UPDATE. Suspendarea majorării impozitului pe autoturisme nu a fost încă operată
Foto: Marian Calestru

UPDATE. Suspendarea majorării impozitului pe autoturisme nu a fost încă operată
Evaluaţi acest articol
(67 voturi)

UPDATE - Anunţată luni, 18 ianuarie 2021, suspendarea majorării cu 55 la sută a impozitului pentru autoturisme încă nu a fost operată. Gălăţenii care au încercat în cursul zilei de marţi, 19 ianuarie 2021, să îşi plătească obligaţiile la bugetul local ne-au sesizat că impozitul pentru autoturisme este în continuare majorat cu 55 la sută. Funcţionarii de la ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozitele le-au spus contribuabililor că nu au fost informaţi cu privire la vreo suspendare a aplicării majorării impozitelor locale. Nici pe Ghiseul.ro nu a fost operată vreo modificare.

Potrivit datelor noastre, Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi a informat marţi dimineaţă Primăria municipiului Galaţi cu privire la cererea prin care a solicitat Tribunalului Galaţi - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal constatarea nulităţii absolute parţiale a hotărârii prin care au fost crescute obligaţiile fiscale ale gălăţenilor. Mai exact, a cotei adiţionale de 50 la sută aplicată la impozitul pentru autoturisme. Mai departe, conform datelor noastre, administraţia locală ar trebui să comunice funcţionarilor de la ghişee suspendarea prevederilor contestate în instanţă. Legea nu prevede vreun termen privind transmiterea documentelor.

Prin urmare nu vă putem spune din ce moment va fi aplicată suspendarea.


Potrivit Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi, hotărârea Consiliului Local prin care au fost majorate impozitele şi taxele locale este suspendată de drept.

Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi, a formulat cererea de chemare în judecată a Consiliului Local Galaţi, prin care a solicitat Tribunalului Galaţi - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal constatarea nulităţii absolute parţiale a hotărârii prin care au fost crescute obligaţiile fiscale ale gălăţenilor.

Mai exact, prefectul acuză nelegalitatea articolului prin care s-a stabilit o cotă adiţională de 50 la sută, începȃnd cu anul 2021, la impozitul pentru autoturisme. Actul administrativ contestat a fost comunicat prefectului judeţului Galaţi în data de 30 decembrie 2020, iar procesul-verbal al şedinţei ordinare în care a fost adoptat a fost comunicat, de către secretarul general al municipiului Galaţi, la solicitarea prefectului, pe 14 ianuarie. Acţiunea în contencios administrativ a fost formulată în conformitate cu prevederile Codului Administrativ, ale Legii privind contenciosul administrativ şi ale Codul fiscal, precizează Prefectura.

"Până la soluționarea cauzei, actul administrativ atacat este suspendat de drept", subliniază Instituţia Prefectului.

Ce a declarat primarul Galaţiului

"Dacă hotărârea e suspendată, taxele şi impozitele locale se plătesc la nivelul anului trecut, fără majorare, până când instanţa se pronunţă definitiv şi irevocabil", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu, pe 14 ianuarie, în emisiunea "Ediţie specială", de la Pro Lider FM. Conform edilului şef, în cazul în care o instanţă va spune definitiv şi irevocabil că hotărârea a contravenit unor principii, reguli sau legi, celor care au plătit deja impozitul majorat li se va scădea diferenţa din impozitul pe anul viitor.

Citit 13366 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 03:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.