebuie datată şi semnată olograf, cuprinzând obligatoriu nume, prenume, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa, dar şi adresa imobilului la care se solicită deplasarea urnei mobile, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Cererea va fi însoţită de o copie a documentului care atestă carantina sau izolarea ori o copie a unui act din care rezultă starea de boală sau de invaliditate care fac ca alegătorul să fie netransportabil.

Excepţie

Biroul Electoral Central a instituit o excepţie. Astfel, cererile de vot prin intermediul unei speciale precum şi copiile actelor din care rezultă starea de boală, de invaliditate, de carantină sau de izolare pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, la Biroul Electoral de Circumscripţie până la data de 4 decembrie. Documentele şi cererile vor fi transmise prin intermediul Instituţiei Prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie ora 10,00, către birourile electorale ale secţiilor de votare cele mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

Citit 2802 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.