Cât ar putea costa biletul temporar şi abonamentele Transurb | Modificări importante, propuse în transportul public local
Foto: Marian Calestru

Cât ar putea costa biletul temporar şi abonamentele Transurb | Modificări importante, propuse în transportul public local
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Pentru un bilet valabil 60 de minute gălăţenii ar putea plăti doi lei, indiferent cu câte mijloace de transport ar călători în acest interval. Preţurile abonamentelor de transport ar urma să fie diferenţiate în funcţie de intervalul de valabilitate, respectiv, numărul de călătorii. Iată ce scenarii au în vedere autorităţile, potrivit surselor noastre. 

În această primăvară, ar urma să intre în vigoare una dintre facilităţile promise de multă vreme de autorităţile locale – biletul temporar de călătorie cu mijloacele Transurb. Astfel, în intervalul a 60 de minute, gălăţenii vor putea circula cu mai multe mijloace de transport în comun, fără să plătească pentru fiecare în parte. De asemenea, abonamentele cu care am fost obişnuiţi până acum – în funcţie de numărul de linii de transport public local - ar urma să sufere modificări substanţiale. Toate acestea vor fi intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Consiliul Local Galaţi. Noi am reuşit să aflăm, pe surse, cum arată scenariile propuse de autorităţi, şi vi le prezentăm în continuare, cu precizarea că ar putea suferi modificări.

Valoarea propusă pentru un bilet de călătorie cu valabilitatea de 60 de minute este de doi lei. Valoarea aceasta scade însă substanţial, la aproximativ 1,50 lei, dacă în loc să-şi cumpere un bilet gălăţenii aleg să-şi procure un tip de abonament. Şi au de unde alege! Autorităţile au gândit două scenarii pentru abonamentele propuse în 2021, în funcţie de tipul lor: după perioada de valabilitate, respectiv, după numărul de călătorii.

Abonamentele PLUS

În primul scenariu, găsim abonamentul „PLUS NOMINAL” - netransmisibil, şi „PLUS NENOMINAL” – transmisibil care, conform autorităţilor, „oferă un număr nelimitat de călătorii în intervalul de valabilitate al abonamentului”. Iată opțiunile propuse. Un abonament PLUS NOMINAL 1 ar urma să fie valabil o lună, şi ar putea fi achiziţionat cu 90 de lei, preţul fiind calculat pentru un număr estimativ de 60 de călătorii (1,50 de lei/ călătorie). Pentru abonamentul PLUS NOMINAL 3, valabil trei luni, valoarea propusă este de 260 de lei. Abonamentul PLUS NOMINAL 6 ar urma să asigure călătorii cu Transurb timp de şase luni, la preţul total de 500 de lei. 

Abonamentul PLUS NENOMINAL 1 ar urma să valoreze 140 de lei, fiind valabil o lună. Pentru un abonament PLUS NENOMINAL 3, cu care posesorul ar putea călători trei luni, valoarea ar fi de 400 de lei. Iar un abonament PLUS NENOMINAL 6 ar valora 600 de lei, valabilitatea fiind de şase luni. 

Abonamentele BASIC

Cel de-al doilea scenariu are în vedere tipul de abonament BASIC, document netransmisibil – „cu număr limitat de călătorii în intervalul de valabilitate al abonamentului”.

Astfel, ar urma să existe abonamentul BASIC 30, cu 30 de călătorii valabile o lună, la prețul de 50 de lei (1,67 lei pe călătorie). Abonamentul BASIC 45 ar înseamna 45 de călătorii, valabile tot o lună, la prețul de 70 de lei. Abonamentul BASIC 60 ar presupune 60 de călătorii valabile două luni, cu prețul de 95 de lei. Este propus și abonamentul BASIC 90, adică 90 de călătorii valabile timp de trei luni, pentru care prețul este de 145 de lei. Pentru un abonament BASIC 120 gălățeanul ar urma să plătească 190 de lei și ar beneficia de 120 de călătorii valabile trei luni. Un abonament BASIC 240 ar înseamna 240 de călătorii valabile șase luni, cu un preț de 360 de lei (1,50 de lei/călătoria). În cazul abonamentelor tip portofel electronic va exista și opțiunea EXTRA – 10 călătorii valabile trei luni la prețul de 19 lei. 

Important de spus este că toate abonamentele includ card, ce are și facilitatea de portofel electronic reîncărcabil.

Facilităţile propuse a se acorda pensionarilor, persoanelor fără venituri, elevilor, studenţilor, şomerilor, persoanelor cu salariul minim, şi altor categorii vizează gratuităţi şi reduceri de preţ în cazul abonamentelor PLUS NOMINAL 1 şi BAZIC. Asupra acestora vom reveni.

Citit 11660 ori Ultima modificare Luni, 01 Februarie 2021 13:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.