Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
4 comentarii

În această primăvară, Primăria ar fi trebuit să inaugureze primul monument istoric din Galaţi reabilitat cu bani europeni şi transformat în muzeu. Este vorba despre edificiul de pe strada Domnească nr. 58, care a găzduit cândva Pârcălăbia şi apoi Prefectura judeţului Covurlui, iar apoi, până la naţionalizare, s-a aflat în proprietatea fiului premierului Bulgariei din perioada primului Război Balcanic. Din păcate, clădirea se află în aceeaşi stare avansată de degradare, iar pentru a nu se pierde banii europeni, proiectul a fost prelungit prin act adiţional.

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", pe 19 aprilie 2018, Primăria municipiului Galaţi a semnat, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, contractul de finanţare pentru proiectul "Reabilitare Zonă istorică, Municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58". Perioada de implementare a proiectului european ar fi trebuit să se încheie pe 31 martie 2020, însă lucrările menite să redea strălucirea clădirii care datează din 1872 nici măcar nu au început. Şi e greu de spus când vor începe.

Patru licitaţii degeaba

Lansată în septembrie 2018, prima licitaţie organizată de Primăria municipiului Galaţi pentru reabilitarea primei zone istorice din oraş - imobilul din strada Domnească nr. 58 - a eşuat. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, singura ofertă a fost depusă de asocierea Research Consorzio Stabile SC ARL - SC Icoge Mapico SRL, însă a fost considerată inaceptabilă şi respinsă.
În mai 2019, municipalitatea a iniţiat o nouă licitaţie majorând valoarea estimată a contractului, de la 5.919.139 de lei fără TVA, la 6.486.394 de lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind tot preţul cel mai scăzut. De această dată, unicul ofertant înscris a fost Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL, cu subcontractant firma RO-ING Profinstal SRL, dar din nou oferta a fost considerată inacceptabilă şi respinsă.
Cea de-a treia licitaţie a fost demarată în septembrie 2019, iar la finele lunii octombrie a fost anulată automat, pentru că nu au existat ofertanţi.
Cea de-a patra procedură a fost lansată în noiembrie 2019. Singura ofertă a venit din partea Midanne Invest Grup SRL, avându-l subcontractant pe NTT Security Technology SRL. Oferta a fost considerată inacceptabilă, întrucât ofertantul nu a prezentat - într-o primă fază, răspunsuri la clarificările solicitate, iar în cea de-a doua fază nu a prezentat un răspuns concludent.

A cincea oară

În aprilie 2020, municipalitatea a lansat cea de-a cincea procedură pentru lucrările de "Reabilitare zonă istorică Municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58". Data-limită de depunere a ofertelor a fost prelungită până pe 25 mai, valoarea estimată a contractului este tot de 6.486.394 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".
Conform datelor licitaţiei, vor fi executate lucrări de reabilitare a clădirii (după ce vor fi desfăcute trotuarul, tâmplăria exterioară, tencuielile şi pardoselile interioare), se vor consolida fundaţiile şi pereţii structurali din cărămidă, vor fi reparate fisurile şi înlocuite planşeelor din lemn, se va reface şarpanta şi înlocui învelitoarea. Luminatorul central va fi refăcut, la fel şi tencuielile, pardoselile, iar după lucrările de instalaţii apă, reţea de canalizare menajeră şi reţea de apă caldă şi instalaţii electrice interioare se va monta o centrală termică pe gaze. Clădirea va beneficia de sistematizare verticală, de iluminat exterior, de instalaţi de transmisie voce-date şi de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu.

Prelungire prin act adiţional

Pentru a nu se pierde finanţarea europeană, potrivit Biroului de Presă al Primăriei, termenul de implementare a proiectului a fost prelungit, prin act adiţional, până la 30 noiembrie 2021.
Reamintim că obiectivele specifice ale proiectului sunt: restaurarea, consolidarea, conservarea şi dotarea imobilului în vederea organizării unor expoziţii temporare (spaţii multifuncţionale pentru expuneri şi manifestări interactive), inclusiv amenajarea peisagistică exterioară şi asigurarea accesibilităţii corecte şi confortabile. Promovarea şi punerea în valoare ca monument istoric şi obiectiv de interes municipal sunt obligatorii.

Nume nou pentru un imobil de patrimoniu

Deşi în Lista Monumentelor Istorice gălăţene, imobilul de pe strada Domnească nr. 58 poartă denumirea simplă de "Casă", Marius Mitrof, consilierul Direcţiei pentru Cultură, crede că, după o restaurare responsabilă, monumentul ar trebui să fie redenumit după proprietarul din perioada interbelică şi până la naţionalizare, Evstratie Ivan Geshov - "Casa E. I. Geshov".

Citit 1897 ori Ultima modificare Luni, 11 Mai 2020 22:10

4 comentarii

 • postat de zic si eu : Joi, 14 Mai 2020 15:15 89.137.225.*** Link la comentariu
  0
  3

  luati legatura cu firma care renoveaza Casinoul din Constanta.
  Poate este interesata de lucrare.

  Raportează
 • postat de Magda Marți, 12 Mai 2020 15:20 5.13.220.*** Link la comentariu
  1
  8

  https://www.viata-libera.ro/images/galerie/casageshov2018/3.jpg

  Să ise redeastrălucirea de altădatăînainte să se dărâme și asta.

  Raportează
 • postat de ovis Marți, 12 Mai 2020 13:36 89.137.230.*** Link la comentariu
  1
  7

  Ne certam pe nume de parca acum tocmai am terminat renovarea.Nu stiu de ce,dar am senzatia ca o sa aiba si asta soarta Palatului Gheorghiu.Noroc ca sta mai bine in picioare,deocamdata.Apropo de imobile istorice,si de dorinta actualei administatii de a le conserva,chiar astazi am vazut o casa pe Mihai Bravu(langa si in rand cu Restaurantul Royal),in curs de demolare-au apucau sa i dea jos doar acoperisul-,avand in spate deja ridicata la rosu, o casa cu etaj.Oare pe Primar nu l deranjeaza deloc,mai ales ca din cate stiu, locuieste chiar in zona.Nu ar trebui sa se mai demoleze absolut nimic in acest oras daca este edificat pana in 1945!Daca incompetentii astia nu sunt in stare macar sa varuiasca aceste imobile,macar sa nu se mai atinga de ele!Noroc ca Notre Dame si Colosseumul nu au fost in Galati,ca erau de mult istorie cu alde Durbaca,Nicolae si urmasii lor politici!

  Raportează
 • postat de Cosmin Marți, 12 Mai 2020 10:29 77.111.247.*** Link la comentariu
  0
  12

  ”Specialistul” patrimoniului istoric galatean vrea ca imobilul sa poarte numele lui Ivan Gheshof. Nu al comanditarului initial așa cum spun regulile Direcției al cărei ”mare consilier” se cheama ca este. C-așa vrea muschii lui...

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro