Elevi care primesc burse de peste 1.000 de lei pe lună. Clasă de şcoală profesională unicat

Elevi care primesc burse de peste 1.000 de lei pe lună. Clasă de şcoală profesională unicat
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Deşi în alte judeţe învăţământul profesional dual are o pondere mult mai mare, la Galaţi, abia de anul viitor se va înfiinţa o astfel de clasă, care le aduce avantaje foarte mari elevilor. Liceul Tehnologic "Anghel Saligny" va putea şcolariza din toamnă elevi cărora agentul economic le oferă lunar o finanţare substanţială, doar pentru a veni la şcoală să înveţe.

Clasa ar fi trebuit să fie înfiinţată încă din această toamnă, dar din cauza pandemiei, iniţiatorii au fost nevoiţi să mai aştepte un an.

"Cei de la Engie şi Distrigaz au cerut înfiinţarea acestei clase pentru anul şcolar 2020-2021, dar nu s-a reuşit. Aşa că s-a revenit cu solicitarea către Inspectoratul Şcolar Judeţean în decembrie 2020 şi a fost aprobată, prin urmare se vor putea scoate aceste locuri la admiterea din vară", ne-a lămurit directoarea-adjunctă a instituţiei, Viviana Crăciun.

Este ştiut că elevii şi părinţii, în general, fug de şcolile profesionale, însă agenţii economici care au iniţiat parteneriatul cu Liceul Tehnologic "Anghel Saligny" vin cu o ofertă de nerefuzat: pe lângă cei 200 de lei pe care îi primesc oricum prin Programul "Bani de liceu", se mai oferă câte 500 de lei lunar pentru prezenţa la cursuri şi 150 de lei pentru cazare şi transport tuturor elevilor înscrişi, indiferent dacă stau în cămin sau locuiesc în Galaţi. La aceşti bani, agentul economic va mai adăuga şi o bursă de merit în valoare de 200 de lei, pentru cei care au rezultate frumoase la şcoală. În total se ajunge la suma frumuşică de 1.050 de lei pe lună, în timpul anului şcolar.

Mai mult decât atât, agentul economic va oferi şi masă caldă pentru fiecare elev în fiecare zi de instruire practică.

Cum elevii vor fi formaţi să deţină toate competenţele necesare domeniului agentului economic, aceştia vor avea foarte mari şanse să şi fie angajaţi imediat după absolvire. 

"Pe toată perioada practicii, pe lângă maiştrii noştri instructori, elevii vor beneficia şi de un tutore desemnat de agentul economic pentru instruirea lor. De asemenea, vor fi dotate atelierele tot de către agentul economic, cu tot ceea ce trebuie pentru instruirea elevilor", a mai precizat directoarea-adjunctă.

De la inspectoarea de specialitate pentru învăţământ tehnologic Corina Tatu am aflat că Galaţiul stă foarte prost la capitolul învăţământ profesional dual, comparativ cu alte judeţe unde agenţii economici au înfiinţat mai multe astfel de clase. Cel mai bine stă judeţul Bihor, unde sunt peste 1.000 de locuri deja, în timp ce la noi abia s-au înfiinţat 28.

Inspectoarea de specialitate susţine că, deşi perioada în care agenţii economici pot trimite solicitări a expirat, dacă vor mai apărea cereri, Inspectoratul Şcolar va face toate demersurile, astfel încât să se poată organiza şi alte astfel de clase.

"Avantajul agenţilor economici ar fi că elevii pot cere unităţii de învăţământ un curriculum specializat exact pe domeniul lor. Dincolo de acest lucru, elevii şi părinţii trebuie să ştie că agentul economic, chiar dacă investeşte în formarea lui, nu poate obliga un absolvent să se angajeze la el, dacă acesta are alte oportunităţi mai bune", a mai spus Corina Tatu.

Citit 5936 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.