Evaluaţi acest articol
(37 voturi)
21 comentarii

UPDATE - Inspectoratul Școlar Județean Galați a găsit soluția pentru deriva în care se află școala românească. Salvarea dascălilor, a elevilor și a învățământului este adusă de pseudo-știința numerologiei, par să creadă mai marii învățământului gălățean, care au decis că nu este nimic în neregulă ca un inspectorat școlar să trimită adrese oficiale către școli, în care să facă reclamă unui curs de numerologie.

Aflând, probabil, că mai bine de jumătate dintre cadrele didactice din România nu vor să se vaccineze împotriva COVID-19, noul inspector școlar general din județul Galați, Selena Costea, a hotărât să promoveze numerologia în rândul profesorilor gălățeni. Tot demersul este cât se poate de oficial, cu adresă conținând antetul Inspectoratului și semnătura inspectorului școlar general.
"Asociația Numerologilor din România, prin adresa înregistrată la Inspectoratul Școlar Județean Galați, cu nr. 81/05.01.2021, anunță lansarea proiectului "Numerologia - o 9 legătură dascăl - elev", adresat exclusiv cadrelor didactice din învățământul formal și alternativ - educatori, învățători, profesori. Vă rugăm să diseminați informațiile și să aveți în vedere faptul că prima întâlnire va avea loc online, pe platforma zoom (scris fără majusculă - n.red.), vineri, 8 ianuarie 2021", se arată în adresa trimisă de la ISJ Galați către directorii de școli.

"Un demers de informare"

Dacă exprimarea din documentul oficial nu lasă loc de interpretări, nu la fel de ușor de urmărit sunt  explicațiile oferite de inspectorul Selena Costea. "Noi nu am făcut altceva decât un demers de informare. Nu promovăm activitatea Asociației Numerologilor din România, doar am informat cadrele didactice din județ cu privire la proiectul pe care această asociație îl desfășoară. Ministerul Educației ne-a solicitat să studiem proiectele și propunerile, toate solicitările care ne vin, să le analizăm și să luăm cele mai potrivite decizii", a spus Selena Costea.
Cu alte cuvinte, noua conducere a ISJ Galați a decis că "cea mai potrivită decizie" este să transforme o instituție publică, cum este Inspectoratul, în agenție de PR a unei asociații care promovează teorii pseudo-științifice.

Un inspector se întreabă: de ce face presa vâlvă?

La rândul său, inspectorul școlar gălățean Maricel Nicolae Lazăr spune că "este pentru prima dată când presa face vâlvă pe această chestiune, întrucât discenământul aparține cadrului didactic care primește o asemenea adresă. Da, eu chiar am vrut să mă înscriu la cursul respectiv, dar nu am putut să accesez linkul". Să înțelegem, prin urmare, că nu este pentru prima oară când o astfel de adresă este trimisă de inspector către școli? Poate că o anchetă a Ministerului Educaţiei ar putea da un răspuns la această întrebare.

Despre adevăratele priorități

Profesorul Doru Căstăian, care predă științe sociale la Liceul de Arte din Galați, spune că nu vede care ar putea fi utilitatea, pentru dascăli, a unui astfel de curs. "Un curs de numerologie poate să ne ajute, cel mult, la socializare, să ne mai întâlnim, să mai vorbim între noi. Întrebarea, din punctul meu de vedere, este dacă avem de-a face cu o eroare, cu o scăpare, sau avem de-a face cu ceva mai grav decât atât. Școala românească ar avea nevoie, în acest moment, de informare științifică de calitate, ar avea nevoie să-și convingă cadrele didactice cu privire la importanța vaccinării, cu privire la faptul pur și dur că, fără vaccinare, cel mai probabil vom trece cu costuri umane și școlare imense peste această pandemie. De aceea, eu aș recomanda să se concentreze în primul rând pe tipul ăsta de acțiuni", este de părere Doru Căstăian.

Ce spun numerologii

Numerologul Nelu Vicleanu este de părere că un astfel de demers este util. "Acest an este un an universal cinci, un an de schimbare, în care trecem de la o lume pur materialistă, la o lume spirituală, și atunci această inițiativă se înscrie în vibrațiile anului universal cinci. Un curs de numerologie se poate extinde pe durata unei săptămâni, câte trei-patru ore pe zi, însă, în final, se dovedește a fi un instrument foarte util și foarte benefic pentru dezvoltarea copilului și a profesorului, desigur", a spus Nelu Vicleanu.

