Cozonac opărit, perfect pentru sărbători. Rețeta bunicii pentru toţi bucătarii începători

Cozonac opărit, perfect pentru sărbători. Rețeta bunicii pentru toţi bucătarii începători
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Indiferent ce noi tentaţii dulci apar an de an în moda culinară, cozonacul rămîne o tradiție nelipsită a sărbătorilor de iarnă. În fiecare an gospodinele pregătesc cozonaci, fie după reţetele proprii, transmise din mamă în fiică, fie după reţete împrumutate de la rude mai vârstnice ori de la chefi celebri, scopul fiind crearea celui mai bun cozonac. Şi fiindcă experienţele personale sunt cele la care ne raportăm cel mai uşor, vă prezint astăzi reţeta pentru cozonac opărit a bunicii mele, Nuţa Dumitriu. Credeţi-mă, este perfect pentru a atrage laudele musafirilor, dar și bucuria copiilor.

Pentru această rețetă avem nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg faină, 600 ml lapte, 50 ml ulei, 15-20 g drojdie uscată sau 60 g drojdie pachețel, 70 g unt, 150 g zahăr , ½ linguriță rasă sare, 1 sticluță rom, coajă de portocală, 4 gălbenușuri.

Mod de preparare: pentru început, se opăresc 100 g făină cu 200 ml lapte clocotit se amestecă repede pentru a nu face cocoloașe, și se lasă la răcit, după care se freacă drojdia cu 2 lingurițe de zahăr până se dizolvă. După ce s-a răcit plămădeala, se pune drojdia peste ea, se amestecă și se lasă la crescut până se dublează cantitatea (15-20 min). Între timp gălbenușurile se freacă cu sarea, zaharul, esențele și uleiul. În ligheanul în care frământați puneți diferența de făină (900g), plamădeala și gălbenușurile și se amestecă bine, apoi laptele calduț (diferența de 400 ml) și se amestecă în continuare. Se clătesc mâinile cu untul călduț și se frământă cu pumnii. Se ia din aluat, de pe marginea ligheanului, și se aduce spre centru ca și cum ai împături și se frământă cu pumnii  până se termină untul, adică să nu se mai lipească aluatul de mâini. Îl acoperim și îl lăsăm la crescut într-un loc ferit de curent. Între timp, albușurile se bat spumă, cu o cană de zahăr, se pune cacao 2-3 linguri (în funcție de preferinţe) și nuca macinată 250 g. După ce a crescut, aluatul se împarte în două, de obicei ies doi cozonaci în funcție de tăvi, dacă nu, din ochi, se ia aluat și se întinde cu mâinile, pe planșeta sau masa unsă cu ulei, se unge cu umplutura cu nucă peste tot aluatul (strat nu prea gros pentru că alunecă din cozonac la copt), se pun rahat și stafide după gust și se rulează în așa fel încât să nu iasă din compoziție. Punem aluatul în tavă și lăsăm la crescut până ajunge la ¾ din tavă, ungem cozonacul cu galbenuș pe deasupra și îl băgăm la cuptorul încins înainte cu 30 de minuteLăsăm la copt cam 50-60 de minute, la 170-180 grade. În prima jumătate de oră nu deschidem cuptorul pentru a nu da înapoi cozonacul. După toți acești pași vom avea parte de un cozonac delicios, perfect de servit lângă brad, împreună cu prietenii și familia.

Citit 3335 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 07:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.