BIROCRAȚIA joacă feste în asistenţa socială. Rămas fără ajutor pentru că nu şi-a declarat munca

BIROCRAȚIA joacă feste în asistenţa socială. Rămas fără ajutor pentru că nu şi-a declarat munca
Petrică Patriche a cerut ajutor la redacţia "Vieții libere"
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Un gălăţean în vârstă de 62 de ani, ajuns în situaţia de a cere ajutor de la stat ca să poată supravieţui, a rămas fără bruma de bani primită cu titlu de venit minim garantat în urma unei situaţii cu multe semne de intrebare. Omul susţine că a prestat muncă în folosul comunităţii timp de câteva luni, dar pentru că nu a prezentat o adeverinţă la Primărie prin care să justifice activitatea obligatorie pentru ajutorul social, i-a fost sistată plata indemnizaţiei.

Cazul lui Petrică Patriche este unul cu conotaţii dramatice. De dorit ar fi să fie unic, sau, în cel mai rău caz, unul dintre puţinele întâmplate, pentru că, de regulă, cei care ajung să apeleze la ajutorul social, sunt oameni cu puţine informaţii şi resurse de a ţine pasul cu noutăţile legislative şi nu au abilităţi a se descurca în hăţişurile birocratice. Gălăţeanul are 62 de ani şi este de meserie lăcătuş mecanic. Pentru că de mulţi ani nu a mai reuşit să îşi găsească ceva de lucru decât "la negru", odată cu trecerea timpului nici această variantă, mai ales pe vreme de pandemie, nu a mai rămas în picioare pentru a-i asigura un venit cât de mic. În iunie şi-a depus actele pentru ajutor social, în schimbul venitului minim garantat de 142 de lei lunar urmând să presteze câte 11 ore de muncă în folosul comunităţii. Mai exact, la Ecosal, societate unde afirmă bărbatul ar fi lucrat. "Am făcut orele, am lucrat şi la garaje, în spatele cimitirului Eternitatea, şi la Şcoala 12, şi la Bingo, şi în Piaţa din Micro 39. O doamnă venea şi urmărea traseul pe care îl măturam. Am avut legitimaţie şi o vestă. Am primit bani pentru luna iulie şi apoi nu am mai primit, pe 3 noiembrie fiind emisă dispoziţia primarului prin care mi se sista plata ajutorului social pe motiv că nu am făcut dovada orelor prestate", ne-a adus la cunoştinţă gălăţeanul.

Pus în faţa faptului împlinit, omul a încercat să atace dispoziţia care îl lăsa fără bruma de ajutor. Explicaţia a venit sec din partea reprezentanţilor Primăriei care i-au confirmat de altfel motivul invocat la temei al încetării plăţii venitului minim garantat: nu are adeverinţă care să îi ateste munca prestată deşi, susţine el, e fost la măturat străzi în fiecare lună, dar nu a ştiut cum să procedeze ca să justifice activitatea prestată. "Nu mi-a zis nimeni nimic. Ori că trebuia cei de la Ecosal să comunice la Primărie şi nu au făcut-o, ori trebuia să primesc eu sau să cer adeverinţă, nu ştiu. O singură doamnă mi-a spus, la insistenţele mele, după ce mi-a fost încetat ajutorul, că Ecosal le comunică prin poşta electronică orele lucrate, dar pe numele meu nu a venit nimic", susţine Petrică Patriche.

Munca trebuie justificată

Este răspunsul pe care l-am primit şi noi din partea reprezentanţilor Primăriei Galaţi, în încercarea de a lămuri cine şi cum trebuie să comunice aceste dovezi în cazul asistaţilor social. "Persoana în cauză nu a putut justifica numărul de ore obligatorii pe care ar fi trebuit să le presteze în folosul comunităţii în lunile august şi septembrie, venind doar cu adeverinţă pentru luna octombrie, motiv penzru care s-a suspendat plata ajutorului şi ulterior s-a dispus încetarea plăţii. Aceste adeverinţe doveditoare se întocmesc în dublu exemplar. Dacă beneficiarul doreşte să primească în continuare ajutor social, trebuie să depună din nou actele pentru un nou dosar", ne-a comunicat Ovidiu Matache, din cadrul Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Galaţi. Petrică Patriche a vrut iniţial să atace decizia primarului prin care este privat de posibilitatea de a mai primi ajutorul social, dar nu are resursele necesare.