Cine este Selena Costea

Învăţătoare (profesor pentru învăţământul primar) la Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Lieşti, Selena Costea a fost numită inspector şcolar general adjunct, în luna iunie a anului trecut, cu susţinerea Partidului Național Liberal. Ea conduce Inspectoratul Școlar Județean Galați, cu mandat provizoriu, din data de 21 decembrie 2020, după ce Onuţ Atanasiu, fostul inspector general, a fost nevoit să renunţe la funcţie, deoarece a fost ales deputat.

Ce este numerologia

La modul general, numerologia este orice credință în relația divină, mistică, între un număr și unul sau mai multe evenimente care coincid, potrivit Wikipedia. Termenul numerolog poate fi folosit pentru persoanele care au încredere în tipare numerice și trag concluzii pseudo-științifice din ele. În cursul promovat de Inspectoratul Școlar Galați, profesorii pot învăța despre "arhetipuri", "vibrația interioară și cea exterioară", "vibrația globală", "ciclul de 9 ani" sau "destinul și vocația".


Noul inspector şcolar general din judeţul Galaţi, Selena Costea, promovează numerologia printre profesori, solicitându-le cadrelor didactice, printr-o adresă oficială cu antetul Inspectoratului, să ia parte la proiectul online "Numerologia - o 9 legătură între dascăl şi elev". Proiectul, adresat cadrelor didactice din învăţământul formal şi alternativ, este iniţiat de Asociaţia Numerolorgilor din România şi se va desfăşura online, pe platforma zoom, în cursul zilei de vineri, 8 ianuarie, între orele 18.00 şi 21.00.

Ora târzie la care ne-a parvenit documentul care a ajuns în toate şcolile din judeţul Galaţi, inclusiv în cele din localităţile rurale, nu ne-a permis să solicităm un punct de vedere din partea inspectoarei generale. Vom face acest lucru în cursul zilei de mâine şi vom reveni cu declaraţii oficiale pe acest subiect.

Selena Costea, învăţătoare la Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Lieşti, a fost numită inspector şcolar general adjunct în luna iunie a anului trecut, cu susţinerea Partidul Național Liberal. Ea conduce Inspectoratul Școlar Județean Galați, cu mandat provizoriu, din data de 21 decembrie 2020, după ce Onuţ Atanasiu, fostul inspector general, a fost nevoit să renunţe la funcţie, deoarece a fost ales deputat.

Citit 11414 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:26

21 comentarii

 • postat de M. R. Luni, 11 Ianuarie 2021 22:33 188.24.196.*** Link la comentariu
  9
  1

  Bă, ia mai terninați-o cu smiorcăielile...
  Matematica, dar și alte ramuri ale științei tot numerologie reprezintă, asta au la bază, din vechi timpuri.
  Acum unii zvăpăiați s-au suit/năpustit în capul, asupra femeii tot din motive ascunse.

  Asta e tot o mangleală golănească politică prin care unii se războiesc cu ceilalți.
  Terminați-o naibii cu vrăjelile și mai informați-vă ce principii au avut la bază toate acele materii vechi predate în școli. Părinții fondatori ai materiilor școlare au avut la bază tot numerologia... Dar cum specia asta sibistră de român manelizat se duce cu gândul la ghicitul în palmă, în cărți atunci când aud de numerologie...
  Treziți-vă naibii din beția urii.

  V-ați năpustit ca niște șacali asupra doamnei.

  Fondatorii științelor pe care le-am învățat și le învățăm cu toții la școală au la bază numerologia. Chiar atât de orbiți de ură să fiți încât să nu vedeți realitatea, și anume că sunteți manipvlațu, mânați spre ură și înverșunare? Probabil șmecherii îi vor postul, or fi auzit-o, naiba știe, vorbind de vreun partid, iar scelerații din politică din NOUL PDL(PNL) vrând să-și numească pe unul de-al lor...au asmuțit ura propagandei mișeilor lor.
  Materii de bază ale educației societății au la bază (din cele mai vechi timpuri) numerologia, ADICĂ: ȘTIINȚA NUMERELOR.
  Treziți-vă naibii și lepădați-vă de ură, fiindcă doamna respectivă nu se face vinovată de nimic. Numai voi unii români vă grăbiți să aruncați cu vinovății.

  P.S.: Dacă doamna ar fi spus golănia aceea care le place pedeliștilor, peneliștilor, băsiștilor, sceleraților cu plăcuța suedeză M.U.I.E. PSD, atunci sigur ați fi fost în extaz și ați fi îmbrățișat-o cu fervoare pe doamna...Dar așa...
  Dar chiar în halul ăsta sunteți orbiți de ură și vă lăsați manipulați politic?

