Ce face Primăria ca să nu piardă banii europeni pentru Casa ”Geshov”

Ce face Primăria ca să nu piardă banii europeni pentru Casa ”Geshov”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În această primăvară, Primăria ar fi trebuit să inaugureze primul monument istoric din Galaţi reabilitat cu bani europeni şi transformat în muzeu. Este vorba despre edificiul de pe strada Domnească nr. 58, care a găzduit cândva Pârcălăbia şi apoi Prefectura judeţului Covurlui, iar apoi, până la naţionalizare, s-a aflat în proprietatea fiului premierului Bulgariei din perioada primului Război Balcanic. Din păcate, clădirea se află în aceeaşi stare avansată de degradare, iar pentru a nu se pierde banii europeni, proiectul a fost prelungit prin act adiţional.

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", pe 19 aprilie 2018, Primăria municipiului Galaţi a semnat, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, contractul de finanţare pentru proiectul "Reabilitare Zonă istorică, Municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58". Perioada de implementare a proiectului european ar fi trebuit să se încheie pe 31 martie 2020, însă lucrările menite să redea strălucirea clădirii care datează din 1872 nici măcar nu au început. Şi e greu de spus când vor începe.

Patru licitaţii degeaba

Lansată în septembrie 2018, prima licitaţie organizată de Primăria municipiului Galaţi pentru reabilitarea primei zone istorice din oraş - imobilul din strada Domnească nr. 58 - a eşuat. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, singura ofertă a fost depusă de asocierea Research Consorzio Stabile SC ARL - SC Icoge Mapico SRL, însă a fost considerată inaceptabilă şi respinsă.

În mai 2019, municipalitatea a iniţiat o nouă licitaţie majorând valoarea estimată a contractului, de la 5.919.139 de lei fără TVA, la 6.486.394 de lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind tot preţul cel mai scăzut. De această dată, unicul ofertant înscris a fost Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL, cu subcontractant firma RO-ING Profinstal SRL, dar din nou oferta a fost considerată inacceptabilă şi respinsă.

Cea de-a treia licitaţie a fost demarată în septembrie 2019, iar la finele lunii octombrie a fost anulată automat, pentru că nu au existat ofertanţi.

Cea de-a patra procedură a fost lansată în noiembrie 2019. Singura ofertă a venit din partea Midanne Invest Grup SRL, avându-l subcontractant pe NTT Security Technology SRL. Oferta a fost considerată inacceptabilă, întrucât ofertantul nu a prezentat - într-o primă fază, răspunsuri la clarificările solicitate, iar în cea de-a doua fază nu a prezentat un răspuns concludent.

A cincea oară

În aprilie 2020, municipalitatea a lansat cea de-a cincea procedură pentru lucrările de "Reabilitare zonă istorică Municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58". Data-limită de depunere a ofertelor a fost prelungită până pe 25 mai, valoarea estimată a contractului este tot de 6.486.394 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".

Conform datelor licitaţiei, vor fi executate lucrări de reabilitare a clădirii (după ce vor fi desfăcute trotuarul, tâmplăria exterioară, tencuielile şi pardoselile interioare), se vor consolida fundaţiile şi pereţii structurali din cărămidă, vor fi reparate fisurile şi înlocuite planşeelor din lemn, se va reface şarpanta şi înlocui învelitoarea. Luminatorul central va fi refăcut, la fel şi tencuielile, pardoselile, iar după lucrările de instalaţii apă, reţea de canalizare menajeră şi reţea de apă caldă şi instalaţii electrice interioare se va monta o centrală termică pe gaze. Clădirea va beneficia de sistematizare verticală, de iluminat exterior, de instalaţi de transmisie voce-date şi de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu.

Prelungire prin act adiţional

Pentru a nu se pierde finanţarea europeană, potrivit Biroului de Presă al Primăriei, termenul de implementare a proiectului a fost prelungit, prin act adiţional, până la 30 noiembrie 2021.

Reamintim că obiectivele specifice ale proiectului sunt: restaurarea, consolidarea, conservarea şi dotarea imobilului în vederea organizării unor expoziţii temporare (spaţii multifuncţionale pentru expuneri şi manifestări interactive), inclusiv amenajarea peisagistică exterioară şi asigurarea accesibilităţii corecte şi confortabile. Promovarea şi punerea în valoare ca monument istoric şi obiectiv de interes municipal sunt obligatorii.

Nume nou pentru un imobil de patrimoniu

Deşi în Lista Monumentelor Istorice gălăţene, imobilul de pe strada Domnească nr. 58 poartă denumirea simplă de "Casă", Marius Mitrof, consilierul Direcţiei pentru Cultură, crede că, după o restaurare responsabilă, monumentul ar trebui să fie redenumit după proprietarul din perioada interbelică şi până la naţionalizare, Evstratie Ivan Geshov - "Casa E. I. Geshov".

Citit 3275 ori Ultima modificare Luni, 11 Mai 2020 22:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.