A doua şansă

Mai mult, nici să depună online documentaţia pentru un nou dosar, în condiţiile suspendării programului cu publicul la Primărie, nu i-a venit în ajutor, în condiţiile în care susţine că nu mai are nici curent electric în apartament, datorii la Taxe şi Impozite de peste 4.000 de lei şi nicio sursă de venit. Pentru acest motiv, i-am dat o mână de ajutor omului, trimiţându-i documentele prin poşta electronică la adresa Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Galaţi. Solicitarea a fost înregistrată sub numărul  20331/16.12.2020, dată la care municipalitatea a şi emis răspunsul: începând cu luna ianuarie, domnul Patriche va putea beneficia din nou de ajutorul social în schimbul, desigur, al prestării celor 11 ore de muncă obligatorii în folosul comunităţii.

Citit 5432 ori Ultima modificare Duminică, 20 Decembrie 2020 23:35

4 comentarii

  • postat de Investigatii
    Luni, 21 Decembrie 2020 17:13
    89.137.230.***
    Acest om trebuie ajutat si sa nu fie lasat singur. e un biet om care nu se pricepe la acte, documente si alte hartii si cei reponsabili trebuiau sa ii spune..mai omule uite asta si cu asta dar au tacut si i-au luat ajutorul. Omul a muncit. L-am vazut si eu pe strazi. Urgent sa fie ajutat!
    1
    11
    Raportează
  • postat de ELLA
    Luni, 21 Decembrie 2020 12:16
    95.76.32.***
    Strigator la cer acest caz.Cum sa lasi un om fara nici un venit din cauza birocratiei?Cel satul nu crede pe cel flamind.
    2
    11
    Raportează
  • postat de Inga
    Luni, 21 Decembrie 2020 10:33
    5.13.240.***
    *tui în gură de aleși locali, județeni, parlamentari naționali, din Dealul Cococenilor, cu apucături de magraoni...Când e vorba să-și dea ei specialii niște venituri în plus nemeritate, "pensii ultra mega speciale astea se pot da/realiza/face IMEDIAT ( "IMEDIAT ÎNSEMNÂND IMEDIAT")... TICĂLOȘII, dar când e vorba de alții, de simpli cetățeni, să nu-i lase să miară de foame, să nu-i lase să se chinuie cu un trai mai rău decât cel de sclav, nu se mișcă, nu se deranjează nici unul dintre cei din categoria "mai marele ales al neamului românesc".

    Aveau dreptate cei ce spuneau că noi românii am ajuns mai rău să trăim decât sclavii...și asta în propria țară. La noi, la români tor]ționarii, paraditorii și golanii sunt adulați de popu.lime,fiindcă numai acelora, din categoriile acelea popu.limea le-a făcut și le-a susținut traiul regesc, pe când ea, popu.limea moare de foame și se chinuie să-și târâie traiul mizer, de pe o zi pe alta, ca să mai apuce o zi în care să continue să fie bătaia de joc a golanilor/paraditorilor/torționarilor pe care-i tot adulați.

    "Parrrtenerrra necondiționată a...", cu salariu și pensie nesimțite.

    Pe când altora nu li se permite nici măcar să trăiască pe timir ce, cu 142 lei pe lună.
    Vi se pare corect stimabililor românași?

    PDL(PNL) cu averile lor, PSD cu averile lor, ceilalți din politică la fel... Vedeți? Buba este la baza societății...Educația. Când ești educat în/cu ură/golănie, atunci ce viitor bun/drept/corect ar putea avea această societate, orice societate de pe lume?
    1
    8
    Raportează
  • postat de Anodin
    Luni, 21 Decembrie 2020 08:46
    37.251.223.***
    Dacă a bătut drumul până la redacție , înseamnă că îl țin picioarele să muncească ca agent de pază la vreo firmă. Își poate plăti datoriile, vinde apartamentul și la țară . Să nu ajungă în stradă cu acest venit.
    13
    3
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.