  Doamne Dumnezeule...

  Raportează
 • postat de GOGU FIROSCOSUL Duminică, 10 Ianuarie 2021 05:12 5.13.215.*** Link la comentariu
  2
  24

  DA PE CAND GHICITUL IN PALMA?

  Raportează
 • postat de das Duminică, 10 Ianuarie 2021 03:54 89.137.230.*** Link la comentariu
  2
  21

  Cei de la MISA au patruns si in invatamant promovand tot felul de bazaconii pentru naivi.

  Raportează
 • postat de unu Duminică, 10 Ianuarie 2021 02:44 75.68.122.*** Link la comentariu
  1
  19

  Am cautat de nebun o indicație ca acest articol ar fi un pamflet. Demoralizant....

  Raportează
 • postat de Inspector Scolar Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021 14:52 89.136.187.*** Link la comentariu
  3
  48

  Daca o invatatoare (fara studii superioare, numai cu liceul terminat) poate fi numita inspector scolar general, atunci sa nu ne miram ca de pe bancile scolii ies pe banda rulanta analfabeti functionali. Mai bine promovau cursuri pentru profesori sa invete sa predea online. Numirile in functii nu ar trebui sa fie pe criteriul politic (PNL sau PSD), ci meritocratic, pe competente profesionale.

  Raportează
 • postat de Iron IQ Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021 14:45 90.68.85.*** Link la comentariu
  2
  28

  Normal.
  Toate școlile au nume de sfinți, e o urmare logica!

  Raportează
 • postat de Galatean Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021 14:33 188.24.192.*** Link la comentariu
  4
  41

  Inspectoarea sefa a primit o hartie sub pix si a semnat-o fara sa stie despre ce este vorba, nu este chiar asa de vinovata. Mai vinovat este inspectorul care a intocmit adresa, samanul misticismului si al chiromantiei, dl insp Lazar!

  Raportează
 • postat de Vicleanu Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021 10:39 86.124.193.*** Link la comentariu
  1
  39

  Nelutu Vicleanu a lucrat la Garda Financiara Galati (ANAF). Ciudat, s-a lasat de finante si s-a apucat de numerologie... Castiga mai bine, probabil, din cursurile de numerologie. Cateodata numele arata cu cine avem de-a face.

  Raportează
 • postat de Ipocriti Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021 10:16 5.13.145.*** Link la comentariu
  13
  34

  Pai cu ocazia asta interziceti si religia,ca tot o prosteala este!!!

  Raportează
 • postat de florin Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021 09:38 213.233.108.*** Link la comentariu
  1
  43

  Vai de steaua noastră! Nu ne revenim sigur!Momentul explicațiilor este sublim!Arată cu adevărat de ce învățămîntul românesc este pa!

  Raportează
 • postat de Gabriel Florea Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021 01:20 213.225.34.*** Link la comentariu
  6
  44

  Măi bine ați promova lucruri utile pentru societate. Pe timpul meu, se promova reciclare, reutilizare, refolosire. Cei 3R. Aveam ore de educație rutieră. Ieșeam pe stradă, cu ajutorul miliției, și opream mașinile la trecerea de pietoni. Făceam practică în ateliere, la școala generală. Învățam, lucruri cum ar fi, pirogravare, traforaj, ehee, o mulțime de lucruri. Am fost o generație deșteaptă. Am făcut energie electrică, termică, am dus România, pe cele mai înalte culmi. Din păcate astăzi, analfabeții și cumetreala politică vor să ne dovedească. Vor bani mulți, pe degeaba. Dar, va veni timpul să plătiți trădătorilor.

  Raportează
 • postat de Constantin Negruzzi Vineri, 08 Ianuarie 2021 23:13 78.96.83.*** Link la comentariu
  2
  68

  Solicitam urgent si un curs de tarot!!!

  Raportează
 • postat de o 9 educație Vineri, 08 Ianuarie 2021 19:21 62.231.94.*** Link la comentariu
  3
  82

  La câți analfabeți funcționali avem în învățământul românesc, atât printre cadrele didactice cât și printre elevi și părinți, ce vă mai miră? Am văzut momentul explicațiilor la televizor. Jenant!

  Raportează
 • postat de Profesor siderat Vineri, 08 Ianuarie 2021 19:07 188.24.192.*** Link la comentariu
  1
  71

  Cu aceasta ocazie penibila poate ISJ face un triaj competent pentru multitudinea de adrese trimise zilnic in scoli care nu au nicio legatura cu activitatea didactica in general!

