Constructor pentru reabilitarea primei zone istorice din Galaţi/ A cincea licitaţie a fost cu noroc

Constructor pentru reabilitarea primei zone istorice din Galaţi/ A cincea licitaţie a fost cu noroc
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Din septembrie 2018, Primăria tot încearcă să găsească un constructor pentru reabilitarea cu fonduri europene, a primei zone istorice din Galaţi. Este vorba despre imobilul de patrimoniu de pe strada Domnească nr. 58, care a găzduit cândva Pârcălăbia şi apoi Prefectura judeţului Covurlui, iar apoi, până la naţionalizare, s-a aflat în proprietatea fiului premierului Bulgariei din perioada primului Război Balcanic. Imobilul de patrimoniu va fi transformat în muzeu de SC Rovis Lider SRL, care a câştigat cea de-a cincea licitaţie organizată de Primărie.

„În această primăvară, Primăria ar fi trebuit să inaugureze primul monument istoric din Galaţi reabilitat cu bani europeni şi transformat în muzeu”, scriam, în mai 2020, despre primul contract de finanţare europeană pentru reabilitarea unei zone istorice, semnat de Primăria Galaţi în aprilie 2018. Pentru execuţia lucrărilor care trebuie să redea strălucirea clădirii care datează din 1872, au fost organizate nu mai puţin de patru licitaţii. Iată că a cincea procedură s-a încheiat cu succes.

Contract atribuit

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, pe 8 decembrie a fost atribuit contractul pentru „Reabilitare zonă istorică Municipiul Galați - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58”. Ofertant câştigător este SC Rovis Lider SRL, iar valoarea contractului este de 6.477.044 de lei fără TVA. Subcontractanţii câştigătorului sunt: Inaco Legal SRL, Helios Security SRL, Pro Acces Elevator, Stiloterm SRL şi Electrosistem.

La licitaţie au mai depus oferte: Concivia, Midanne Invest Grup SRL şi Criomec SA. Valoarea estimată a contractului a fost de 6.486.394 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".

Ce lucrări vor fi executate

Conform datelor oficiale, vor fi executate lucrări de reabilitare a clădirii, se vor consolida fundaţiile şi pereţii structurali din cărămidă, vor fi reparate fisurile şi înlocuite planşeele din lemn, se va reface şarpanta şi înlocui învelitoarea. Luminatorul central va fi refăcut, la fel şi tencuielile, pardoselile, iar după lucrările de instalaţii apă, reţea de canalizare menajeră şi reţea de apă caldă şi instalaţii electrice interioare se va monta o centrală termică pe gaze. Clădirea va beneficia de sistematizare verticală, de iluminat exterior, de instalaţii de transmisie voce-date şi de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu.

Când ar trebui să fie gata

Pentru a nu se pierde finanţarea europeană, potrivit Biroului de Presă al Primăriei, termenul de implementare a proiectului a fost prelungit, prin act adiţional, până la 30 noiembrie 2021. Reamintim că obiectivele specifice ale proiectului sunt: restaurarea, consolidarea, conservarea şi dotarea imobilului în vederea organizării unor expoziţii temporare (spaţii multifuncţionale pentru expuneri şi manifestări interactive), inclusiv amenajarea peisagistică exterioară şi asigurarea accesibilităţii corecte şi confortabile.

Deşi, în Lista Monumentelor Istorice gălăţene, imobilul de pe strada Domnească nr. 58 poartă denumirea simplă de "Casă", Marius Mitrof, consilierul Direcţiei pentru Cultură, crede că, după o restaurare responsabilă, monumentul ar trebui să fie redenumit după proprietarul din perioada interbelică şi până la naţionalizare, Evstratie Ivan Geshov - "Casa E. I. Geshov".

Citit 4276 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 06:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.