  Raportează
 • postat de Tudor Vineri, 08 Ianuarie 2021 17:55 89.136.0.*** Link la comentariu
  3
  54

  Cand numesti sarlatani in posturi de educatori (cu pe la fabricute / garaje de gen dai banul ai diploma), apoi acestia sunt promovati pe meritele de lipre afise, sau postari pe facebook cu laude la liderii de partid, ai si surprize. Si apoi te miri ca se introduc materii precum numerologia, religia si alte mai cate, fara a se evalua impactul negativ in aglomerarea elevului, pus sa gandeasca la 50 de materii nu la 10-15 ce pot reprezenta baza in viata. Si cam asa sarlatanii fara o pregatire la materiile de baza, ajung in baza unor legaturi deduse si publicate culmea cu titluri de manual de numerologie, sau fondatori ai Academiei de numerologie (deci iau in deradere titulaturile de ”manual/Academie”), sa prosteasca profesorii de clasa medie (nu vreau sa le spun pe nume - inculti), pentru a achiesa la idiotenii scoase din ”putul negandirii” si scrise in epoca neagra a democratiei. Si ne mai miram ca lumea joaca la loto/pacanele/”casinouri”, luandu-se dupa excroci numerologi si zodiace! Poate nu era rau daca in articol se facea trimitere si la wikipedia sau alte dictionare stiintifice, care printre altele spun ca ”Numerologia este orice credință în relația divină, mistică între un număr și unul sau mai multe evenimente care coincid.[2] Este, de asemenea, studiul valorii numerice a literelor în cuvinte, nume și idei. Aceasta este adesea asociată cu paranormalul, alături de astrologie și alte arte prezicătoare similare.[3]

  Termenul numerolog poate fi folosit pentru cei care au încredere în tipare numerice și trag concluzii pseudo-științifice din ele, chiar dacă acei oameni nu practică numerologia tradițională. De exemplu, în 1997 în cartea sa: Numerology: Or What Pythagoras Wrought, matematicianul Underwood Dudley folosește termenul pentru a discuta despre practicanți ai principiului undelor Elliott de analiză a pieței de valori. ...”

  Raportează
 • postat de Simona Vineri, 08 Ianuarie 2021 15:26 81.12.149.*** Link la comentariu
  70
  7

  Aceasta e doar o dezbatere interesantă, alternativă sau mai bine zis suplimentară.
  Nu ar fi rău de studiat puţin prin şcoli şi despre Horoscop.
  Toate astea însă nu trebuie să devină prioritare în faţa materiilor consacrate până acum, la care să se adauge desigur unele materii utile, precum EDUCAŢIA FINANCIARĂ, GRĂDINĂRITUL sau INIŢIEREA în ANTREPRENORIAT.
  Să nu exagerăm când apare ceva nou, că nu e doar Bau-Bau!

  Raportează
 • postat de Adrian Vineri, 08 Ianuarie 2021 15:16 178.138.96.*** Link la comentariu
  2
  69

  Ghicitul in cafea cand???

  Raportează
 • postat de isj galati Vineri, 08 Ianuarie 2021 14:24 109.166.132.*** Link la comentariu
  1
  97

  faceti o ancheta jurnalistica adevarata sa vedeti ce mizerie e in isj galati! sa afle si galatenii ce au fost si cum au ajuns parvenitii astia de inspectori scolari in functii(fosti invatatori cu asa-zise facultati facute pe la 40 de ani pentru pastrarea functiilor,tot felul de inginerasi aciuati politic de-o viata in inspectoratul scolar etc).luati toti inspectorii din isj la rand,veti acea mari surprize!sunt monumente de coruptie,nesimtire si tupeu!habar n-au carte,sunt pe functii de 20 de ani,au lins clantele pe la toate partidele politice sa-si pastreze scaunele.niste indivizi total lipsiti de moralitate

  Raportează
 • postat de Monica Ileana Pintilie Vineri, 08 Ianuarie 2021 12:43 89.137.30.*** Link la comentariu
  1
  41

  Pai face fiecare ce si cum vrea???

  Raportează
 • postat de paloma Vineri, 08 Ianuarie 2021 09:23 5.13.255.*** Link la comentariu
  6
  84

  Ce ne mai trebuie istorie, geografie, fizica !!! Avem numerologie si religie !!!

  Raportează
 • postat de Fost elev Vineri, 08 Ianuarie 2021 05:00 5.13.150.*** Link la comentariu
  2
  78

  Doamne, unde ajungem cu astfel de gândiri???

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.